Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Stenverktyg

  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
16 år 7 månader sedan - 16 år 7 månader sedan #21163 av lallas
Stenverktyg skapades av lallas
Mitt stora intresse sedan ett par år tillbaka är stenhuggning. Eftersom min smed lämnade jordelivet (över 80 år gammal) för något år sedan så införskaffade jag mig en fältässja i våras med tanken att försöka lära mig detta moment själv. Har ingen tanke på att bli smed men behöver åtminstone kunna smida ut och härda samt anlöpa mejslar och släggor.
Har efter lite övning fått till själva skärpningen helt ok så nu är det bara det svårste kvar; Härdning och anlöpning.
Har lite funderingar/frågor:

Skall stenverktyg härdas vid mörkt körsbärsrött?

Är det 240 grader som gäller som anlöpningstemperatur för stenverktyg?

Kan någon säga ungefär hur många sekunder jag skall röra runt med mejselspetsen (ca 25mm) för att få ungefär rätt anlöpnings temperatur när jag tar upp den (bara grovt alltså så att jag vet ungefär hur lång tid det rör sig om)

Skall vertygen kallna till rumstemperatur mellan skärpningen och härdning/anlöpning?

Skulle vara mycket tacksam för svar på dessa frågar samt alla andra eventuella tips.

(Eftersom verktygen är minst 70-80 år gamla så antar jag att det är olegerat kolstål)
Last edit: 16 år 7 månader sedan by lallas.
Mer
16 år 7 månader sedan #21312 av sjur
Svar från sjur i ämnet Stenverktyg
heisann.
selvom verktøyet er 70-80 år gammelt
så kan det fortsatt være hva som helst.
de hadde god kontroll på ståltyper da.
men fra erfaring. pleier de fleste steinverktøy å ligge fra 0,5 til 0,7 % carbon
men legeringselementer vill jeg ike si noe om.

du får jo ikke testet det regner jeg med.
mitt beste tips i din situasjon.
herde ved 800 grader
anløpe ved 220-230 grader (strågul farge)
hvor lenge du skal kjøle kommer ann på tykkelse.
og erfaring.
men normalt kjøler man slik at du kan anløpe på egenvarme med meisler.
det vill si at det sitter nok varme igjen bak spissen/eggen som du har herdet,til at varmen kan krype frem selv og gi deg
en strågulfarge på spissen.
prøv deg litt frem.
du kan bruke fil,pussepapir og litt slipestein for å kontrolere prosessen
da sliper du litt både bak og ut til eggen for å se hvordan varmefargen beveger seg utover.
sleggen bør du vente litt med,til du har mer kontroll
men der herder du banen og pennen hver for seg eller i samme omgang
alt etter hva man har erfaring til.
men du skal da ha en vannstråle mitt i senter av banen når du kjøler som er myk nok til at det renner ned på sidene av sleggen.
pennen herder du som en meisel.
etter mye prøving
kan du varme hele sleggen og herde bane og penn i samme operasjon.
da setter du pennen i bøtta og heller vann over banen.
men har du ikke kontroll på dette så kan du herpe hele dritten.
vanlig feil er å kjøle for mye for fort.
altså folk stikker for mye av pennen ned i bøtta og heller på for mye vann på banen
slik at du kjøler hele sleggen kjempe hurtig.
målet er å kjøle bane og penn hurtig ikke hele skiten.
da er det normalt at den ryker i øyet.
men skal du til granbergsdal så kan jeg vise deg.
hilsen
sjur

Den som sier han er ferdig utlært,
er ikke utlært ,men ferdig
  • lallas
  • lallas Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
16 år 7 månader sedan #21313 av lallas
Svar från lallas i ämnet Stenverktyg
Tackar hjärtligt för informationen, sjur!

Jag försökte i helgen med en omgång mejslar som jag härdade vid körsbärsrött (kan ju ha bedömt fel pga bristande erfarenhet) och sedan anlöpte med hjälp av ugnen på 240 grader men dom blev för blöta.

Skall följa dina råd och se var jag hamnar. Kan nog hända att jag återkommer med frågor...

Tyvärr skall jag inte till Granbergsdal men det hade ju varit suveränt att få se det 'live'.

Tack för hjälpen,
lallas
Sidan laddades på: 0.069 sekunder
Powered by Kunena Forum