Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Det här med rost...

  • Ludwig
  • Ludwig Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 9 månader sedan #28074 av Ludwig
Det här med rost... skapades av Ludwig
Hejsan

På högstadiet lyckades jag klura ut att anledningen till att vatten får järn att rosta med än öppen luft beror på att det är mer syre i vattnet än i luften då det är en oxidation som sker. Av erfarenhet stämmer inte alla insikter som man fick under högstadietiden så jag lägger ut frågan här. Nu har jag en idé att det ka ha något med densitet och förmåga att ligga an järnet.. Kan det stämma, har vatten mer syre i sig än luft?

/Luddr

Klurgubbe i unga år
Mer
15 år 9 månader sedan #28076 av Jörgensen
Svar från Jörgensen i ämnet Det här med rost...
"rostningen" är väl en elektrolytisk reaktion där potentialskillnaden är drivande. Den förutsätter en fuktig miljö. Så det snarare krävs vatten (eller luftfuktighet) än att vattnet får den att rosta mer.

*Janne Jörgensen*
Mer
15 år 9 månader sedan #28077 av ruter
Svar från ruter i ämnet Det här med rost...
Jag tror att tempraturen spellar roll .Varmt så rostar det snabbare, eller är det omvänt ,kalt ,kalt lika med massor av syre .Om du tar en järn bit bankar på den och kyler låter den ligga i smedjan utan värme då kan man se antydningar till rost.-Jag kan ha helt fel också....Bara en turbo fundering..
R
Mer
15 år 9 månader sedan #28078 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Det här med rost...
Wikipeda är väl inne på Jörgensens linje...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rost

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
15 år 9 månader sedan #28080 av Lyckasmed
Svar från Lyckasmed i ämnet Det här med rost...
Nu börjar vi väl komma ganska nära sanningen, om man därtill vet att så gott som alla kemiska reaktioner snabbas upp väsentligt om temperaturen ökar, precis som du gissar Ruter.
Mer
15 år 9 månader sedan #28083 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Det här med rost...
Har för mej att vatten och luft har samma syrehalt ca 20%
Sen är det väl så att vattnet får metaller att rosta bara upp till en viss temperatur ca 70 grader, har jag för mej,sen förlorar det oxidationsförmågan, för tänk vad mycke hål det skulle vara i alla värme element annars :)
Vatten går att göra rostfritt åxå, genom att hälla i en matsked kalk i ca 10 liter vatten, tror det står så i Karlebos bok.

Kallsme´n
Mer
15 år 9 månader sedan #28086 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Det här med rost...

ruter skrev: Jag tror att tempraturen spellar roll .Varmt så rostar det snabbare, eller är det omvänt ,kalt ,kalt lika med massor av syre .Om du tar en järn bit bankar på den och kyler låter den ligga i smedjan utan värme då kan man se antydningar till rost.-Jag kan ha helt fel också....Bara en turbo fundering..
R


Hmm ja det där första du sa kanske är sant men motiveringen tror jag är lite förhastad... Jag har förstått att järn som varit i ässjan rostar snabbare på grund av svavel och annan skit som vandrar från stenkolen till järnet och därför får det smidda järnet att rosta snabbare än det orörda. inte värmen utan föroreningar alltså.

Jag har hört att det bästa när man smitt ett förmål som sedan skall rostskyddas är att man betar det rejält eller låter det stå och rosta i ett par år innan man blästrar och målar det för att få ur alla föroreningar från ytan.

Gustav
Mer
15 år 9 månader sedan #28106 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Det här med rost...
En av mina vänners far är professor i rost ( lite vulgärt uttryckt, men jag kommer inte ihåg hans fullständiga titel) och enligt honom handlar det mycket om spänningar i stålet. Om du tar en ögla och skruvar ihop den med bult och sen sänker ner den i vatten bredvid en annan ögla som saknar bult så kommer den första öglan att rosta snabbast.

Kalkrikt vatten? Tjoho, jag bor på Gotland, mitt dricksvatten är rostfritt!
Mer
15 år 9 månader sedan #28109 av Jörgensen
Svar från Jörgensen i ämnet Det här med rost...
Att spänningar skulle ha inverkan på korrosion har jag aldrig hört. Däremot finns det en mekanism som heter spänningskorrosion, där spänning (dragspänning) och miljö samverkar. Men detta ger sprickbildning och brott och inte normal rost (korrosion).

Detta är ett ganska stort och komplicerat ämnesområde som det skrivits massvis med litteratur om.

Kortfatttat:
Det vi normalt kallar rost är korrosion, en elektrolytisk reaktion mellan joner (ofta klorider) och metallen.
Höjer man temperaturen till några hundra grader så kommer en mekanism som kallas högtemperaturkorrosion. Här är det i någon mening samma sak fast elektrolyten är en smälta av salter eller tex alkalimetaller, ofta svavelbaserad. Detta kallas ibland svavelkorrosion men är uppdelat i olika typer och detta är i sig ett helt forskningsområde.
Vid ytterligare höjd temperatur tar en gasfas reaktion med syre över, dvs oxidation. Denna accelererar med ökad temperatur.

*Janne Jörgensen*
  • Ludwig
  • Ludwig Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 9 månader sedan #28115 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Det här med rost...
Vilket debattämne! Men jag blev inte klar på hur det låg till, kan järn rosta i luft helt utan relativ luftfuktighet?

/Ludde

Klurgubbe i unga år
Mer
15 år 9 månader sedan #28116 av Jörgensen
Svar från Jörgensen i ämnet Det här med rost...
I torr luft och "normal" temperatur nej. Åtminståne teoretiskt. Därför är man ju noga med lufttorkar mm när man förvarar gamla bilar. Även till arméns stridsfordon så ansluter man torrluft som cirkulerar när de står garagerade.

*Janne Jörgensen*
Mer
15 år 9 månader sedan #28121 av SCB
Svar från SCB i ämnet Det här med rost...
Ja. Tänk att nåt så enkelt som rost kan vara så komplicerat. Det krävs både vatten och syre för att järn skall rosta och det sker via en hel hög med kemiska reaktioner med jonbyten till höger och vänster. Det finns en ganska bra sammanfattning av rost-processen på engelska Wikipedia, sök där och låt de ljuva minnena från skolkemin återvända.. ;D

//Olof Nilsson
Sidan laddades på: 0.098 sekunder
Powered by Kunena Forum