Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Falska marknadsföringsmetoder av handtillverkningsbegreppet.

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27260 av Johan Sangberg
Ibland blir man ju helt bestört när man läser en del meningar och ser vad dessa skall sälja eller kopplas till?

"Smidesstaket i traditionellt handsmide, med zinkgrund och pulverlack. priset baseras på staket med höjden 1m
Pris:1700kr/m ink.moms Montage 200kr/m ink.moms "

Kan någon se det traditionella handsmidet i denna bild



Det finns fler exempel på detta.

Ta en vas eller porslinsprodukt från ett känt stor möbel och inredningsföretag från småland och titta efter en liten etikett. Inte sällan står det "Handmade quality" på den etiketten. Helt klart till för att förvilla och lura köparen att tro att just varan handtillverkats? Vilken den givetvis inte har gjorts.

Det är sådant här som "utarmar" de riktiga hantverken och gör det svårt att leva på då eventuella kunder lurats in i prisuppfattningar som är felaktiga helt enkelt.

//admin

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan - 15 år 3 månader sedan #27272 av gustav_metal
Hmm, ja Jag ser att de järnstänger grinden är hopsatt av är valsade till dimension så där är ju inget hantverk. Men betänk:

Under 1900-talets första hälft urfasades det mesta av varmsmidet i Sverige till förmån för gjutjärnets billigare produktionssätt och den skärande bearbetningen och effektivare svetsmetoder. Men vilka var det som ägnade sig åt denna "modernare" metallbearbetning? Jo för det mesta var det smeder som vidareutbildade sig till svarvare svetsare och mekaniker. Deras yrkesmässiga identitet fortsatte att vara "smed" speciellt hos dem som fortfarande arbetade men järnstänger och grindar.

Grannsmeden där hemma har aldrig värmt en järnbit i en ässja men ser nästan farlig ut när han hävdar sin yrkesmässiga identitet. Han är smed och det var hans far också och det har ingenting med ässjor eller fjäderhammare att göra menar han.

Läkarvetenskapen såg inte ut på samma sätt år 1900 som den gör idag. Den har förändrats men det är fortfarande läkarvetenskap. Det fins en bra anledning till att den utvecklats och det är inte konstigt att det fortfarande kallas läkare. Samma sak gäller enligt vissa med smidet. När nya mer effektiva tekniker för att tillverka järngrindar uppstod anammades dessa och infogades i yrkeskåren. Det som är intressant här är att nästan ingen av de smeder som fortsatte smida varmt kunde överleva ekonomiskt. Det var i stort sätt bara Roger och Cegga (eller egentligen deras del av yrkeskåren) som kunde leva på att smida varmt.

Jag förmodar att den grind som exemplifieras ovan är sammanfogad för hand med hjälp av mig/mag-svetsning. Dess övre dekorationer är förmodligen pressade/hejarsmidda av en person (i något u-land). Så visst är grinden som sådan gjord för hand. Och den är handgjord inom en tradition som kan hävdas vara det gamla smidets samtida motsvarighet eller utveckling. Så varför inte kalla den för traditionellt handsmide?

Gustav
Last edit: 15 år 3 månader sedan by gustav_metal.
Mer
15 år 3 månader sedan #27273 av gustav_metal
Ja jag vet ju vad du menar Johan och det är klart det är ett problem med prisdumpning. Jag tycker bara att vi har haft så många trådar nu där vi ägnar oss åt invertes beundran att det börjar bli tråkigt. Vi kan inte bara hålla på och klaga på allt som inte är som vi vill. Uppenbarligen kan denna typ av produkter fortfarande benämnas på det viset och jag tror att vi måste förstå varför. När vi förstår deras ståndpunkt är det lättare att själva ta en ståndpunkt som är adekvat. Först då kan vi finna argument som biter på dem. Det kanske inte är handsmide som vi skall kalla vår praktik? det kanske snarare är varmsmide?

Gustav
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27274 av Johan Sangberg
Detta inlägg va inte menat som att ta upp någon "invertes debatt" om vad som är smide utan hur man säljer produkter genom marknadsföring. I detta fall Handens eventuella kvalitetshöjning till en produkt. (Grind eller Glasskål)

Argumenteringen med "traditionellt handsmide" eller "handgjord kvalitet" syftar till att få kunden att tro att varan är något annat en vad det verkligen är, maskintillverkat (behöver ju inte vara sämre för det). Det är ju ingen konsumentupplysning utan helt enkelt att klistra på ett kvalitetbegrepp på varan, höjja dess värde helt enkelt.

Handen verkar stå för ett Kvallitetsbegrepp! Och det säljer...

