Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Mig/mag- tips vid begagnatköp

 • Stefan
 • Stefan Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
14 år 3 månader sedan #29532 av Stefan
Mig/mag- tips vid begagnatköp skapades av Stefan
Tjena där ute i smedjorna.
Är på gång och ska köpa en mig/mag svets och undrar lite på vad man behöver tänka på och vad man behöver för kraft?
Att det inte är ngn vitts att köpa de allra minsta 125 A på biltema har jag redan klart för mig men om man tänker smide så jobbar man ju inte bara med tunnplåt men å andra sidan inte heller med det allra mest krävande svetsningarna. Jag vill helt enkelt ha en som jag klara det mesta med utan att det blir onödigt stort och kostsamt.
är det ngt särskilt man ska vara obs på med begköp?
MVh Stefan

Varma smideshälsningar Stefan
svartsmide.se
smideskurs.se
Mer
14 år 2 månader sedan #29553 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Mig/mag- tips vid begagnatköp
En kraftigare svets brukar sällan vara särskillt mycket dyrare begagnat, så har du plats kan du ju köpa en rejäl en på en gång. Har den separat matarverk är det ju en fördel då strömkällan sällan går sönder, så slipper man byta hela om det klatrar. Slangpaket är dyrt, så se till att ett bra följer med och att det är standardgrejer så du kan byta ledare, munstycken, kåpor o dyligt utan att leta ihjäl dig efter det du behöver. Nästan alltid är det standrard. En modern koppling till slangpaketet är att föredra så du, om du vill, kan byta.
Det finns adaptrar men de kostar nästan en tusing.
Ta lös skyddsplåtarna och kolla strömkällan så den ser hel och ren ut. Det blir väldigt dammigt där då fläkten suger in skit hela tiden. Du måste kunna blåsa rent, det får inte vara fett smuts. Den måste kylas bra, annars går den sönder.
Har du en amperemeter är det bra. En sån där man sätter runt kabeln. Sätt den runt slangpaketet och provsvetsa i olika strömområden. Kolla så att den ger jämn ström och att den ger den ström den ska.
Kolla även så det inte finns gasläckage inne i matarverket. Det gör du genom att helt enkelt stänga av gasen på tuben och kolla att gasregulatorns visare inte sjunker (att trycket blir kvar). Läcker den så kan du kolla med lite diskmedel o vatten med en pensel runt slangar och kopplingar fram till matarvetket. Är läckan inne i verket kan det bli krångligt och dyrt. Sedan kan du kolla det faktiska gasflödet med en flödesmätare (en femtiolapp hos svetshandlarn).
Med 1mm tråd klarar du den mesta svetsningen från smått till ganska stort. Det är en bra trådtjocklek. Kolla så att slangpaketet är avsett för det.

Lite tips i alla fall. Hoppas det är till hjälp.

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
 • Stefan
 • Stefan Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
14 år 2 månader sedan #29555 av Stefan
Svar från Stefan i ämnet Mig/mag- tips vid begagnatköp
Tackar allra varmast för de matnyttiga kunskaperna.
MVH Stefan

Varma smideshälsningar Stefan
svartsmide.se
smideskurs.se
Mer
14 år 2 månader sedan #29557 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Mig/mag- tips vid begagnatköp
Mycket bra inlägg! Håller själv på och funder på hur man ska förhålla sig till det här med migsvets. Själv känner jag mig så pass okunnig om svetsar att jag nog köper en ny och sliter lite lagom på den så att den ska räcka livet ut..

Mvh/Ludde

Klurgubbe i unga år
Sidan laddades på: 0.072 sekunder
Powered by Kunena Forum