Nya inlägg

Topic-icon vulgär-provokativkonst?

 • Halland
 • Halland Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
13 år 3 veckor sedan #30065 av Halland
vulgär-provokativkonst? skapades av Halland
hejsan.

Jag har nu under en tid funderat lite på en utställning med lite konstverk jag har gjort. Har dock ett litet problem som jag inte riktigt vet hur jag skall ställa mig till..

Utställningen kommer att gå i temat "liv" med bla ett barn som ligger i en snäcka, lite blommor ,djur träd och människor. ( alla människor är 120cm höga ) hur som helst.. satt och skissade lite här om dagen och kom på mig själv med att skissa en medeltida galje med en hängd människa i... vet inte riktigt varför men jag fick en konstig känsla som sa att den skall jag göra, och under den här hänga människan skall det sitta på knä 3st gråtande människor.

som ni kanske förstår så vet jag inte riktigt om det "passar sig" att ha med på en utställning och tänkte råd fråga lite vad ni anser om detta..

Svar som: skärp dig, pucko med mera undanbes då jag hoppas på en konversation om vad som är "lämpligt att visa upp"

Med vänliga hälsningar.
Karl

Karl EkelundPedersen
Mer
13 år 3 veckor sedan #30066 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet vulgär-provokativkonst?
Tycker det verkar bra jag! Ännu bättre om det kan förstås som om det är en god människa som är hängd (typ helgon). Vi har till mans rätt mycke komplex inför döden så lite mer "pang på persikan" i det sammanhanget skadar nog inte.

Sen kan det väl finnas sammanhang då det är mindre bra men de är nog rätt uppenbara.... typ på dagis eller i lunchmatsalen på ett fängelse för dödsdömda osv.

Har du slagit din lärling idag ??
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 3 veckor sedan - 13 år 3 veckor sedan #30067 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet vulgär-provokativkonst?
Hej Halland

Definitivt låter detta som en spännande utställning som jag skulle vilja besöka! Temat Liv är ju alltid väldigt intressant och att symbolisera det med "dess motsatts" en galge för hängning sätter verkligen mina tankar på prov. Onekligen kan det bli provocerande för en del och på fel plats troligen motbjudande. Alltså kan det vara lämpligt att se den i sitt "omgivande" sammanhang kanske, ungefär som mr_president sagt... ;)

//johan

Johan Sangberg
Last edit: 13 år 3 veckor sedan by Johan Sangberg. Orsak: Goshh, vilken rysligt skrämmande stavning det blev denna dagen.....
Mer
13 år 3 veckor sedan #30076 av SCB
Svar från SCB i ämnet vulgär-provokativkonst?
Ser inga problem med det. Döden är ju en del av livet.
Och likt livet kan ju döden inträffa med varierande grad av värdighet, från den traumatiska hängningen till ett stilla insomnande bland familj och vänner.

Kör på säger jag!

//Olof Nilsson
Mer
13 år 3 veckor sedan #30080 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet vulgär-provokativkonst?
Instämmer med dom övriga - döden är en del av livet.
Hängning var väl ett ganska "humant" sätt att bli avlivad på - det var ju dessutom ett rent folknöje förr i tiden :-\ . Jämför man det med dom halvt nergrävda kvinnor som stenas till döds, än idag, så var det kanske inte så faligt.
Märkligt att vi människor kan hitta på dom mest utstuderade och raffinerade sätt att ta livet av varandra på ???
Hur som helst så skulle det vara väldigt spännande att se några bilder på dina verk.

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
Mer
13 år 3 veckor sedan #30087 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet vulgär-provokativkonst?
Du ska självklart visa det du vill visa, inte det du tror de vill se! Konst handlar ju om att förmedla budskap, och du är väl inbjuden för att förmedla ditt budskap, inte deras. Då är du ju överflödig i såna fall...
Klart som korvspad du ska göra din grej! Men som de andra är inne på: Det gäller ju att se sakerna i sitt sammanhang så inte budskapet går förlorat för att det krockar med något annat.

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
13 år 3 veckor sedan #30088 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet vulgär-provokativkonst?
När vi läste konsthistoria i bilden (snart färdig bildlärare) så har jag deffenitivt kommit i kontakt med mer motbjudande och opassande saker i utställningar. Just att du funderar på att det kan vara olämpligt gör mer att jag känner mig säker på att det kan bli bra. För det blir inte bra bara för att man slänger in något provocerande som många tror, sånt gör mig förbannad=) Men om du gör det genomtänkt och har något du vill få fram med det så kör på.

/Ludde

Klurgubbe i unga år
Mer
13 år 3 veckor sedan #30096 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet vulgär-provokativkonst?

Svarte Petter skrev: Du ska självklart visa det du vill visa, inte det du tror de vill se! Konst handlar ju om att förmedla budskap, och du är väl inbjuden för att förmedla ditt budskap, inte deras. Då är du ju överflödig i såna fall...
Klart som korvspad du ska göra din grej! Men som de andra är inne på: Det gäller ju att se sakerna i sitt sammanhang så inte budskapet går förlorat för att det krockar med något annat.

Ludwig skrev: När vi läste konsthistoria i bilden (snart färdig bildlärare) så har jag deffenitivt kommit i kontakt med mer motbjudande och opassande saker i utställningar. Just att du funderar på att det kan vara olämpligt gör mer att jag känner mig säker på att det kan bli bra. För det blir inte bra bara för att man slänger in något provocerande som många tror, sånt gör mig förbannad=) Men om du gör det genomtänkt och har något du vill få fram med det så kör på.

