Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Sexkantiga hål

  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 2 månader sedan #32813 av Svarte Petter
Sexkantiga hål skapades av Svarte Petter
Jag tänkte gjuta drivhjul i aluminium till en Larven (en slags skoter utan skidor fram) hade jag tänkt mig, men dessa sitter på en sexkantig axel, så hålen i dem är alltså sexkanigt och har ganska snäva tolleranser. De behöver bearbetas...

Någon som vet om det finns typ dragbrotschar för detta? Några tips om hur man går tillväga annars? I värsta fall får jag väl göra mig en brotsch själv, men det känns ju som lite väl mycket jobb.

Tacksam för tips!

/Svarte Petter

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
13 år 2 månader sedan #32819 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Sexkantiga hål
Att ge sig på att tillverka en sexkantig dragbrotch låter ju himla jobbigt. Jag tror nog att du skall ställa en sexkantig stålaxel i centrum i din sandform när du gjuter. Om du gör den lite konisk kan du säkert knacka ur den ur gjötet när det har kallnat.

Keep the blues alive
Mer
13 år 2 månader sedan #32820 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Sexkantiga hål
Annars tar man till en kipphyvel. Sätter drivhjulet i ett rundmatningsbord/delningsapparat och stöter/hyvlar fram formen (först borra ett hål förstås...). Går väl utan rundmatningsbord oxså men det blir väl jäkla puligt att få till formen och hamna exakt i mitten. Han som hade kipphyveln före mig hade gjort ett verktyg där han lött fast ett HM-skär i änden på en "stång" och på så vis fått ett verktyg för att t ex. stöta fram fyrkantiga hål mm

Sånt och kilspår mm jag hade tänk använda min kipphyvel till, men jag får erkänna att det ännu så länge inte blivit något av det.

Ytterligare en variant men rätt jobbig är att borra ut alla hörnen (6st) med ett rundmatningsbord och en liten borr och sedan borra ett stort hål i mitten så stort det går utan att förstöra 6-kantigheten och sedan fila bort det som blir kvar (eller fräsa med en pinnfräs som är ca samma diameter som lilla borren).

[youtube:2xfyunqf]3KPvJ7_TnrU[/youtube:2xfyunqf]

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 2 månader sedan #32823 av Lars Eriksson
Svar från Lars Eriksson i ämnet Sexkantiga hål
Jisses, jag visste inte att sådant fanns.
/L
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 2 månader sedan #32824 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Sexkantiga hål
Tack för tipsen!

Att sätta en axel i gjötet har jag tänkt på, men dels behöver jag då göra den i överdimension (vilket bara det blir mycket jobb att göra en sexkantstång) och dels finns risk att materialet spricker när det kallnar runt en stålkärna. Planen var att ta risken för sprickor men använda en axel med det original-måttet och sedan brotscha upp det lilla sista krympet (ca 1,5%).

Att använda chiphyvel var ju en bra idé då jag har en delningsdocka och någon stans i källaren ett chipaggregat till fräsen! Vete katten varför jag inte tänkte på det själv... ??? Tack! Enda problemet med det är att hålen är djupa, så man får tillverka ett specialverktyg som når igenom. Ett mindre problem dock.

Nu har det löst sig i vilket fall. Jag fick till slut tag på orginal reservdelar. Det visade sig att det saknades två stödhjul oxå som det inte fanns ett spår av på axeln... he he... Men nu går Larven som ett skott!!!

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Sidan laddades på: 0.066 sekunder
Powered by Kunena Forum