Smaka på detta istället

Traditionellt migsvetsad
Traditionellt gjuten
Robbotmässig kvalitet
Massproducerad kvalitet

Inget av detta behöver ju vara dålig kvalitet (tvärtom ibland) men det säljer förmodligen sämre.

Inte menar jag att klaga direkt utan bar Peka på hur man kan sälja en vara, bra eller dåligt visst. Lär man sig sälja en var med rätt marknadsföring e det ju bara bra.

En skicklig smed hantverkare använder givetvis alla metoder som finns för att få fram sin vara eller produkt och det gör ju även marknadsförare och reklamfolk och då kan ju Handgjord kvalitet sälja massor av glasskålar som aldrig varit i kontakt med en hand innan den såldes i affären.

//johan

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan #27276 av gustav_metal
Jo jag förstå hur du menar att de försöker manipulera marknadskrafterna genom tvivelaktig produktinformation.

Men faktum är att begreppet handgjord kvalité faktiskt fungerar på deras produkter. Att varje svets förmodligen gjorts för hand innebär att en fysisk person kan ses som ansvarig och kan ha förväntats lägga ner sin personliga heder i att svetsen gjort på ett bra sätt. Det fins en inbyggd kvalitetskontroll baserad på mänskligt engagemang i begreppet handgjord kvalité.

Denna typ av grind skulle därtill inte tjäna på att vara varmsmidd. Ingenting i den skulle få bättre kvalité av att den värmts upp och hamrats på. Skillnaden mellan denna grind och en handsmidd är att en handsmidd kan se ut hur som helst. En grind av svetsade valsade järnstänger kan bara se ut på ett begränsat antal sätt.

Varmsmidets överlägsenhet gentemot de svetsade valsade stängerna är alltså formen. En varmsmidd grind kan få en form som ser ut precis hur som helst. Om en kund vill ha handgjord kvalité kan han välja en handsmidd dyr eller en handsvetsad billig. Om en kund däremot vill ha en formmässigt intressant grind måste han för det mesta gå till en varmsmed oavsett pris.

Jag tror inte att vi kan konkurrera med dessa ”smeder” om vem som gör billigast grejer. Vi måste visa någonting som är uppenbart bättre annars kan vi inte leva på vårt hantverk. Och jag tror inte det funkar att försöka få ”dom” att ändra sig Vi måste identifiera och optimera vår konkurenskraft.

Gustav
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27277 av Johan Sangberg
Hej

Det fins en inbyggd kvalitetskontroll baserad på mänskligt engagemang i begreppet handgjord kvalité


Jo det fungerar på vissa produkter men inte alla.

Ok så om man klistrar på en lapp "Handgjord kvalitet" på en maskingjuten glasskål så har den per aoutomatik kvalitetskontrollerats enligt mänskligt engagemang? Vi kan ju lämna grinden nu eftersom inlägget inte handlar om smide utan Handen som säljargument (vilseledande i vissa fall).

Det liknar ju det där gamla "Made in Sweden" på Dalahästar tillverkade i Indien eller Kina....Klart att Designen e "Made in Sweden" men sen då?

;D

För Varmsmeden då? Traditionellt varmsmide...njae...Men jag skulle tycka att Tillverkad av Konstsmed Gustav Karlsson, borde sälja mer. Design Konstsmed Gustav i en smidesfabrik kanske...som i glasfabrikerna i småland.

:)

//johan

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan #27278 av gustav_metal
Hmm. ja jag blev lite förvirrad där när jag postade mitt förra inlägg och sedan såg att du ändrat i ditt inlägg ovanför... men sånt händer ju. (vill bara förklara mitt kanske konstiga svar)

Jag vet inte om jag är kompetent nog att kommentera glasskålen. Vissa smidessaker jag har gjort har ickesmeder hävdat att "det där är inte smide det ser jag ju". Och jag vill inte riskera att göra detsamma om en glsskål.

Och det är klart att det är fel att ljuga (Gud minst 1000 f.kr)

Men jag är tveksam ifall deras syfte varit att ljuga. Ovan beskriver jag ju hur luddiga gränserna är i smide och jag tror att de är det inom glas och keramik också. En glasskål kan säkert handblåsas i en hejarliknande form är det hantverk då eller inte?

Kanske att marknadsföring av hantverk av vårt slag bör fokusera på andra värden eftersom gränserna uppenbarligen är så otydliga mellan olika syn på hantverk.

För jag menar ju inte att den är handgjord för att den granskats för hand. Vad jag menar är att allt som gjorts för hand har möjlighet att bära på en typ av hantverksmässig kvalitè vare sig det är en bil eller en skål. Och detta trots att handen har opererat med hjälp av ett verktyg.

