Nya inlägg

Topic-icon Olika skolor...

 • sir_Augustinus
 • sir_Augustinus Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
14 år 4 månader sedan #28928 av sir_Augustinus
Olika skolor... skapades av sir_Augustinus
Hej på er!

Jag har tänkt att gå en smidesutbildning efter sommaren och har sökt några olika skolor men skulle gärna vilja veta mer vad elever som gått eller går på utbildningarna tycker. Har sökt runt en del på nätet och inte hittat något forum som tagit upp detta. :-\

De skolor jag sökt är:
Hampnäs folkhögskola, http://www.hampnas.nu/
Sätergläntan, http://www.saterglantan.se/
Träakademien, http://www.traakademien.se/

Så jag tänkte fråga om det är någon av er som gått på någon av dessa skolor och som isf skulle kunna berätta lite vad du/ni tycker.


Tacksam för svar. ^-^
 • agabos
 • agabos Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
14 år 1 månad sedan #29409 av agabos
Svar från agabos i ämnet Olika skolor...
Träakademien, se tråd nedan:

<!-- l --><a class="postlink-local" href=" www.antracit.se/phpbb3/viewtopic.php?p=28409#p28409 ">viewtopic.php?p=28409#p28409<!-- l -->
Mer
14 år 1 månad sedan #29410 av Halland
Svar från Halland i ämnet Olika skolor...
smedjavolund gick jag på i ett år, mycket trevlig skola. Bert som är lärare kan verka lite "egen" men är en otroligt bra lärare, hos Bert lär du dig tex ritningslära, och endel ekonomi ( vad saker tex är värda och kostar med mera.) Du har VÄLDIGT stor frihet underansvar, vilket ställer krav på dig som elev ( enligt mitt tycko fungerade helt utmärkt) Bert har en helmassa små saker som inte finns med på hans kursplan som är guldvärda att kunna ta del av! Hans sinne för form och fantasi är helt otroligt och jag tror verkligen inte att det inte finns något som han inte klarar av i smedjan.
http://www.volund.se


Träakademien har jag också varit på. det var där jag började min smides karriär för 4årsedan.
trevlig skola med trevligt folk. Inriktad på brukssmide från 1700-talet. Min dåvarande lärare Emma Nilsdotter var en helt underbar människa ( snygg att titta på med^^) Det finns inte mycket tid till eget arbete då du nästan helatiden gör saker till trä eleverna så som gångjärn huggmejslar med mera. det är en heldel föreläsningar om gamla hus och gårdar ( inte jätte kul i början men det BLIR kul..På träakademien lär du dig grunderna i smide och du bli en mästare på att hantera filar *ler och tänker på alla beslag*
finns ett jätte trevligt ställe en bit bort som heter Gålsjö bruk ( http://www.galsjobruk.com ) . MYCKET trevlig ställe att åka till, finns bla en äldre smedja med en liten liten fjäderhammare. ( spenderade en vecka där pga att jag hade ett projekt och behövde tillgång till en fjäderhammare pga tidsbrist)
Skolan kortet ( nu pratar jag om när JAG gick där mycket har säkert förändrats på 4år) saknade en del verktyg "som alltid e bra att ha" och större dimensioner på järn. ( tex 40*20 var inte att tala om..) en fjäderhammare resp. lufthammare med mera.

MEN vad gör det när man är helt ny på smides fronten?? meningen är ju att man skall lära sig något och inte börja ( ursäkta uttrycket ) "fuska" med engång, det var nu i efterhand AS jobbigt att inte ha tillgång helatiden till en luft/fjäderhammare, men jag lärde mig saker på kuppen med!!


Smedja Volund: 9/10 poäng
Träakademien: 6/10 poäng ( om man aldrig smidigt tidigare så är det en klar 7/10)

Mvh// Karl

Karl EkelundPedersen
 • agabos
 • agabos Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
14 år 1 månad sedan #29412 av agabos
Svar från agabos i ämnet Olika skolor...
Träakademien är en helt annan skola idag.
Mer
14 år 1 månad sedan #29415 av Halland
Svar från Halland i ämnet Olika skolor...
<<<Träakademien är en helt annan skola idag.>>>

agabos: otroligt intelligent input.. hade du läst lite noggrannare så hade du kanske sett :

--->nu pratar jag om när JAG gick där mycket har säkert förändrats på 4år<---
förstår inte att folk ens kan med att posta ett så otroligt korkat jävla input, och dessutom låta bli att precisera hur det är på skolan i detta fall idag/ "nutid"
( ber om ursäkt till ev känsliga läsare)

Karl EkelundPedersen
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 1 månad sedan #29416 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Olika skolor...
>:D >:D >:D >:D >:D >:D

??? Handlar det om åsikter om utbildningar eller om medlemmarna på Antarcit ??? Fortsätt gärna berätta om utbildningarna men hoppa över sådant som inte handlar om det....det blir så mycket trevligare då...

Johan Sangberg
Mer
14 år 1 månad sedan #29417 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Olika skolor...
Det finns väl skilda meningar om smedja volund, beroende på vem man pratar med. Vissa gillar, andra hatar. Har själv inte gått där.
Detsamma gäller för träakademien.

Varför inte Steneby? Eller kanske en utländsk utbildning?
Det beror väl på vart du vill ta ditt smide. Titta på vad utbildningen inriktar sig på. Vill du göra moderna grejor och inriktningen är "så gjorde man förr på skansen", eller tvärtom, så blir det antagligen inte så givande.
Mer
14 år 1 månad sedan #29420 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Olika skolor...
Ja jag vet inte riktigt varför du inte tog upp steneby... eller kanske att du redan vet tillräckligt om den.

Om du inte skäller på mig så vågar jag mig på att nämna att jag gått hela stenebys utbildning och är mycket nöjd. Specialiserade mig på varmsmide med inriktning till kyrkor och kyrkogårdar. Men även denna utbildning är som det skrevs tidigare "fri under ansvar" så hela utbildningen beror på vem som går den.

Hälsningar Gustav
Sidan laddades på: 0.081 sekunder
Powered by Kunena Forum