Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon För svår vällning för en nybörjare?

  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
15 år 3 månader sedan #27623 av lallas
Behöver nytillverka det järnet som den ena trissan sitter i. (Se bilder) Just denna är inte ihopvälld men andra som jag har som är mera 'välgjorda' är ihopvälld i ändarna. Hade mycket gärna velat vällaihop ändarna på den jag skall göra. Men har aldrig vällt ihop något tidigare.
[attachment=1:21xcf81o]<!-- ia1 -->top1.JPG<!-- ia1 -->[/attachment:21xcf81o]

[attachment=0:21xcf81o]<!-- ia0 -->top2.JPG<!-- ia0 -->[/attachment:21xcf81o]
Skulle mycket gärna vilja ha lite synpunkter på detta.

Är det för svårt att göra som en första vällning någonsin? ???
Har inget Borax eller dylikt men väl fin sand ifrån Böda på Öland...
Bilagor:
Mer
15 år 3 månader sedan - 15 år 3 månader sedan #27625 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Tvärtom, skulle jag säga att det är en ganska bra första praktisk vällsvetsning.
Gör några stycken och pröva dem.
Om du är osäker på resultatet, sätt en-två bult/nit igenom det svetsade området, så vet du att den inte faller isär om svetsningen inte skulle hålla måttet (undvik personskador!).

PM:a mig din adress, så skickar jag en snusdosa ren borax, och en dosa 50/50, borax/kvartssand.
Det räcker till åtskilliga experiment.

: Jimi
Last edit: 15 år 3 månader sedan by Jimi.
Mer
15 år 3 månader sedan #27627 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Ja alltså det där är nog ingen fruktansvärd vällning... men det är klart du kan ju testa välla ihop några provbitar först så du lär dig ljus och slag och sånt där. Den enskiljt största föränklande åtgärd du kan göra är att göra dina första vällningsförsök i ett välljärn typ Lancashire-järn. Jag tror att det är nån på annonssidorna som säljer det.

Lycka till
  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
15 år 2 månader sedan #27792 av lallas
Svar från lallas i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Vällning var precis så svårt som jag trott. ...mao jag misslyckades kapitalt ;D

Får ju skylla mig själv eftersom jag inte gjorde några testbitar först. Kroniskt dum. Alltid varit. ;D

Misstänker att jag inte var så högt i temperatur som jag borde. Kan ha haft för lite kol så att jag inte fick den farten på ässjan som krävs. Brukar inte vara upp i dom temperaturerna så det är lite ovant.
Mjukt var det iallfall så jag drev ut området som skulle vällas ihop ganska rejält. ;D Men ingen tendens till svetsning överhuvudtaget. Roligt med smide. ::)

Svetsade ihop bitarna på insidan där inte sömmen syns i ren frustration efter mitt fullständiga misslyckande. Eftersom bitarna egentligen inte måste vällas ihop står jag i valet och kvalet om ifall jag skall strunta i vällning denna gången och använda dom ovällda (vilket inte var ovanligt har jag märkt) eller om jag skall försöka igen. Känner att jag tidsmässigt skulle bli stressad ifall jag ödela någon eller några av bitarna så att jag fick göra om den/dom.

Har blivit biten av det här med smide så jag kommer garanterat att stöta på vällning igen och då kanske jag kan ta mig an det med mera kunskap och känsla i ryggsäcken.

Hade i vanliga fall inte gett mig men känner nog att det är mig övermäktigt just nu.

Tips och 'möjliga fel jag gjorde' tankar mottages tacksamt!
Mer
15 år 2 månader sedan #27794 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Ja prestationsproblematiken har du ju där. Det kan va svårt att få upp den första gången...

Kanske inte så lämpligt att försöka på de "riktiga" bitarna innan du testat det alls. Man tenderar att vara lite för respektfull mot materialet då. När du lär dig välla är det viktigt att hitta rätt temperatur och då får du inte vara rädd för att råka elda upp alltihop. Välltemperatur är nämligen lika med brinnatemperatur, det viktiga är bara att hitta en så låg brinntemperatur som möjligt. Och sedan bara slå det på den temperaturen. När du tagit ut den lätt sprakande biten ur ässjan har du kanske 3-4 sekunder på dej sen är det bara att lägga in den i ässjan igen. Efter att du vällt kan du inte räkna med att det går att smida på rödvärme igen, håll den istället på gul till gulvit när du smider på den efter att den vällts.

