Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Behöver råd

  • Storsnasarn
  • Storsnasarn Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
16 år 1 dag sedan #25931 av Storsnasarn
Behöver råd skapades av Storsnasarn
Jag är helt nybörjare i smide, om jag ens kan kalla mig det. Jag och en kompis försökte smida för några dagar sedan och vi började med att göra en ugn. Den bestod av tegelstenar som vi satte på varandra tills dom bildade ett litet "hus" ;) . Vi satte in grillkol och tände på. Vi satte in den rostiga järnpinnen och väntade en stund. När vi tog ut en blev jag föga imponrad. Järnpinnen hade bara blivit lite svart :o . Vi vidtog genast åtjärden att ta av taket på "ugnen" och sätta in ved istället.

1.Min fråga är då: Ska vi använda grill kol, eller ved? ???

2.En till fråga som jag har är: Vad ska jag börja att smida i? Och vad ska jag börja smida? ( är 15 och har begränsade resurser ::) )

Dom främsta problemet jag hade var att järnet sprack >:( , som jag förmodar beror på dess utomordentliga kvalité ::)
3.Finns det nått jag kan göra som förhindrar detta? ???

Till sist skulle jag vilja fråga om hur jag på bästa sätt tillverkar en pilspets.


puh... det var mycket skrivande :D hoppas att ni inte tyckte att jag pladdrade för mkt :)
Mer
15 år 11 månader sedan #25942 av gustav vinkler
Svar från gustav vinkler i ämnet Behöver råd
Hej besök en SMED till att börja med titta noga och snusa inn atmosfären. Se om du kan göra en eld så du får som ett klot av glöd det kan vare sidoblåst eller underblåst och du behöver en fläkt eller blåsbälg att ge extra luft det behövs inte jätte mycket tryck i min gamla smides bok är det beskrivet som 110mm vattenpelere.jag har jobbat i äsjor av tegel, plåt,styb, jord,lera och gjutgods. Och eldat med träkol,ved,gasol,stenkol,koks och såklart ANTRACIT.mit råd!!ge inte upp!!prova läs det du kommer över "Tomas Johanson: "Smid själv" kan vare en bra start!

Gustav Vinkler
Mer
15 år 11 månader sedan #25946 av skreddarn
Svar från skreddarn i ämnet Behöver råd
Grabben, du måste blåsa.

Järnet behöver upp i bortåt 1000 grader innan det blir hanterbart. Så nu ska gamle Skreddarn ägna sig åt en kvasi-fysiklektion, och du skall lyssna så där uppmärksamt som bara en gosse i din ålder kan göra.

Först och främst: Ge aldrig upp. (Det var psykologidelen av lektionen)

Nu skall vi först lära oss skillnaden mellan temperatur och värme, något som man dessvärre inte lär ut i grundskolan.

En loppa från en slipmaskin har en temperatur på en bit över 2000 grader. Men den bränns inte. En rejäl mutter värmd till 90 grader ger dig rejäla blåsor på ett par sekunder.
Temperatur är ett statistiskt mått som anger medelhastigheten hos molekylerna hos ett ämne, men även om hastigheten - rörelsen - är hög, så räcker inte en enda sketen molekyl - hur hög temperatur den än representerar - till att värma upp något annat. Så vi behöver många snabba molekyler innan vi kan börja prata om någon vidare värme.

För att få ett energiflöde från ett medium till ett annat så måste temperaturen vara högre i det ena ämnet. Så fort dom har fått samma temperatur så upphör energiflödet. Jämnvikt råder. Omvänt gäller också att ju högre skillnad i temperatur det är mellan två ämnen desto större blir energiflödet mot det kallare ämnet.

Nu vill du värma en järnbit till smidbara nivåer. Järnet är tungt, vilket antyder att det är tätt, det vill säga att det är många - och dessutom stora - molekyler (eller i detta fall atomer) i järnbiten. För att värma upp - sätta fart på - alla dessa molekyler, så att hela biten når en temperatur på 1000 grader, så behöver du alltså minst dubbelt så många "tusengraders" molekyler att värma med, och om vi skall värma järn med varm luft - vilket vi i princip gör i en ässja (vi bortser här från strålningsvärmen) - så går det åt en hel del varm luft för att värma ett kilo järn. Teoretiskt sett behövs det 2000 kubikmeter tusengradig luft. (Som dessutom hålls trycksatt.) Men nu ska jag försöka komma till saken.

