Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder

  • gustav_metal
  • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
16 år 2 veckor sedan - 16 år 2 veckor sedan #25454 av gustav_metal
[Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder skapades av gustav_metal
Efter mina långa år på steneby har jag börjat se ett mönster. Det verkar inte vara lika tydligt hos textilare eller träarbetare men smeder... Förvånansvärt många smeder har eller har haft läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi som diagnosen kallas.

Det verkar som att barn som har svårt för ord och bokstäver tenderar att ägna sig mer åt fysiska aktiviteter. På så vis tränar de sin motorik till den grad att de senare i livet ofta får lättare än ”vanliga människor” för arbete som gynnas av finmotorisk kontroll. I kombination med att dessa barn kan känna ett visst utanförskap och därtill bygger upp ett lager av aggressioner verkar oproportionerligt många av dem till slut hamna i en smedja.

Jag fick själv diagnosen dyslektiker när jag var åtta år gammal och gick även till talpedagog under stora delar av lågstadietiden. På gymnasiet fick jag återigen min diagnos bekräftad: Jag ser helt enkelt inte hur bokstäverna sitter ihop.

Det var egentligen inte fören jag påbörjade min högskoleutbildning i konst och smide som jag kom över mina problem. När jag äntligen hade en anledning att skriva, ett fält att skriva inom, en möjlighet att använda det skrivna ordet till någonting som det släppte. Jag är givetvis fortfarande dyslektiker men jag skriver ändå… och det är förmodligen därför det inte längre är något problem.

Dyslexi är bara ett problem när man låter sig begränsas av det.

Nog om mig, jag har startat en omröstning och det vore trevligt om alla som läser denna tråd vill ta sig tid att svara. Jag inser att en stor det av de smeder som har dessa problem till viss del undviker forum där man måste hålla på att läsa och skriva en massa. Men för att ändå få en bild av oss här.

Om du själv är dyslexier eller nått vore det intressant att höra din berättelse, och den behöver inte vara rättstavad.

Gustav
Last edit: 16 år 2 veckor sedan by Johan Sangberg. Orsak: Kompletterat rubriken
Mer
16 år 2 veckor sedan #25458 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder
I mitt fall stämmer det iallafall, tror jag. Har aldrig fått någon diagnos. Men när jag var liten så var det inte någon snack om dyslexi, jag var ju bara dålig på att stava...

Fick specialundervisning i mellan stadiet så att jag skulle lära mig stava rätt, ni vet: lamm, damm osv... sen inget. Hade en lärare på gymnasiet som frågade lite försiktigt om jag ville ha hjälp med min dyslexi.
Men jag var ju inte dyslektiker tyckte jag ;D

Har fortfarande ingen diagnos, man frågar jag min flickvän så säger hon att jag är det ;D
Har igentligen aldrig haft några större problem av det, jag har ingen problem med att läsa (vad jag vet om) dock stavar jag som en kratta. Tack för google!!!

Skall ta mig en funderare på om det är dyslexin som har fått mig in på den banan jag är idag, eller iallafall puttat mig i den riktningen. Har aldrig funderat på det. Nu ska jag sova, så jag får väl sova på saket... ;D

mer corpus till folket!!!
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
16 år 2 veckor sedan - 16 år 2 veckor sedan #25461 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder
Hej

Ytterst intressant detta. Diagnosen har jag väl aldrig fått (vet inte om det fanns på 50-60 talet) men betygen genom skolgången talar sitt tydliga språk. Stavning e inte admins starka sida liksom och det syns i flera av inläggen här på Antracit tyvärr. Som tur är kan man ju rättstava i Word eller FireFox.

Men som Gustav skriver, Dyslexi är ett problem om man låter sig begränsas av det. Hittar man bara rätt motivation och område så är det bara att "köra" på för då begränsas man inte av sådant ovidkommande.

Säkerligen påverkar sådant här människors yrkesval och liknande eftersom det blir ruskigt svårt att komma in på olika utbildningar som kräver djupare teoretiska kunskaper och betyg. Sedan e det väl så här att "lika barn leka bäst" också.