Lycka till

Gustav
  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
15 år 2 månader sedan #27806 av lallas
Svar från lallas i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Tur att man är envis... ...kunde inte låta bli att försöka en gång till.

Denna gången gick det betydligt bättre. Inga perfekta vällningar så långt ögat nådde men iallafall vällningar. Ena halvan av området som skulle vällas blev iallafall riktigt bra och det märktes att den hade gått ihop till en enda enhet. Den andra sidan var lite mera sisådär men det är ju första vällningen så det får duga.
När jag läste gustav_metal:s inlägg så insåg jag att jag inte varit i närheten av rätt temperatur. Men visste inte ifall det berodde på att jag hade för mycket blås in så att det kylde biten eller om det var för dåligt blås. Men efter lite tester så insåg jag att blåset var för dåligt för att komma upp i dom temperaturerna. Men efter lite justering av fläktmotorn så blev det stor skillnad. Fick passa mig så inte biten brann upp istället.

Så tack gustav_metal för att du fick upp mig på banan igen... ;D ;D
Mer
15 år 2 månader sedan #27807 av SCB
Fast det där med att biten skall gnistra tycker jag att man skall ta med en nypa salt, om man använder gammalt välljärn så är det helt OK, till och med nödvändigt ibland, men modernt stål mår inte bra av så höga temperaturer, speciellt inte verktygsstål... Som det förvisso inte var tal om här..
Visst blir stålet mer reaktivt ju högre temp man har men risken är ju att man drar på för mycket blästerluft och får en massa onödig oxidation istället, och om man får mer oxider på ämnet än vad flusset klarar av att lösa upp så kommer man att misslyckas med vällningen. Trots att man har jättehög temp.
Jag är ivrig förespråkare av vällning vid lite lägre temperaturer

//Olof Nilsson
Mer
15 år 2 månader sedan #27810 av TSmide
Svar från TSmide i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Hej SCB

Jag har funderat på hur oxidation beror på lufttilförsel (temperatur) och uppvärmningstid. Om man har för låg temperatur
kan lång uppvärmningstid göra att man får mycket oxid eller är lufttillföreseln (förbränningsprocessen) mer dominant?
Kan det vara bäst att hålla hög temperatur med låg lufttillförsel (=tålamod). Det vanliga är att man är otålig och har för stort luftflöde
för att snabbt få bra glöd och sen inte drar ned tillräckligt.

MVH

Tony

TSmide
Mer
15 år 2 månader sedan #27821 av SCB
Risken med att brassa på utav bara den för att få så hög temp som möjligt är ju att man tillför för mycket luft, syret i blästerluften skall ju helst vara slut innan de varma gaserna når ämnet man ska välla.
Naturligtvis går det aldeles utmärkt att få en vansinnigt het fyr i ässjan med en perfekt neutral atmosfär i området man värmer i, men är man ovan så är det väldigt lätt att dra på lite extra och då blir det genast mycket svårare att lyckas.
Jag skulle tro att det nog är det vanligaste nybörjarfelet när det gäller vällning, samt att man oftast slår för hårt i början.
Det var i alla fall så jag gjorde i början och det blev självklart pannkaka av alltihopa. 8)
Ämnet bör ju i princip inte ha något glödskal alls på sig just när man tar det ur ässjan, då har man en bra atmosfär med goda förutsättningar att lyckas med vällningen oavsett välltemp, hög som låg.

//Olof Nilsson
Mer
15 år 2 månader sedan #27822 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
En reflektion till, som jag inte hittar omnämnt ovan.