Gustav
Mer
15 år 3 månader sedan #27279 av gustav_metal
(nu har du lagt till sådär igen)

admin skrev: För Varmsmeden då? Traditionellt varmsmide...njae...Men jag skulle tycka att Tillverkad av Konstsmed Gustav Karlsson, borde sälja mer. Design Konstsmed Gustav i en smidesfabrik kanske...som i glasfabrikerna i småland.


Här tror jag du är inne på en annan sak. Här handlar det om upphovsman och ett kvalitétsbegrepp koplat till konstnärlig genialitet. Historiskt sätt har det hävdats att ett konstverk är värt mycket för att det kommit ur en mästares händer. Om mästarens gesäller gjort arbetet har dess genialitét ifrågasatts trotts att det är på mästarens order de gjort det.

Men om jag tolkar din komentar som marknadsföringsbaserat är jag tveksam till hur tydlig man kan vara i marknadsföringssammanhang. När det handlar om företagsinformation kan man givetvis ha långa förklarande berättelser över hur produktion och formgivning går till men kanske inte på reklambladet. Det måste förenklas och då förenklar man givetvis på det vis som är effektivast.

Gustav
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27281 av Johan Sangberg
Hej

Hoppsan..det blev så när jag ändrade... ;)

Det handlar nog inte om att ljuga utan om att sätta värdeetiketter på produkter, smide som glas. Man behöver inte veta så värst mycket om glasskålars tillverkningsmetoder om det står 4000 exakt lika dana intill varandra. Exakt lika i någon form menas det då. Handgjord kvalitet har inget med skålens eventuella kontakt med händer att göra likväl som traditionellt handsmide inte behöver betyda att det varit varmsmitt i en ässja. Man marknadsför en produkt som om den hade något med handtillverkning att göra och att det är en del av kvalitetsbegreppet som då skulle motivera kunden att köpa varan. Jämför livsmedelsbutiken med doften av nybakat bröd som är till för att marknadsföra Allt bröd även det maskinella. Nu säger ju det absolut inget om varans kvalitet eller eventuella händers inblandning. Man sammankopplar bara handen och varan på ett sett här som ställer till det när du försöker sälja din vara med samma argument till en kund som gör prisjämförelsen. En som vi alla vet omöjlig uppgift för kunden då som redan blivit "förd bakom ljuset".

;) johan

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan #27282 av gustav_metal
Nu börjar det komma nånvart… men här håller jag inte riktigt med dig. Jag tror att handgjord kvalité absolut har med produktens kontakt med händer att göra, eller egentligen fysisk kontakt med en person.

Och det är precis det här som är vårt gemensamma problem. Smidets främsta marknadsförande argument kan inte vara att det har varit i kontakt med en hand. Det är nämligen ett argument som alltför lätt kan manipuleras och kommersialiseras. Däremot om ett föremål marknadsförs med för smidet unika värden försvårar man andra produktionsformers övertramp på vårt område.

Gustav
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27283 av Johan Sangberg

admin skrev: Hej

..Handgjord kvalitet har inget med skålens eventuella kontakt med händer att göra likväl som traditionellt handsmide inte behöver betyda att det varit varmsmitt i en ässja.......

;) johan


dessa 4000 maskintillverkade skålars kvalitet menas det...

Sedan till frågan i första inlägget om någon kan se traditionellt handsmide i bilden?

Självklart finns det en massa arbetsmoment i tillverkningen som en smed gör där, kapar, svetsar, målar, slipar, löder, gjuter eller hejarsmider...hehe allt för hand men det är ju inget traditionellt handsmide för det. Möjligen handsvetsatt, handslipat, handlött osv...att smida för hand förknippas ju trotts allt med att slå en hammare mot ett metallföremål (ibland varmt men oftast kallt om det är silver exempelvis), att med handkraft forma metallen mellan hammare och städ. Det bör man slå vakt om faktiskt innan det helt dör ut i medvetandet och ger Värde till kundernas varor.... ;D

Det är ju det som är Värdet i en handsmidd vara, känner man dessutom smeden adderar man Värde och e det dessutom vackert adderar man Värde och kan man knyta en historia till varan adderar man mer Värde osv osv. Allt i kundens betraktelse givetvis. Jag tycker man försöker addera ett påhittat Värde till massor av varor i handeln varav tavlan startar med två exempel, som givetvis har Värden de också, varav några är påhittade. Inget ovanligt givetvis men onödigt och vilseledande....

//johan

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan #27284 av mr_president
Håller med Gustav_metal.

En ytterligare vinkling är att - folk vill bli lurade!

Varför spela på casino när man vet att banken vinner. Folk gillar skräckfilm å är rädda för monster som inte finns. Man tror på vad folk säger fast man innerst inne vet att det är "smicker" eller lögn. Självbedrägeriet är ofantligt utbrett.......

