Nya inlägg

Topic-icon ny medlem med massa frågor! =)

  • leosson
  • leosson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
7 år 5 månader sedan #36981 av leosson
ny medlem med massa frågor! =) skapades av leosson
Hej! jag är ny på sidan, men inte helt ny i smidesbiten.
jag är utbildad hovslagare och fick då lära mig att smida olika hästskor.
nu vill jag börja smida igen, men jag har ingen aning vart man får tag i järn!?
jag tänkte prova att smida häst bett, och då läste jag att rostfritt var att föredra, men även sötmalm och blått sötjärn var populärt.
är det någon som vet vart man kan köpa det??
sen så har jag ingen ässja, men jag har kollat runt och förstått att man kan höra en egen med kol, ock koks(?) vad är det? och vart köper man det?? :S
tacksam för svar!
:)
Mer
7 år 5 månader sedan #36987 av ruter
Svar från ruter i ämnet ny medlem med massa frågor! =)
Jag tror Du menar blötjärn ,de som kallas 13-12 -de kan man köpa i vilken järnhandel eller byggvaruhandlare som helst ..Kol och koks kan var lite knepigare att få tag på om man inte vill köpa 500 kilo. Om Du inte ska värma så mycket funkar träkol alldeles utmärkt,grillkol använde jag ett tag ,nackdelen är att de fodras skötsel av fyren för att den ska hålla värmen-lågorna måste dämpas med vatten förslags vis en dusch flaska då behåller man värmen i härden. Hovslagarna brukar jobba med gasol eldad smidesugnar .. kolla runt i forumet de finns en hel del tips på uppvärmning..
Ruter
Mer
7 år 5 månader sedan #36988 av Greven
Svar från Greven i ämnet ny medlem med massa frågor! =)
Du kan säkert, beroende på var du befinner dig i landet och hur du har det med bil, åka till någon smed i närheten och få köpa loss några kg kol eller koks. Och kanske järn också om det är något speciellt du är ute efter.
Grillkol fungerar utmärkt, om man får tag i bra kol. Jag använder det på somrarna när jag smider vikingstyle och då kör jag uteslutande med Scandinavian (gula påsar på Citygross). Det du ska titta efter på grillkol är att det är ordentligt utkolat (lätt) och att det inte är för stora bitar.

MVH
Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Sidan laddades på: 0.067 sekunder
Powered by Kunena Forum