Nya inlägg

Topic-icon Vilka företag kan borra loppet i min bronskanon?

  • aTobin
  • aTobin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
11 år 5 månader sedan #34613 av aTobin
Ska gjuta en salutkanon i brons där loppet senare ska borras, dock verkar det vara dåligt med mekaniska verkstäder som vill ta sig an detta. Har frågat tre hittills men ingen är intresserad. Ska la inte vara så svårt för en fullutrustad verkstad att borra ett håll på 22x270mm? Kanske är det faktummet att det är en kanon som skrämmer?

Kan man få tips på någon som kan ta sig an detta? Bor i Göteborgstrakten.
Mer
11 år 4 månader sedan #34757 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Vilka företag kan borra loppet i min bronskanon?
En långhålsborr, en svarv och en ordentlig kylpump är allt som behövs. Fast ska du bara skjuta salut går det ju med en vanlig förlängd borr! Gjort på en halvmiss... synd att du bor så långt ifrån civilisationen ;)

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
11 år 4 månader sedan #34760 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Vilka företag kan borra loppet i min bronskanon?
Om det är salut kan man väl borra det i en vanlig pelarborr från 2 håll. Man borrar ett (två) små hål som möts, sen förstorar med en förlängd borr, går väl nästan borra för hand om det är brons (när man väl har hål) ??? Offra en lång träborr... även montageborrar är ju långa.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
11 år 4 månader sedan #34761 av znutt
Brons och koppar kan vara lite knivit att borra i. Kan vara därför de tackar nej. Finns risk för att det "matar på" skär mer än man vill.
Gäller att mata försiktigt....
Ska igentligen vara andra slip vinklar än fär järn/stål.
Mer
11 år 2 veckor sedan #35187 av Sixten
Hej, jag har borrat min bronskanon i svarv. Jag fäste kanonen i chucken och borrade med hårdmetallskär (6 stycken) fästa i en ca 5 cm lång aluminiumcylinder. Cylindern var fäst i en stång till borrchucken. Jag fick borra några gånger innan jag var nöjd, men eftersom inget visst mått behövdes gick det bra ändå. Kalibern blev 42 mm.
Hälsningar Sixten
Mer
11 år 2 veckor sedan #35189 av ejnar
Problemet är kanske att det inte är helt lagligt att tillverga eldrör ?
Mer
11 år 2 veckor sedan #35193 av SCB
Slätborrade kanoner är inte licenspliktiga och får tillverkas av vem som helst.

//Olof Nilsson
Mer
11 år 2 veckor sedan #35196 av Sixten
Hej, om man får göra sådana kan jag utveckla fortsättningen. I botten på loppet (i kulan) har jag gängat ett M18 hål där jag fäst ett 17 mm rör som är perforerat närmast skruven. Röret har en fläns som tätar längst ut i loppet så att enda vägen ut är genom röret. I kanten av flänsen är ett kapillärrör fäst vilket leder till en T-koppling med en 1ml injektionsspruta och vidare till en kammare med bitar av mangandioxid (brunsten) där jag injicerar väteperoxid. Vid fänghålet är kristallen ur en elektronisk cigarrettändare fäst. Så för att avfyra kanonen skjuter jag ned en plugg av frigolit i 17 mm röret (en pinne gör att jag inte kan skjuta den i botten), injicerar 0,2 ml pentan och 5ml 30 %-ig väteperoxid. Så är det bara att trycka på kristallen vid fänghålet. PANG.
Hälsningar Sixten
Mer
11 år 1 vecka sedan #35241 av lollipop
Vapenlagen är ganska teknikagnostisk, kan tillhygget skjuta iväg något med mer energi än ett luftgevär så är det licenspliktigt. Räfflor eller inte skiter lagen som regel i, däremot är en del antika saker licensfria även om de kan skjuta på riktigt och där nämns räfflor har jag för mig.
https://lagen.nu/1996:67 är en bra utgångspunkt
Mer
11 år 1 vecka sedan #35242 av SCB

lollipop skrev: Vapenlagen är ganska teknikagnostisk, kan tillhygget skjuta iväg något med mer energi än ett luftgevär så är det licenspliktigt.


Sant, såvida prylen inte råkar stå med i paragraf 4 som behandlar saker som inte inte inräknas i kategorin skjutvapen.

4 § Vad som sägs om skjutvapen gäller inte
a) salutkanoner som inte kan laddas med gastäta enhetspatroner,


Just den gastäta enhetspatronen är en ganska central del i vapenlagen och om en salutkanon, oavsett kaliber, inte kan laddas med en gastät enhetspatron är den per definition inget skjutvapen och kräver alltså inget tillstånd.

Sen är det ju inte tillåtet att skjuta med projektil med en salutkanon, då blir det hela tillståndspliktigt oavsett kanonens konstruktion.

//Olof Nilsson
Mer
11 år 1 vecka sedan #35244 av znutt
Tur det
Annars hade det varit kört och ha ett rör med botten igensvetsad hemma ;)
Sidan laddades på: 0.112 sekunder
Powered by Kunena Forum