Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Uppvisnining och provapåkurs i smide

  • Lidskjalf
  • Lidskjalf Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 6 månader sedan #26500 av Lidskjalf
Hej,

Har blivit kontaktad av nobellgymnsiet i Karlstad om att hålla i en heldagskurs i smide för ettorna på fordonslinjen imorgon Torsdag. Tror det är 16 elever i kursen, tanken är väl att jag ska ha en grupp om åtta elever på förmiddagen och en grupp på eftermiddagen. Första gången jag håller i något sådant här, så det är svårt att veta riktigt hur jag ska lägga upp det. Men jag tror nog det går bra, mycket hänger det ju på elevernas intresse och så.
De har tydligen haft en lite smides hörna där en gång i tiden, med fast ässja och grejer. Men den revs tydligen ut för några år sedan med den allt för vanliga motivationen "Smide är ju något gammalt och förgånget ingen kommer väl syssla med det i framtiden". I alla fall har dom fyra smidesstäd kvar och lite tänger, så jag tar med fältässja och kol, lite mer tänger och hammare tänkte jag. Ässjan tänkte vi koppla till ett svetsutsug för att dra ut röken.

För varje grupp tänkte jag först börja och berätta lite historia kring smide dess betydelse för samhället, och grundläggande vad traditionellt smide är, att järnet blir plastiskt i den höga temperaturen. Visa lite bilder på maskinhammare och grejer. Sedan visa lite grundläggande moment, sträckning, breddning, klyvning och kanske driva upp något hål. Sedan smider jag en simpel krok också får de prova på att smida en varsin krok allesammans. Tror nog att det kommer fylla upp tiden rätt bra. Annars är det bara att de får prova på och smida någonting mer.
Ja vad tror ni, någonting mer som är bra att gå igenom?
Mer
15 år 6 månader sedan #26502 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Uppvisnining och provapåkurs i smide
Hejsan!

Det tycker jag verkar bra, en del teori och demo och sedan praktik, verkar skoj, synd inte fler får göra det...

/Patrik
Mer
15 år 6 månader sedan #26504 av Ludwigo
Svar från Ludwigo i ämnet Uppvisnining och provapåkurs i smide
Vad kul!

Jag demonstrerade (med prova på) smide för ungdomsscouter på ett sommarläger för två år sedan, det var grymt kul! De fick smida valfria saker, men de flesta ville göra en sölja (en scarfring). De gjorde med andra ord spiraler, förvånande bra gick det att göra dem runt pinne i hålet med lite handledning.

Mitt tips är att hålla endast en kort teoridel och istället försöka väva in det i praktiken. Det finns ju lite tid när det ska värmas/tändas/demonstreras detaljer. Jag tror att tiden kommer bli knapp ändå om alla ska smida också.

Se till att ha allt startklart när det ska sättas i gång så man slipper lägga tid på sånt som t.ex. att få utsuget att funka, att fylla upp ässjan, flytta städ osv. Kan du komma åt lokalen i god tid före så du kan prova så allt funkar som du tänkt? Försök även tänka ut vad som kan gå fel och tänk igenom vad du gör då? Förberedelser är alltid viktigt att vara noggrann med. Gör en liten tidplan och se till att du inte är för snål(optimistisk) med tiden, bättre ta till för mycket än för lite.

Förbered dig på alla möjliga frågor som någon som aldrig smitt förut kan tänkas ha, förbered dig även på en hel del trams från eleverna (min erfarenhet av lärosituationer med ungdomar). Ta gärna bilder och lägg ut här, samt återkom med en utvärdering av hur du tyckte det gick!

Viktigast av allt, ha kul och tänk på att hur dåligt du än tycker något går när du smider så kommer de bli impade när de provar själv och förstår hur knepigt det är!

Lycka till!

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
  • Lidskjalf
  • Lidskjalf Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 6 månader sedan #26508 av Lidskjalf
Svar från Lidskjalf i ämnet Uppvisnining och provapåkurs i smide
Tackar, jo jag kommer vara där vid 8 tiden imorgon bitti och eleverna kommer vid 9 så då har jag en timma att tända ässjan och göra i ordning så städen är bra placerade. En lärare därifrån ringde mig nu på eftermiddags och sa att de hade hittat en fungerande ässja där med elfläkt - Gôtt att slippa trampa :) och inte behöva släpa med ässja i bilen.
Det beror ju väldigt mycket vad det är för folk en har å göra med, är rätt ofta och visar smide för skolklasser i samband med vikingaföreningens aktiviteter här. I måndags hade jag ett gäng riktigt odrägliga 13 åringar från Vålberg i smedjan, de var inte ett dugg intresserade och de skrek till varandra och höll på. Ja de stannande inte många minuter i smedjan. För ett par veckor sedan var det en klass 10 åringar från Åmål som var betydligt mer intresserade och frågade massor och de fick prova på lite grann att sträcka ett ämne bara. Men nöjda var de. Så det är väldigt olika.
Men denna gången är det ju lite annorlunda, lite mer arrangerat och så får jag ju lön också inte bara ideellt arbete som det är i vikingaföreningen.
Mer
15 år 6 månader sedan #26532 av Ludwigo
Svar från Ludwigo i ämnet Uppvisnining och provapåkurs i smide
Hej hopp!

Nu är man ju bra nyfiken på hur det hela förlöpte? Funkade allt som det skulle?

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
  • Lidskjalf
  • Lidskjalf Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 6 månader sedan #26535 av Lidskjalf
Svar från Lidskjalf i ämnet Uppvisnining och provapåkurs i smide
Hej,

Jo det gick riktigt bra, tror alla var nöjda som deltog. Det var för en klass i andra året på gymnasiet alltså ett år äldre än mig, men det gick bra. Vädret var fint, och svetsutsuget alldeles för klent så vi släpade ut ässja och städen och ställde dem i skuggan av en lastbil.
Ja de fick börja och smida en enkel krok ur 8 mm rundjärn, första gruppen var med direkt och lyssnade och tittade när jag smide så för dem gick det lite enklare. Andra gruppen var lite seg i början, man fick känslan av att man bara talade ut i tomma intet, sedan när de själva skulle smida fick jag visa om för det hade inte hängt med på momenten men efter en stund blev de också mer intresserade. Efter krok smidet som gick rätt snabbt, med varierande resultat för alla. Vissa märkte man direkt att det gick enklare för att de hängde med på vad det handlade om medans andra tog det lite längre tid. Fick de smida en varsin hasp med vridning och ett par märlor, vilket också gick bra. Sedan ville de göra en varsin spik till sin krok, så det fick de göra, även att det är rätt svårt. Lärde mig inte själv att smida spik riktigt på en till två värmningar förens i början av sommaren här. På eftermiddagen hade jag hela gruppen sista 30 - 40 minuterna och då körde vi lite släggning, var och en fick på sig en värmning att sträcka ut ett rejält plattjärn med slägga just för att prova på. Och smide med mäster och släggdräng är ju det genom de senaste hundra åren före 1900-talet det vanligaste representerade i bondesamhället. Det tyckte de var roligt tror jag i alla fall.

Ja detta var en ny erfarenhet, mycket lärorik lång dag var det. Inom smide idag känns det många gånger som att det inte bara handlar om att för den enskilda smeden göra beställningar och egna smidesarbeten utan smeden har också många gånger en förmedlande roll att sprida hantverket till andra genom kurser och uppvisningar etc.

//Björn
Sidan laddades på: 0.084 sekunder
Powered by Kunena Forum