Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Induktionens ABC

 • Anton
 • Anton Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
11 år 3 månader sedan #35478 av Anton
Induktionens ABC skapades av Anton
Tjena, jag tänkte att vi som pysslar med induktionsvärmare kan dela med oss av våra erfarenheter och upptäckter inom detta område. Som en idébank.

Jag är ju en av de 5 i Sverige som har en 25kw värmare, och jag börjar med lite bilder på mina modifieringar av maskinen:


för er som vill veta hur den ser ut inuti..


Såhär har kineserna kopplat, vilket inte är enligt svensk standard, jag föreslår att man kopplar om 3-fas ingången. När jag fick den så är kontakterna blottade!Såhär gjorde jag, jag borrade ett hål i plasten och drog in 3-fas kablen. Därtill flyttade jag jorden till övre hörnet. Nollan kunde jag inte koppla in, men det behövs nog inte.


Efter en månads användning öppnade jag den igen och kollade hur mycket damm/järn/kol som hade samlats i maskinen, och det var en hel del!! så jag vände på fläkten så den suger in luft och satte för ett munskydd som filter. Väldigt billigt och passande storlek.

[youtube:1qpnmc6o]PybnMFE2X5s[/youtube:1qpnmc6o]
Här så testar jag min värmare för typ första gången. Jag kan säga att det tog en tid att koppla ihop vattensystemet, men det är värt det.
Jag köpte en 380w vattnepump (men det är overkill, det räcker nog med 150w) och en kylare från kina, så det var billigt. Med denna vattenreservoar så kan jag ha igång den ungefär 45min- 1timma på full effekt (maskinen slår ifrån när vattnet blir ungefär 45grader). Men när man smider så värmer man ju inte hela tiden så det förlängs det till 2-2.5timma. Men jag ska skaffa en till 20 liters dunk så är jag nöjd. Om det är så att jag vill använda den mer så kan enkelt tömma och fylla behållaren på 5min.


här så bygger jag min andra "soft coil".
Den första jag gjorde hade metallslangklämmor, det funkar INTE, de blir varma...så använd plast slangklämmor. Jag använde stripes och som tätning hade jag gängtätningspasta och lin. Själva kopparkabeln är 80cm och jag gissar att jag får en effektförlust på 70%


Men jag hade lödigt lite här och var på kopparkabeln, vilket inte var bra. För reagerade med magnetfältet och fick vattnet att koka och tennet blev så varmt att det till slut smälte slangen och jag får göra om den..igen.
Jag kan tillägga att denna pankakscoil inte var särskilt effektiv, metallen blev inte varm efter 2min. För när man har en pannkakscoil så är den 50% mindre effektiv än en rundcoil som omsluter ett ämne plus att det är en "soft-coil" så jag bör få en effektförlust på 85%.
Jag kanske borde skaffa en sådan här:
[youtube:1qpnmc6o]KXMyx4bXUxk[/youtube:1qpnmc6o]
spola till 2:10.

Här är en bild serie hur man bygger en an bygger en "soft coil" http://blacksmith.org/forums/threads/556-The-magic-wand

För mer info om coil design så kika på http://www.electroheat-technologies.com/15701/index.html

Trista (verb) - När man har färdigställt sitt projekt, men vederbörande ska bara rätta till/slå rätt/hyvla till, utifall totalt perfektion uppnås men istället går hela skiten går sönder.
Mer
11 år 3 månader sedan #35479 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Induktionens ABC
Väldigt intressant. Mycket bra tråd du startat.

En sak jag undrar är vad det är för driftskostnad på en sådan maskin.
Om man jämför med gasol exempelvis. Ett kilo gasol ca 25 kr. Räcker i ca 1 - 1 1/2 timme. Med ett visst antal uppvärmningar.

När man värmer med induktion så värmer man i ca 10-15 sek, sedan slås ju maskinen av.

Har du någon kontroll på hur mycket ström som går ut vid en uppvärmning? Eller kanske bättre, ca 10 uppvärmningar.

/E

Emil Schönning
 • Anton
 • Anton Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
11 år 3 månader sedan #35480 av Anton
Svar från Anton i ämnet Induktionens ABC
Maskinen drar ju 16amp i fullfart som ses i filmen. Och priset per timme vet jag inte, men vad jag har läst i amerikanska forum så har några smeder räknat ut att kostnaden 1/10 av att använda gasol i motsvarande arbeten.
Men den stora vinningen är ju snabbheten och att man i te behöver starta en eld och raka ut den, bara det tar ju 40min, för attt starta denna tar det la 2-5min. Så om man är som jag å smide på kvällaran någon timma så är det en enorm vinning.