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
15 år 3 månader sedan #27286 av gustav_metal

admin skrev: att med handkraft forma metallen mellan hammare och städ. Det bör man slå vakt om faktiskt innan det helt dör ut i medvetandet hos kunderna.... ;D

Det är ju det som är Värdet i en handsmidd vara, känner man dessutom smeden adderar man Värde och e det dessutom vackert adderar man Värde och kan man knyta en historia till varan adderar man mer Värde osv osv. Allt i kundens betraktelse givetvis. Jag tycker man försöker addera ett påhittat Värde till massor av varor i handeln varav tavlan startar med två exempel, som givetvis har Värden de också, varav några är påhittade. Inget ovanligt givetvis men onödigt och vilseledande....

//johan


Precis och det är enligt min åsikt förståelsen för dessa värden som möjliggör ett effektivt marknadsförande av våra produkter. Först när vi förstår vilka våra värden är kan vi optimera dem på ett sådant vis att kunden attraheras av dem. Om någon annan produktionsform skapar inflation i vissa av våra värden får vi se till att förhålla oss till det på ett fruktsamt sätt t ex finna förklaringsmodeller för vår särart i förhållande till dessa eller att poängtera och optimera andra av våra värden ännu mer.

Ja nog är det tråkigt när andra gör inflation på vårt område.

Men det ligger någonting i det både Admin och mr_pressident säger. Vi behöver inte infoga oss i andras värdesystem, bara förhålla oss till dem. Vi kan nämligen hitta på egna värden. Det är så konstteori och filosofi fungerar och det är ur ett sådant "påhittat" system konsthantverket kommer. För när en filosofi formuleras kan man givetvis se det som att någon "hittar på den", men samtidigt kan man se det som att någon bara formulerar det som egentligen är självklart.

När konstsmide uppstod som en egen praktik vid mitten av 1800-talet var det som en motrörelse till industrialismen. Utifrån dåtidens romantiska idéal identifierade man en rad fördelar med handgjort framför det billigare maskintillverkade. Man identifierade de värden som ligger till grund för konstsmidets själva existens. Ett av dessa är den omtanke som ett föremål formgivet i ett enda exemplar från en till en annan person innebär. Ett annat är kvalitetsbegreppet som diskuterats ovan. Det är när denna typ av idéer får spridning som människor blir beredda att betala mer för hantverk än för industriproducerat.

Det vi gör har en filosofisk underbyggnad och den filosofin formulerar vi själva. Så fortsätt att identifiera vilka värden smidet har så att vi kan optimera vår konkurrenskraft.

Gustav
Mer
15 år 3 månader sedan #27297 av Jimi
Men varför låser ni er vid benämningen "handsmide"?
Jag blir mer sné över att de kallar det Traditionellt.

Gustav, jag kan hålla med om att det är handsmide, eftersom smide har blivit liktydigt med byggnads och konstruktionssmide idag. Jag däremot, skulle kalla det handsvetsat,(inte vällsvetsat) eventuellt smitt, men inte handsmitt.

Personligen blir jag förbannad över att en grupp av metallarbetare skall förfoga över alla definitioner inom yrket.
Konstruktionssvetsarna kallar sig: byggnadssmeder, konstruktionssmeder, konstruktionssvetsare, smeder, traditionella smeder, svetsare, metallhantverkare osv, efter eget godtycke, även om de utför samma arbete hela tiden.
De är den viktigaste gruppen(för vårt samhälle) idag, men det ger dem inte rätten att utrota definitionerna på resten av oss.

Precis som du påstår så kan vi inte gärna tvinga dem att sluta med det, även om det skapar inflation i vår nisch. Vad vi däremot kan hävda är, att det arbete de utför inte är traditionsenligt.
Det är bättre i många fall, men inte enligt tradition.

Ett staket svetsat av valsat stål, kapat och svetsat med fastsvetsade detaljer köpta från ett företag som pysslar med hejarsmide, är inte Traditionellt handsmide. det är eventuellt modernt handsmide, men jag skulle snarare kalla det (modernt) smide,... bara!

Traditioner förändras, men om de är yngre än en mannaålder så har de ännu inte hunnit bli tradition.
Fråga: Vad ska vi kalla det vi gör sedan...? ...Historia?

:Jimi
Mer
15 år 3 månader sedan #27309 av Cederqvist
Hellners definition är: plastiskt bearbetat=smide, icke plastiskt bearbetad metall=metallarbete. Och det håller jag mig till.
Sen vet jag inte om "handgjort" är en självklar kvalitetstämpel, inte heller "tradionellt smide", i vart fall inte för mig. Har sett lite för många skräckexempel.
Sidan laddades på: 0.105 sekunder
Powered by Kunena Forum