Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon utrustning, luft hammare.

  • Grubbström
  • Grubbström Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
7 år 11 månader sedan #37119 av Grubbström
utrustning, luft hammare. skapades av Grubbström
Hej, länge sen jag var inne här och tittade runt,, livet är som ni vet inte enkelriktat, och en i del skarpa svänga kan man köra av,, men mitt smide har nu fått en nytändning,
en kort resume´ jag började svetsa och jäklas relativt tidigt , när cykel ramen fick förstärkas, sen blev jag i mitten av 90 talet intresserad av smide genuint järn smide, därför att en äldre arbets kollega mkt promt tyckte att jag skulle ta hand om "gammsmen´s" städ,, på jobbet, "gammsme´n" hade följt vattenfall från norr till söder, avslutade sin karriär på verkstan i storuman, min far jobbade med han, och berättade,, : en dag bar det sej inte bättre än att sme´n klämde av ett finger,, (det sista som var oskadat) och åkte till sjukan för att plåstras om, men på eftermiddag var han tillbaks,, vid städet , och sin lufthammare,, men ingen i arbets laget tordes gå fram och fråga,, för sme´n var sint, och lufthammaren gick extra hårt den eftermiddan.
klart jag ville ha ett städ med både själ och historia ! :)
sagt och gjort vi kullrade in städet i min 142´a och hem det bar!
på sommarn gjorde jag slag i saken och timrade mej en smedja (där jag fortfarande huserar) inte nog med det,, strax därpå sprang jag på en madam vid namn Maria, och hon och hennes gelikar hade hade just startat ett eu projekt som kallades för "järnets drängar"
nu slumpade det sej så att vi fattade tycke och gifte oss, fick en son som nu är 15 år, Thule,, :)
och de följade 2-3 åren var nog för mej de (smidesmässigt) mest värdefulla jag vart med om ! kurser avlöste varandra i eu projektet, nya bekantskaper gjordes och det smides kulturella hade en given plats i mitt liv.ett lite vemodigt avslut på järnets drängar gjordes i Budapest 2002, alltså avslut på eu projektet,, mej veterligt ligger nog föreningen för smeder "norr om 69 breddgraden" fortfarande vilande?
Men,, inget är för evigt,, vi skiljdes jag och maria, (vänner) och lite vilsen så har jag jobbat och jobbat osv,
smidet har alltid funnits kvar men inte som prio 1,
nytändningen har kommit successivt , och jag värdesätter tidigare erfarenheter på ett annat sätt nu,,
och kommer nog att fortsätta på exklusiv hobbybasis.
Nu till den stora anledningen jag skriver detta brev, är att en mkt god vän och smids kollega avled för 2 år sen i cancer .
och jag har av hans änka getts tillstånd att undersöka intresset för hans smides utrustning !
Inget kommer att skänkas bort, eller säljas till underpriser, men för den medvetne finns det riktigt fina godbitar att köpa! 2 lufthammare, 1 riktig pjäs en 150 kg massey. samt en 75 kg , (har inte namnet än) men kan historien,, den har stått som smeds hammare på "hägglunds mekaniska " i örnsköldsvik i ett antal år till smeden blev pensionats och fick ta med sej smidesutr hem, då också hammaren. (till svanabyn) där till finns det ganska mkt tur, i form av städ och tänger, och mer som hör smidet till, intressenter hör av sej till mej ! någon kanske vet var detta är? men gör er inget besvär att försöka gå" direkt till källan" änkan vill att jag hjälper och så har jag lovat göra.
så,, då jag haft turen att lära känna mr johan sangberg så hoppas jag att min väns önskan om att hans smides grejor inte hamnar i klåpares händer, utan i kreativa formskapande smides genier ! ( de lät väl fint?) min vän värdesatt jord nära människor, designers och konst kännande,
och kan jag hjälpa till med hans önskan så gör jag det.
Med vänlig hälsning, Erik Grubbström
Forsmark 105
923 97 slussfors
tel, 0722144914

Erik Grubbström
Sidan laddades på: 0.074 sekunder
Powered by Kunena Forum