Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Runskrift

  • Greven
  • Greven Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 11 månader sedan #31247 av Greven
Runskrift skapades av Greven
Hej!
Tänkte kolla med folket här om det är någon som är bra på runor. Jag skulle vilja skriva "Smedens stol" med runor på min stol jag ska ha på bla Foteviken i år. Men eftersom det finns väldigt många människor som är mer insatta i runor än vad jag är, särskilt på Foteviken, tänkte jag kolla med folket här först. Jag vet ju att det finns många här som också leker vikingatid i olika sammanhang, så någon måste finnas som är insatt i runornas hemlighet.

[attachment=0:24ds7ch1]<!-- ia0 -->Smedens stol.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:24ds7ch1]

Så här har jag tänkt att det skulle se ut. Kommentarer?

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Bilagor:
Mer
13 år 11 månader sedan #31248 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet Runskrift
Hej Greven!

Det var några år sen jag var aktiv i "vikingasvängen", men en sak märkte jag då och det var att om runor finns det många åsikter och "skolor" om vad som är rätt eller fel. T.ex. hävdar vissa att man skall använda fornordiskt språkbruk när man ristar runor, och andra tycker det är helt ok att modernisera lite vilket jag håller med om. Sen finns det olika runrader - äldre och yngre futharken, stungna runor osv - så titta gärna på Wikipedia så har du en bra sammanfattning där. Finns lite fler tecken i äldre futharken.

Du får säkert frågor och kommentarer om dina runor på Foteviken, så det kan ju vara bra att ha lite koll på vilka runor man valt osv. Men huvudsaken är att du trivs med din ristning tycker jag. En ytterligare dimension för den som vill är också att runor inte bara var en skrift, utan ansågs också ha någon form av magisk innebörd. Ta en titt på min hemsida (uråldrig...) under Symboler så står det lite om sånt där. Du kanske ska ta med en rundekoration med lämplig innebörd på din stol också?

Mvh Uffe
Mer
13 år 11 månader sedan #31283 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Runskrift
Du skulle också kunna rista "smeden äger mig". Väldigt vikingatida.
Mer
13 år 8 månader sedan #31662 av byggare
Svar från byggare i ämnet Runskrift
Bättre så.

Sedan kommer ju att få till det rätta tidstrogna språkbruket och stavningen.

smiþ a mik

eller någonting i den stilen skulle jag tro.
Mer
13 år 2 månader sedan #32802 av Olli25
Svar från Olli25 i ämnet Runskrift
Hej, jag har läst en del kinesiska tecken. Är det nagon som vet om det finns nagon parallellitet mellan runskrift och andra idag använda tecken?
Mer
13 år 2 månader sedan #32804 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Runskrift
Visst, många av runorna är besläktade med vårt eget alfabet (T tex.) . Sedan har jag för mig att dom ser ut som dom gör främst för att skäras i trä...
Mer
13 år 2 månader sedan #32810 av byggare
Svar från byggare i ämnet Runskrift
Det fanns ju många olika runalfabet men precis som Tobbe säger så är de alla besläktade med latinska bokstäver. En runa lever förresten kvar i det alfabet som isländska skrivs med.
Sidan laddades på: 0.098 sekunder
Powered by Kunena Forum