Bitarna måste vara rena i vällytan. Hoppas/antar att du gjorde rent men det framgår inte. Bitarna skall blänka som ollonet på en marskatt :D

Det första jag gör när jag väller är att ta upp biten till rött och strö på borax. Om biten är kall vill inte borax'en sitta kvar. På rött slår jag ihop "paketet" så jag får det så tätt som möjligt och kollar att det håller ihop. Om din vällning vill öppna sig så kanske du skall sätta en loppa med svetsen eller binda runt med ståltråd eller liknande. Om man har lite tunna bitar som inte hålls ihop tappar de värmen snabbt och ojämnt (de värms oxså ojämnt) å då är det svårt att få vällningen att lyckas.

Jag har försökt att välla wire och kedjor och de bitarna som "spretar" är nära nog omöjliga (för mig) att få att fästa.

Har du slagit din lärling idag ??
  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
15 år 2 månader sedan #27852 av lallas
Svar från lallas i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Ja, det var knepigt att välla helt klart. Men är ett antal erfarenheter rikare.

Var väl inte jättenöjd med vällningarna men eftersom detaljen inte tvunget behövde vara ihopvälld så var det trots allt en jättebra första vällnings övning.

Dom första försöken gjorde jag på för låg temperatur. Höll på länge utan att få upp bitarna i tillräcklig temperatur. Kopplade bort fläkten och trampade manuellt och fick då äntligen fart på värmen. Efter justering av fläkten så ordnade det sig. Mycket kol var viktigt också märkte jag. Har ju inte jobbat med dom höga temperaturerna tidigare.

Som SCB nämde så bankade jag definitivt för hårt i början.

Såhär gjorde jag: Jag slipade bitarna blanka sedan svetsade jag dom så dom skulle sitta fast. Därefter värmde jag upp dom så att dom blev såpass varma att när jag strödde på borax så smälte den och rann in i springan mellan järnen. Höll då järnet på sidan tills boraxen började rinna ut i den nedre änden av springan. Då fanns ju borax över hela ytan. Stoppade därefter in biten i glöden igen och värmde upp den till vällnings temperatur.

Blev som sagt blandat resultat men jag fick många nya insikter.

Bitarna sitter nu monterade och eftersom dom sitter infällda i träet, med genomgående bultar samt med 'spännringar' utanför så är det ingen risk att dom kommer någonstans även om mina vällningar inte håller högsta klass.

Tackar för all hjälp!
Mer
15 år 2 månader sedan #27883 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Jag et att vi mest snackar vällningar här, men jag blev bara nyfiken på vad det är för hjul du mekar med? Vad ska du ha dom till?

/Ludde

Klurgubbe i unga år
  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
15 år 2 månader sedan #27886 av lallas
Svar från lallas i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
[attachment=0:1qalsyxj]<!-- ia0 -->KRANEN~1.JPG<!-- ia0 -->[/attachment:1qalsyxj]
Håller på att renovera en gammal svängkran. Dom användes i stenbrotten fram till 1940 sådär.
Hjulen är trissor som vajrarna skall löpa i och sitter uppe i toppen på hjärtstocken som syns på bilden. Dock finns dom inte med här eftersom bilden är 2 veckor gammal. Har bara en 'spännring' kvar nu sedan är hjärtstocken färdig.
Skulle börja på den sista 'spännringen' igårkväll men pga bristande kunskaper blev den ca 3-4 cm för kort. Mätte stockens omkrets och beräknade hur lång halvan skulle vara men tänkte inte på att insidan av järnet trycks ihop vid krökning och att utsidan dras ut så måttet stämde ju inte när den var färdig. Annars blev den jättebra. ::) Finns inget som lär en så bra som misstag, fast dom svider...
Bilagor:
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 2 månader sedan #27888 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Hej lallas

Ja det e tufft och "dyrt" att göra om misstag och "uppfinna hjulet" igen. Men det projekt du håller på med ser spännande ut och det är fantastiskt att se att man använder originaltekniker fullt ut!

//admin

Johan Sangberg
Mer
15 år 2 månader sedan #27906 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet För svår vällning för en nybörjare?
Vad läckert! Hoppas att du får till det.

/Ludde

Klurgubbe i unga år
Sidan laddades på: 0.115 sekunder
Powered by Kunena Forum