Nya inlägg

Topic-icon Tätning av nitad vikingatida gryta

  • ismaril
  • ismaril Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
13 år 2 månader sedan #29563 av ismaril
Om man har en sån där klassisk vikingatida kittel, smitt av nitade plåtstycken, finns det något sätt att få den tät utan att svetsa? Det skulle vara roligt om det var en historiskt sannolik metod, men det är inget krav. Finns det nåt recept på nån gucka man kan koka i kitteln så att fogarna blir täta? Det kanske bör nämnas att kitteln kommer att användas till matlagning, så det får inte vara något ohälsosamt recept. :)
Det måste givetvis även tåla värmen från elden.....
Mer
13 år 2 månader sedan #29565 av kerk
Svar från kerk i ämnet Tätning av nitad vikingatida gryta
kokade de inte gröt eller filmjölk eller något i kittlarna för för att täta dem ? :)
Mer
13 år 2 månader sedan #29566 av SCB
Svar från SCB i ämnet Tätning av nitad vikingatida gryta
Jag har också hört att man kan använda filmjölk för att täta en gryta.

//Olof Nilsson
  • ismaril
  • ismaril Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
13 år 2 månader sedan #29574 av ismaril
Svar från ismaril i ämnet Tätning av nitad vikingatida gryta
Filmjölk...låter märkligt. Å andra sidan gör man ju allt annat enligt metoden trial & error, så det är väl bara att köra! Jag kan göra ett nytt inlägg när vi har lagat några omgångar gryta i den... Under tiden får folk gärna ge mig fler tips av den händelse att filmjölken skulle misslyckas. Om någon vet vad det är i filmjölk som tätar så får ni oxå gärna skriva.
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 2 månader sedan #29576 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Tätning av nitad vikingatida gryta
Hej

Jag har ett svagt minne av att frågan redan besvarats för 5-6 år sedan här i forumet och då va det nog filmjölk. Uffe vet svaret... ;) tror jag...

//admin

Johan Sangberg
Mer
13 år 2 månader sedan #29585 av Greven
Svar från Greven i ämnet Tätning av nitad vikingatida gryta
FIlmjölk och gröt är väll de "klassiska" lösningarna på problemet.

Jag har dock en gryta som jag köpte på Foteviken för några år sedan som är lödd i skarvarna på insidan. Jag vet inte när man började löda mindre grejer som tex lås och liknande (kan vara medeltid, jag är lite osäker) men om man har en teknik kan man kanske tänka sig att man har använt den inom andra områden också. Vad jag vet finns det dock inga fynd av en gryta med lödningar i skarvarna.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
13 år 2 månader sedan #29587 av SCB
Svar från SCB i ämnet Tätning av nitad vikingatida gryta
Det är kasein, ett protein som finns i mjölk som tätar grytan.
mjölk kan även användas till att göra lim, kaseinlim

//Olof Nilsson
Sidan laddades på: 0.070 sekunder
Powered by Kunena Forum