Trista (verb) - När man har färdigställt sitt projekt, men vederbörande ska bara rätta till/slå rätt/hyvla till, utifall totalt perfektion uppnås men istället går hela skiten går sönder.
Mer
11 år 3 månader sedan #35481 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Induktionens ABC
Det är ju ett helt annat sätt att smida. Just som du säger så är det ju inte någon ställtid på smidet. Även fast det kan kosta en hel del just när man kör induktionen så blir det ju ändå inget spill.

Vilka sorts jobb gör du i induktionspjäsen? Tänkte själv på de saker jag smider. Exempelvis en kapsylöppnare med dornad öggla. Hur går det att värma sådant. Alla videos jag sett är det mest vanliga runda ämnen som värms upp.

Kan du inte filma lite hur du använder den när du smider på "riktigt". :)

Jag har förstått det det pågår tester för att välla i apparaten också, det vore häftigt om det går bra att göra det.

/E

Emil Schönning
Mer
11 år 3 månader sedan #35483 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Induktionens ABC
Jag ska göra en film där jag kör min kina soft join med rund coil så kan det vara en referens i ditt soft coil bygge.

Jag har en pancake som fungerar väldigt bra (iofs inte lika bra som rund men helt ok). Film kommer.

Tror det är viktigt att soft join + coil är i "balans" med maskinen. Om det blir "obalans" avges värmen inne i maskinen eller i soft joinen. Sen hur man får till balans vete fn men ett mått när det gäller runda coils verkar vara att längden på den yttre slingan (coil + anslutningar) ska vara lika lång hela tiden, så en 50mm coil kanske får 6-7 varv medans en 125mm coil bara får 2-3. Här behövs mer prov å försök dock.

Kul att du starta tråden.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
11 år 3 månader sedan #35484 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Induktionens ABC
Här är en hopklippt film med några coils "in action"

[youtube:xdmonzym]8gLwE68B6Sg[/youtube:xdmonzym]

Blir stor minskning av effekten när man kör soft join men helt OK om man skall värma plåt å knacka fram en hjälm eller nåt. Själv tänkte jag mig när jag köpte att jag skulle värma bultar etc. som sitter fast på nån maskin.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
11 år 3 månader sedan #35485 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Induktionens ABC
Här ser man elförbrukningen när jag kör induktionsvärmaren ;D Har gått över på timdebiterad el så jag försöker ha koll på elen och mina värmegrunkor via en Logger 2020. Dom där "spikarna" som är induktionsvärmaren. Ser ut att dra ca 10 kw i arbete.

[attachment=0:8r09gag5]<!-- ia0 -->induktion el.PNG<!-- ia0 -->[/attachment:8r09gag5]

Har du slagit din lärling idag ??
Bilagor:
Mer
11 år 3 månader sedan #35486 av znutt
Svar från znutt i ämnet Induktionens ABC
Coolt
Vad har ni för anslutning för 25 kW är det 63A?
Mer
11 år 3 månader sedan #35487 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Induktionens ABC
Jag har kört på 16A å det funkar men överbelastar säkringarna emellanåt. Nu kör jag 20A ( bytt proppar på en 16A 2,5mm2 till 20A). Får man visst göra om korta avstånd och öppen förläggning av kabeln.

Har du slagit din lärling idag ??
 • stensjön
 • stensjön Profilbild
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
 • Yrkes Smed
Mer
11 år 3 månader sedan #35489 av stensjön
Svar från stensjön i ämnet Induktionens ABC
Induktion är bra när man kör serier. Min tanke med soft coilen var främst vid nitning i exenterpress men jag tycker att soften tappar mycket effekt, körde igår 12mm nitar och det vill inte gå över 900 grader gräns. Men bilverkstäderna har någon annan typ av "kontaktmagnet" för att lossa muttrar som kanske passar för nitning??? Annar är den helt underbar, körde 160 st ljushållare 40x40x12 mm ca 1200grader på 40sek , håltagning i yxämne 40x20 mm på 50 sek. Någon som köpt kopplingsmuttrar i Sverige, tror det är M14x1,5. Alla coilen som jag har vridit ihop har funkat kanonbra, ett Kina coil däremot stannar på 800 vid tomkörning.har sett för länge sen på You tube en coil med en liten och en större spiral så man kan flytta biten till när den breddats vid smidningen, nån som har testat?

