Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27221 av Johan Sangberg
Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla! skapades av Johan Sangberg
Ann-Kristin Pettersson i Kumla fick kulturpris!

Se på Kumla nytts TV

http://www.kanalregional.se/kumlanyhet. ... m=&ucat=6&

//admin

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan #27233 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Jag blir så upprörd!
Inte på henne som fick priset men på den kultur vi lever i. Jag känner mig kränkt och förolämpad. Jag kan inte förstå att Sverige kan vara så fruktansvärt fördomsfullt och könsnormerande!

Domarnas motivering avslöjar deras inskränkthet och kulturella blindhet. Jag är bara glad att det i inslaget framkommer hur patetisk inslagets grundtema är. "En kvinnlig smed" kom igen! Jag tycker att det är könsdiskriminering i fårakläder. Som manlig smed känner jag mig trampad på.

Jag har växt upp i en värld där konst, smide, konstsmide och allt annat är okej att ägna sig år oavsett hudfärg, kön eller sexuell läggning. Min professor sedan fem år tillbaka är kvinna och hon fick sitt mästarbrev i smide samma år som jag föddes. Hon var inte ensam kvinnlig konstsmed på sin tid och är det inte idag heller. Som det framgår i inslaget känner den här tjejen nästan fler kvinnliga än manliga konstsmeder. I månadens nummer av "tidskriften Hemslöjden" är Ulrika Anéer på förstasidan i egenskap av att vara kvinna och smed. Therese Johansson har igenom hela sin karriär ridit på det unika i att vara kvinna och smed etc. så här kan jag hålla på och när det kommer till kritan är det inget unikt i att vara kvinna och smed på en gång.

Det som upprör mig mest är den här typen av inslag, utnämningar och artiklar som lyfter fram det unika i att vara kvinna och smed. Det är vår oprofessionellt könsnormerande press som står för dagens samhälles ojämna samhällsklimat. Man maskerar sitt uppmärksammande av kvinnors smide i att det kan skapa förebilder för småflickor och därmed ge ett jämnare samhälle men det blir tvärt om. Efter det här inslaget kommer flickor att se smide som ett än mer manligt yrke och endast de flickor som vill känna sig manliga kommer att söka sig till smidet.

Om vi alla bara kunde sluta tänka på världen som manlig och kvinnlig och istället se den för vad den är. Då kanske flickor slutar se smedsyrket som manligt och vi kan få in folk i vårt fack för att de är intresserade av det istället för att de är intresserade av att vara som män. Jag tror att det skulle berika genren mer.

Gustav
Mer
15 år 3 månader sedan #27241 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Hejsan på Er !

Det är väl bara trevligt att en smed får kulturpris, att hon sedan är en kvinnlig sådan
gör väl inte heller så mycket. Hon har ju hållit på i ett antal år och det är inte så många
konsthantverkare som får kulturpris oavsett om dom är kvinnor eller män.
Vill bara säga grattis till tösen för kulturpriset - GRATTIS !! (Tyvärr brukar det inte vara
så överdrivet mycket pengar för just kulturpristagare.)

Att det sedan är tacksamt för pressen att skriva om kvinnliga smeder är ju inte så konstigt,
(dom är ju dessutom mycket vackrare än vad vi är.!!) ;) antalet kvinnliga smeder är ju inte heller
så stort i förhållande till det antal duktiga manliga smeder vi har.

Ha dé gött // Martin i Lysekil.

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
Mer
15 år 3 månader sedan #27242 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Jag är givetvis också glad för smedens skull, det är någonting mycket positivt att en konstsmed får ett kulturpris. Det är inte bara kul för henne utan är också positivt för genren. På så vis uppmärksammas att smide ofta är en samtida kulturyttring och inte bara en utfasad omodern produktionsform.

Det är dessutom uppenbart att hon själv mycket väl ser smidet i ett moget och seriöst perspektiv. Det är på inget sett henne jag vill kritisera eller förringa.

Jag reagerar på hur medierna och i det här fallet "kulturfolk" skapar en skillnad mellan män och kvinnor som varken är sann eller speciellt fruktsam.

Gustav
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27246 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Hej Gustav

Ok jag förstår Din frustration men tänk efter lite…Att synas eller inte synas e ju frågan för Konstsmeder eller hantverket konstsmide oavsett kön. Att kunna leva på detta udda och missförstådda yrke e ju målet för många men svårt att uppnå för de flesta, man som kvinna.