/Ludde


Ja dessa båda inlägg säger det messta... insiktsfulla grabbar de där ludde o petter.

För ett tag sedan va det en konstnär som ställde ut köksmixers med sladden i väggen och allt. I mixerna var det vatten och guldfiskar. Inte så provocerande i sig eftresom det inte var mer... Det vulgära den gången var att galleriets besökare envisades med att trycka på knappen så att fiskarna blev mos.

Du behöver inte vara rädd för att vara för vulgär, du behöver heller inte vara rädd för att vara för main stream. Det viktiga är att du följer din övertygelse.

Det vore intressant att höra dig utveckla dina resonemang kring figurerna. Jag förstod att du fick en ingivelse att göra galjen och den döende mäniskan men varför sitter människorna där nedanför? Blir det inte lite övertydligt då? ska man inte känna att man själv står där och tittar på döden?

//Gustav Thane
Mer
13 år 3 veckor sedan #30101 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet vulgär-provokativkonst?
Fina och kloka inlägg får jag lov att tillstå.

Utan att vilja frångå att det är DITT budskap som skall förmedlas inte mitt, så är en reflektion jag gör inte så hårt kopplat till själva döden (släckt liv) utan mer till avrättningen. Vem är så moraliskt högtstående att de anser sig ha rätt att döma och döda? Är makthavarna/domarna bra förebilder och följer de sina egna regler, har de rent mjöl i påsen eller är det bara skådespel? Visar inte historien att det allt för ofta är de goda som hängs av de onda snarare än tvärtom (ett oprovocerande exempel är t ex. Sokrates (avrättad dock inte hängd)). På vilken grund tar sig väst friheten att döda andra (Irak, Afganistan...) för att de inte är som oss. Hur många irakiska liv går det på ett västerländskt, vilken är dagskursen?

Häng en afgansk man och låt en soldat nedanför förklara för det faderslösa barnet att demokrati är bättre än föräldrar......

Konst ska ju provocera har jag läst......

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 3 veckor sedan #30105 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet vulgär-provokativkonst?
Vissa menar att konst är föremål som inte har någon bruksfunktion, att det blir konst när dess enda roll är intresselöst betraktande.

Detta är en fördom och kanske stämde mellan år 1750-1820 men så är inte fallet idag.

All konst som av konstetablissemanget (Varför man nu ska dra in dem) anses samtida eller aktuell har en funktion. Idag är det ofta en samhälleligt uplysande tankeställare med funktionen att provocera/tvinga in människor i en mer öppen och kreativ tankaprocess.

Att i smmanhang av skulpturer på temat liv ställa ut en hängd man kan mycket väl förlösa den kraft som diskussionen ovan visar prov på. I inläggen här i tråden ser du tydliga exempel på hur folk börjar resonera och problematisera frågor som dödsstraff, människovärde och familj.

Om ingen nånsin började tänka kreativt kring dessa frågor utan gjorde som man alltid gjort skulle vi idag fortfarande ha dödsstraff? skulle vi kriga i arabvärlden? skulle vi över huvudtaget kunna sätta oss in i andra människors liv?

Konsten är ett kraftfullt verktyg för att provocera fram nytänkande. Ett verktyg som man kan använda i smedjan.

//Gustav Thane
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 3 veckor sedan #30107 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet vulgär-provokativkonst?
??? Kör på vet ja... Snacka mindre och gör mer...hehe... Men kolla framför allt efter vad du vill själv Halland ;)

Det är ju bra att inte tycka så mycket om vad Andra svarar i tråden utan ge Sin Egen syn på vad man tänker i Hallands fråga.

O0

Johan Sangberg
 • Halland
 • Halland Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
13 år 3 veckor sedan #30125 av Halland
Svar från Halland i ämnet vulgär-provokativkonst?
hejsan.
det glädjer mig att se att så många svarade på min fråga angående mitt projekt.
Många bra svar och en trevlig läsning om vad ni här på forumet anser om det hela.

Vad vill jag få fram med mitt projekt:
ja det vet jag inte riktigt, det var bara en konstig sak som slog mig under en middag med mina svärföräldrar. har funderat lite till och från varför jag skulle ta på mig en sådan sak som är såpass stor och tar såpass lång tid när jag har hundra saker att tänka på vid sidan om.. och skall jag vara helt ärlig så vet jag fortfarande inte.
Det är bara en sådan sak jag "måste" göra eftersom jag inte kan kasta bort idén ( och skisserna som jag lagt ett par timmar på..)

gustav_metal: tanken med dom knäfallna personerna vid galjen VAR att symbolera saknad/saknaden. men fick en annan idé till hur jag kan få fram det skall skissa lite först (igen..)


skall försöka finna svaret på VARFÖR nu i helgen med lite glögg och bänkarbete i smedjan.. åter kommer efter helgen.

Mvh.
Kalle
smekalle.studio.nu

Karl EkelundPedersen
Mer
13 år 3 veckor sedan #30133 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet vulgär-provokativkonst?

Halland skrev: gustav_metal: tanken med dom knäfallna personerna vid galjen VAR att symbolera saknad/saknaden. men fick en annan idé till hur jag kan få fram det skall skissa lite först (igen..)

Mvh.
Kalle
smekalle.studio.nu


Jahaja, det ska bli spännande att se var du slutar
Sidan laddades på: 0.107 sekunder
Powered by Kunena Forum