Roland Smén Svensson
 • Anton
 • Anton Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
11 år 3 månader sedan #35490 av Anton
Svar från Anton i ämnet Induktionens ABC
jasså Mr.president du har en redig pankaks coil, intressant...jag trodde man bara kunde använda coils som hade få "varv".
Jag testade en rundcoil till min softjoint på två varv för 20mm järnbitar, och jag tyckte den blev rätt varm, typ 1000grader. Men jag får återkomma med detta när jag har byggt en softcoil.

Jag har inte experimenterat med olika coils än, jag har mest provat att gjuta med den. Funkar grymt bra med grafitdegel, men får se hur många gånger jag kan värma varje degel innan den pajar. Men det vore ju fiffit med en coil som ser ut som ett commatecken, som både är liten och stor...får prova nångång.

Jag kör min på 90% på en 13Amp säkring, funkar perfekt. Om jag använder den 2min på 100% så funkar det oxå, sen får den vila på lägre effekt.

Men en annan fördel är ju att värmen som den alstar kan användas för att värma smedjan, till skillnad från en eld som slungar ut all värme så kan värmen sparas till viss del i en vattendunk. Fast när man väller eller gjuter är det nog bra med en svetsutsug/rökätare. Tänk vilken skillnad, all värme som man stoppar in i maskinen går inte förlorad utan värmer upp smedjan. ;D

Trista (verb) - När man har färdigställt sitt projekt, men vederbörande ska bara rätta till/slå rätt/hyvla till, utifall totalt perfektion uppnås men istället går hela skiten går sönder.
Mer
11 år 3 månader sedan #35491 av znutt
Svar från znutt i ämnet Induktionens ABC
Häfiga saker de där. Vad kostar den?
Verkar ju inte vara på 25 kW utan mer 10 kW (typ 16A) vilket är bra. Då man sällan har mer än 16A.
Slutar den värma när man kommer upp till omagnetiskt material eller fortsätter den. Har förstått att det är skillnad på frekvenser på värmare....

Häftigt att den går på tre fas 400V utan nolla. Kollar lite på induktions spis till köket och där ska alla jag hittat ha 240 V. Och det är inget roligt då måste man ha 16 A och 2.5 mm2 + nolla Det blir trångt i de gamla små el rören :(

Vad är det man ser i displayen det ena är tiden vad är det andra?
Mer
11 år 3 månader sedan #35492 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Induktionens ABC
Funderade på det där med effekt. Eftersom det är en "pulserande" effekt kanske man anger den som man anger effekten på t ex en radar. Det är effekten i pulsen man anger inte medeleffekten (en 10kw radar kan ha en medeleffekt under 1w).

25kw maskinen drar som mest (vad jag sett) kring 20A i några seknder innan maskinen reglerar ner till ca 16A. Sen kan man ju vrida ner effekten förstås.

En komplett maskin med några coils och flygfrakt (ca 3v levtid), går på under 25.000 +m om du köper den via mig.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
11 år 3 månader sedan #35493 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Induktionens ABC
Hm... Så om den är på 10kW och går en timme blir det 10kWh, dvs ca 10 kr (beroende på elpris).
Nu går den ju inte kontinuerligt så man kanske kan räkna med 2min på, 3 min smide. Vilket ger ca 24 min på en timme, ca 4 kr... Hm, låter otroligt billigt om man jämför med gasol, ca 25 kr per timme.

Är jag ute och cycklar nu?

Emil Schönning
 • Anton
 • Anton Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
11 år 3 månader sedan #35505 av Anton
Svar från Anton i ämnet Induktionens ABC
Om du smider 40x40 stänger så värmer du säkert 2min, men om det är 10mm rundjärn så ligger det nog på 13sek och 1min smide.

Annars har du räknat rätt.

Trista (verb) - När man har färdigställt sitt projekt, men vederbörande ska bara rätta till/slå rätt/hyvla till, utifall totalt perfektion uppnås men istället går hela skiten går sönder.
Sidan laddades på: 0.125 sekunder
Powered by Kunena Forum