Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hur mäta amperetal?

  • Ludwig
  • Ludwig Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 9 månader sedan #26263 av Ludwig
Hur mäta amperetal? skapades av Ludwig
Jag skulle kunna ha frågat det här tidigare, men vad tusan, jag får säkert ett bättre svar den här gången.

Jag har en önskan om att sätta en transfomrator till min 12 V skruvdragare för att slippa ha batterier som laddar ur sig och tappar kraft, åtminstonde som ett komplement till batterierna.

Men jag är välldigt osäker på vilken amperstyrka min skruvdragare kräver, små elmotorer mäts ju i milliampere, men min gissning är att en proffsskruvdragare på 12 V ligger någonstans runt två ampere..

Amperetalet ska ju mätas under arbete och därför är jag lite fundersam på hur jag ska gå till väga för att mäta upp motorn, går det att göra med en vanlig multimeter, eller går det att räkna ut på något vis? Såklart det går, men finns det någon smidig formel?

Det slår en ibland att det skulle vara svårt att klara sig här i livet utan Antracit, för var tusan får man annars reda på sånt här på ett sätt som är begripligt?

/Ludde

Klurgubbe i unga år
Mer
15 år 9 månader sedan #26264 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Hur mäta amperetal?
Inte för att man är expert på skruvdragare men några kvalificerade gissningar ska man väl kunna prestera.

Varvtal och moment går ju att använda för att räkna effekt men det var för länge sedan jag slutade skolan för att jag skall orka ta reda på hur det gjordes.

Om du visste vilken effekt skruvdragaren har så vore det lätt att räkna ut. Kollade dock lite snabbt i en katalog och effekten för batteri-skruvdragare verkar inte anges. En sopig sladd-borrmaskin är väl på 500W eller så och en batterimaskin lär vara svagare än så vill jag tro.

Batterier ger ju tämligen höga strömmar under korta tider så när skruvdragaren går på max (när den inte orkar) så drar den nog en hel del ström.

Har du en bra multimeter är det bara att koppla lite smågrova sladdar mellan polerna och dragaren och skruva på och mäta. Jag skulle tro att det är minst 10A när man belastar den. Skulle tro att du behöver nåt i stil med en bilbatteriladdare eller liknande för att det skall funka. En sån där 12V som är till en rakapparat eller liknande lär inte funka.

Lättaste (och kanske billigast) är väl dock att ta ett större batteri t ex. bly-torrbatteri och sedan sätta en liten laddare som hela tiden ligger på över batteriet. Dyrare är att köpa nya vanliga NiMH batterier och löda ihop 10st 1,2V. Sedan knäcker du upp ditt batteri och plastar dit dessa nya. Då kan du få dubbla kapaciteten och fräscha batterier.

Eller köp en sladd-borrmaskin så slipper du hela joxet om du nu ändå ska ha sladd.

Kommer inte på mer just nu.

Har du slagit din lärling idag ??
Sidan laddades på: 0.097 sekunder
Powered by Kunena Forum