Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Härda / Anlöpa Stenhuggar mejslar

  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
16 år 11 månader sedan #22754 av lallas
Har efter ett rätt stort antal härdnings försök nu fått mejslarna till att åtminstone grovt hamna i skapligt hårdhets läge. Inte perfekt men en bit på vägen.
Men har fått lite fler frågor i huvudet nu när jag hållit på en del;

1. Skall den strågula färgen vid anlöpning nå ända ut till spetsen eller skall man stanna en bit innan?
2. Hur högt i temperatur/färg får man gå när man bearbetar mejslarna?
4. När jag härdar och anlöper så doppar jag ner ca 5-10 cm av mejseln (samtidigt som jag för den en aning upp och ner) i ca 2-3 sekunder sedan tar jag upp den och filar 3-4 cm i mejselns spets och väntar tills den strågula färgen nästan är i spetsen, då slänger jag ner hela mejseln i spannen med vatten. Gör jag rätt?

Hoppas att någon har tid att hjälpa mig på rätt väg... ;D
Mer
16 år 11 månader sedan #22755 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Härda / Anlöpa Stenhuggar mejslar
Man bör ju inte gå över anlöpningstempen när man bearbetar mejslarna för då blir dom ju ännu mjukare.

Vad jag har förstått å brukar göra så ska man vänta tills det är ca 5-10mm kvar innan man kyler bara spetsen, alltså inte hela mejseln.

760-800grader bör nog vara bra härdtemp på olegerat kolstål, men om det nu inte skulle vara olegerat
så föreslår jag att du går upp lite i temperatur vid härdning 850-900 och provar dej fram därifrån, och samtidigt höjer anlöpningstempen till ca 300-350 kanske till och med 400grader

Håppas det hjälpte något.
  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
16 år 11 månader sedan #22760 av lallas
Svar från lallas i ämnet Härda / Anlöpa Stenhuggar mejslar
Tackar för svaret!
Mer
16 år 11 månader sedan #22772 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Härda / Anlöpa Stenhuggar mejslar
Om det bara är spetsen du smider om så varför ska man då kyla hela mejseln? Det var så jag menade.

Max smidestem på ett olegerat kolstål, Tex 1880,är ganska lågt faktiskt, 950-750grader för att vara nogrann.

När jag smidde och härdade mejslar i Bofors i 1880 så gjorda jag som så att, jag värmde upp mesjseln körsbärsröd, och försökte varmålla den några minuter i samma fina röda färg.
Sedan doppade jag den i vatten tills jag tyckte den hade svalnat nog mycket, men inte för länge, det måste finnas lite anlöpningsvärme kvar.
Snabbt gned jag den mot en tegelsten i ässjan, å närma ser den sk, bakvärmen komma nästan ända fram till spetsen så doppade jag ner spetsen igen tills den kallnat helt.

Så gjorde jag i alla fall, finns säkert nån som gör anorlunda.
Hoppas frågetecknet blev lite rakare nu ;D

Kallsme´n
  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
16 år 11 månader sedan #22775 av lallas
Svar från lallas i ämnet Härda / Anlöpa Stenhuggar mejslar
Jodå, sakta men säkert så börjar jag greppa hur och varför momenten görs som det görs.

Tusen tack för hjälpen!
Sidan laddades på: 0.101 sekunder
Powered by Kunena Forum