Motiveringen löd bl.a. "kvinna som lyckats etablera sig som konsthantverkare i traditionellt manligt yrke…..Förebild för andra kvinnor att prova på traditionellt manliga yrken" osv. Dessutom tyckte man att smeden förde fram Kumla och varit en bra "ambassadör" för orten.

Jag tycker dessa kulturfolk fått till en riktigt bra motivering faktiskt som dessutom ger Alla smeder bra reklam. Dessutom tycker jag det låter helt sant det som sägs dessutom och inslaget glorifierar väl inte det kvinnliga precis, snarare smidet då.


Som det framgår i inslaget känner den här tjejen nästan fler kvinnliga än manliga konstsmeder. I månadens nummer av "tidskriften Hemslöjden" är Ulrika Anéer på förstasidan i egenskap av att vara kvinna och smed. Therese Johansson har igenom hela sin karriär ridit på det unika i att vara kvinna och smed etc. så här kan jag hålla på och när det kommer till kritan är det inget unikt i att vara kvinna och smed på en gång.


Dom flesta känner Inga konstsmeder alls...Det är väldigt unikt att vara konstsmed eller ens smed idag faktiskt och fantastiskt unikt att vara kvinna och konstsmed....Och att det lyfts fram gagnar ju att fler som ser detta begriper vad smide är och att "vem som helst" kan börja med det om man bara provar på. Kanske unga flickor börjar med det också någon gång, men problemet idag är inte att människor ser detta inslag och får felaktiga idéer om smide utan Att de flesta inte ser eller får inspiration alls till att syssla med smide, att skapa. Ju fler som ser och stöter på smide dess bättre, kvinna som man och i alla dess former, på marknader, utställningar, tävlingar och Internet.

Sprid budskapet om smide mer och Applådera att det görs inslag om annat en krig, elände, shopping, film, spel, kommers, osv i media. Det är alldeles för lite Hantverk o smideskultur över lag i media!! Detta inslaget handlar ju om en Kvinnlig smed som dragit in liv en hembyggds smedja och gått i lära hos bysmeden och dessutom gör reklam för Kumla. Perfekt då dog vare sig smedjan, kunskapen eller bygden och dessutom fick hon ett pris för sin gärning!

Observera att Antracit uppmärksammar det unika med en bok om kvinnliga smeder (den ända sådan bok i sitt slag i Världen skulle jag tro!?) Järnkraft i Kvinnohänder. Det e något att trumma för och som Antracit är stolt över att får pressentera. Även här finns Ulrika Anéer med och jag är övertygad om att det gör att fler blir intresserade av smide, män och kvinnor unga och gamla.
Jag gläds över Alla nya smeder jag får reda på som kan (eller nästan kan) leva på sitt yrke.

Vänligen
//admin

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan #27256 av Björklund
Svar från Björklund i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Det känns fint att få dela glädjen med henne för att hon blivit "sedd" och fått uppskattning i form av ett kulturpris.
Det är ju inte varje dag som en egen favorithobby får synlighet.
Börje.
Mer
15 år 3 månader sedan #27269 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Du är skarp Johan och jag tycker att ditt inlägg är ett värdigt svar på min lilla provokation. Det är sådana här diskussioner här på Antracit jag tycker bäst om. Hög intelektuell nivå och välformulerade åsikter åt olika håll.

Jag är beredd att hålla med om att inslaget som helhet var mer postivt än negativt.

Men jag hoppas också att denna diskussion har öppnat för ett mer kritiskt tänkande inför medias vinklingar av smidesgenren och könsroller i stort.
Mer
15 år 3 månader sedan #27271 av SCB
Svar från SCB i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
En liten tanke angående kösroller.. Hur skall man egentligen definera "mansdominerat yrke" när det gäller smide?
Historiskt har det alltid varit fler män än kvinnor som har smidit, så är det även idag och på så sätt man man ju säga att yrket är mansdominerat.
Men vilka smeder är det som syns i media idag? Är det männen.. eller är det kvinnorna?
Om en reporter skall göra ett inslag om en smed väljer han/hon då en etablerad manlig smed eller går han/hon till den nyetablerade kvinnliga smeden i grannhuset?
Jag är inte så säker på att man kan kategorisera smidet som ett typiskt mansdominerat yrke längre. Jag skulle villja påstå att det är kvinnodominerat. Inte till antal men till exponeringsyta i medier.