Du behöver kol. Helst stenkol, men träkol duger. Ved duger inte. Sedan behöver du ett stort luftflöde in i glöden, vilket leder till att du förbränner mer kol per tidsenhet. Detta leder till att du frigör mycket värme, som - om den inte kan ledas bort - ger höga temperaturer.

Dags att följa en länk som leder till kunskaper i luftflöde:
http://www.jarnriket.com/jarnalder/ramd ... aessja.htm

Sedan kommer vi till det riktigt svåra.
Gubbarna som dväljs här på antracit har städ. Du har inget städ. Men det måste man ha. Man behöver något som inte ger sig iväg när man skall banka ut sin pilspets. Du måste ha en tung järnklump att smida emot. Försök tigga till dig en bit järn i nåt industriområde. En bit räls, en bit I-balk, vadsomhelst, men den måste vara TUNG. Under tjugo kilo duger inte. Och vad du gör, så smid inte mot en sten eller något annat som kan skjuta flisor in i ögonen på dig. Tungt, platt, och av järn. Inte sten, tegel, betong eller frusna torskfiléer. Järn. Tungt.

Bra övningssmidesmaterial är armeringsjärn. (8 mm.) Oftast gratis.

Och blöt marken runt eran "ugn".
Och ge inte upp.
Vi behöver smeder i framtiden också.

Lycka till, grabben.

/Skreddarn
Mer
15 år 11 månader sedan #25947 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet Behöver råd
När jag började smida, byggde vi också upp våran äsja av tegelstenar, sen tog vi en vanlig hårfön och en bit av ett avgasrör som munstycke till hårfönen. Sen tejpade vi fast den på en stege brevid äsjan och riktade luften snett ner i kolen... Funkade hyfsat, gick att smida småknivar i.

mer corpus till folket!!!
Mer
15 år 11 månader sedan #25948 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Behöver råd
Sedan vad man ska smida är ju en smaksak... Men jag tycker att man kan börja testa lite med fyrkantsjärn 10x10mm eller 8x8mm. Eller kanske armeringsjärn 8-10mm. Prova att smida en spets och kanske försöka göra en märla eller spik.

Har du något att slå mot, ett städ alltså? Eller blir den en bra och rejäl sten? Eller en bit järnvägsräls...

Ge inte upp och lycka till!!

/Patrik
Mer
15 år 11 månader sedan - 15 år 11 månader sedan #25949 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Behöver råd
Blev visst dubbelt då jag inte visste att det måste godkännas av moderator...

/Patrik
Last edit: 15 år 11 månader sedan by Patrik.
Mer
15 år 11 månader sedan #25950 av kerk
Svar från kerk i ämnet Behöver råd
Du kan använda både grillkol eller ved, ved kommer röka mycket mer och brinner bort fortare än rent kol =)

Din eld behöver luft, blir väldigt lite värme utan det =)

Leta runt på forumet, har för mig det finns bilder etc på bromstrumme ässjor å allt möjligt här =)

Om du smidde järnet när det inte hade någon annan färg än svart så har du anledningen där att det sprack, smide ska ske varmt då är järnet smjukt som en "deg" (väldigt hård deg men mjuk iaf :P )

Lycka till =)

http://www.aquadoodiloop.com/index.php?id=1193 Hur man gör en bromstrumme ässja =)
Mer
15 år 11 månader sedan #25958 av Joacim
Svar från Joacim i ämnet Behöver råd
Kolla på Blocket det finns ett billigt smidesstäd nu för 300 kr i Karlstad.
Den ser inte så dålig ut på bildern.
Lycka till med smidet.
Sidan laddades på: 0.093 sekunder
Powered by Kunena Forum