Jag tror dessutom att Internet och forum som Antracit är ett bra sett för "oss" att uttrycka sig eftersom det tar lite tid att skriva, rättstavning finns och så ett bra ämne dessutom. Själv "fastnade" jag i detta (datan då) i mitten på 1990-talet genom olika Amerikanska siter och då va det Engelska desutom :P

//admin "Steneby gesäll på 1970-talet" :)

Johan Sangberg
Last edit: 16 år 2 veckor sedan by Johan Sangberg. Orsak: Förtydligat med (datan då) / ändra stavningar och ordföljder
Mer
16 år 2 veckor sedan #25464 av Greven
Svar från Greven i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder
Fick diagnosen för några år sedan efter att min fru uppmärksammat att jag läste fruktansvärt mycket långsammare än vad hon gjorde (hon kunde läsa tio sidor på samma tid som jag läste 1). Har kämpat med det de senaste åren, men efter att jag bytte från CTR på Lunds universitet till Arkeologen så har det flytit på bra (de flesta på CTR har varken kompetens eller förståelse för sådana problem).

Jag vet dock inte om mitt intresse för smide kommer från detta. Jag har alltid tyckt det varit roligt att bygga saker och tyckt att smide var intresant, men det vari inte förrän för snart två år sedan som jag fick chansen att prova på genom en kurs på Arkeologen. Men det kan vara så, det låter absolut sannolikt.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
  • gustav_metal
  • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
16 år 1 vecka sedan #25580 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder
Hmm... nu är det en tredjedel av de som besökt tråden som säger sig ha läs- och skrivsvårigheter. Proportionerligt sett är det väldigt många... om vi här på antracit varit som Sveriges befolkning i stort så borde omröstningen till slut hamna på en tiondel... men än är inte tiden slut.Eller så stämmer min teori att smeder har svårere för ord och bokstäver.
Mer
16 år 1 vecka sedan #25582 av barmark
Svar från barmark i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder
Mycket intressant! Jag är personligen nästan så långt ifrån dyslektiker man kan komma, något av en rättstavningsfascist skulle nog vissa säga ::) , och jag har många gånger förundrats över hur illa folk stavar här!! :D Jag tror stenhårt på att det ligger nåt i ditt resonemang! Hoppas det inte säger nåt om min framtid i det här gebitet bara... :-[

/Bosse
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
16 år 1 vecka sedan #25586 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder

barmark skrev: Mycket intressant! Jag är personligen nästan så långt ifrån dyslektiker man kan komma, något av en rättstavningsfascist skulle nog vissa säga ::) , och jag har många gånger förundrats över hur illa folk stavar här!! :D Jag tror stenhårt på att det ligger nåt i ditt resonemang! Hoppas det inte säger nåt om min framtid i det här gebitet bara... :-[

/Bosse


Hehehe

Du verkar ju trivas bra här och klarar dig säkert utmärkt inom smidet...

//admin

Johan Sangberg
Mer
16 år 2 dagar sedan #25675 av ruter
Svar från ruter i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder
Det finns en faktor till som man kan ta med i denhär frågan om dyslexi hur mång smeder är vänsterhänta.
det finns ett samband .
ruter
Mer
16 år 1 dag sedan #25679 av SCB
Svar från SCB i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder

ruter skrev: Det finns en faktor till som man kan ta med i denhär frågan om dyslexi hur mång smeder är vänsterhänta.
det finns ett samband .
ruter


Den frågan ställde jag får några år sedan och då var det en stor majoritet av de som svarade som var högerhänta.
http://www.antracit.se/phpbb3/viewtopic.php?f=27&t=1951&p=6024&hilit=v%C3%A4nsterh%C3%A4nta

//Olof Nilsson
Mer
16 år 1 dag sedan #25680 av ruter
Svar från ruter i ämnet [Enkät/Röstning] Dyslexiska smeder
Det var som sagt förnågra år sen och ett väldigt litet underlag Höger 28 - vänster 3 De är ju inget underlag att luta sig mot .
Den här frågan skulle kunna vara en standar fråga i registrerings formuläret ,är du H eller V -Bara en tanke ..
Syns de vilken han jag använder?
ruter
Bilagor:
Sidan laddades på: 0.086 sekunder
Powered by Kunena Forum