//Olof Nilsson
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27285 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Jag skulle nog inte tro att kvinnliga smeder får mer exponerat utrymme i media en manliga men det syns mer för att man reagerar på det helt enkelt. Jag kan lätt räkna igenom samtliga artiklar jag refererat till här på Antracit genom åren och nog är det flest män. Likadant om jag kollar ibland de artiklar jag klippt ut och i olika andra publikationer... ;D ;D Jag är för Mer exponering av alla smeder och hantverkare!! Betrakta nu det som alla smeder gör som något de gör inte för att de är av visst kön? Det är ju direkt hämmande om man inte kan få ett erkännande för det man skapar och gör utan för vem man är i första hand.

;D

//admin

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan #27298 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!

admin skrev: Betrakta nu det som alla smeder gör som något de gör inte för att de är av visst kön? Det är ju direkt hämmande om man inte kan få ett erkännande för det man skapar och gör utan för vem man är i första hand.

;D

//admin


Men det är ju precis vad de gjorde, de var snabba att påpeka att det berodde på att hon var kvinna i ett mansdominerat yrke. Titta på hennes käkmuskler när de presenterar motiveringen, hon är inte helt övertygad själv.

Jag är med Gustav här.

Smidet ska exponeras, utifrån skicklighet, inte utifrån ett jämställdhetsperspektiv.
Det skapar bara en större klyfta mellan könen.

Min dotter är sju, hon smider redan!
Inte för att hon är flicka, utan för att hon har någon som lär henne.

Positiv förfördelning är lika illa som negativ sådan.

:Jimi
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27299 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!

Jimi skrev:
Men det är ju precis vad de gjorde, de var snabba att påpeka att det berodde på att hon var kvinna i ett mansdominerat yrke


Även rubriken till denna tråd börjar "....Kvinnlig smed i Kumla!" Och det e ju klart att admin klistrat på en etikett till smeden här från Kumla. På ett sett lagt till Värde till smeden genom att beskriva könet (eller händelsen). Precis som "Kultrurpris" i samma rubrik också är "värdehöjande" och beskrivande. Trots allt var det ju smeden som fick kulturpriset för sin gärning att smida och vara förebild och "sälja" orten.

??? ??? :)

//admin

Johan Sangberg
Mer
15 år 3 månader sedan - 15 år 3 månader sedan #27305 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Borta...

Har du slagit din lärling idag ??
Last edit: 15 år 3 månader sedan by mr_president.
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27306 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Jösses va OffTopic det kan bli bli?

Så kan det bli när man som Admin gläds över att smidesyrket uppmärksammas....Flyttar tråden till Chit Chat och annat som inte handlar om smide. ???

Fortsätt gärna könsdebatten, men helst på något lämpligt forum som tar upp dessa ämnen...... ;D

Google sök

Forum om manligt kvinnligt

Konstsmide och smeder och kulturpris

Här kommer en OnTopic länk

Konstsmide och smeder


Bifogar en bild med väldigt vackert smide av en smed som jag kännde en gång, Harriet Löwenhielm (Kulturstipendium 2000).

[attachment=0:d97twl84]<!-- ia0 -->harriet.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:d97twl84]

Foto Monica Sörberg ur boken Järnkraft i Kvinnohänder



PS Hittar ni flera hantverkare och Smeder som fått kulturpris eller stipendium nyligen så dela gärna med er av det och lyft fram det som inspiration för andra DS



//admin

Johan Sangberg
Bilagor:
Mer
15 år 3 månader sedan #27312 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Duktig Konstsmed!
Jag gillar den mellersta, känns lite hotfull på nåt vis!

Tavlorna är väl koppar antar jag.
Du råkar inte veta hur hon betett sig för att få fram färgerna svart, vitt och...ljusblått (kallas nåt annat men minns inte vad).

:Jimi

Ps: Kan temat möjligtvis ha varit "Livets vagga" eller något liknande?
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 3 månader sedan #27315 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Kulturpris till Kvinnlig smed i Kumla!
Hej

Jag har tyvärr ingen vetskap om teknikerna Harriet använde här och inget tema heller mer en just Jordpinnar.Det står mer om Harriet i boken Järnkraft... (som vid varje sålt exemplar ger några kronor till Antracits fortlevnad) :D :D

//admin

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.102 sekunder
Powered by Kunena Forum