Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Vällning med sand??

 • fb_1514223879
 • fb_1514223879 Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
7 år 10 månader sedan #36945 av fb_1514223879
Vällning med sand?? skapades av fb_1514223879
Jag undrar över vällning med sand som kan ses på denna youtube klipp
Jag kan förstå hur det går till. På kursen som jag gick, så sa dem att det kostar ca 700kr med tillstånd från länsstyrelsen, för att sedan kunna köpa ut borax. Då blev jag intresserad av sand. Men nu blev jag också intresserad av att sanden smälter ner till flytande form. Detta får jag uppfattningen av att det är delvis glas i flytande form. Jag kan vara upp åt väggarna fel, men borde jag inte kunna uppnå samma resultat i vällning om jag tar glas och finkrossar det, och därefter använder det i vällningen. I dagens glasflaskor etc borde det väl finnas alla egenskaper som behövs för att välla järn?? Tyvärr har jag ingen ässja att testa det i, då det är en teori.

/Mvh Nicklas
Mer
7 år 10 månader sedan #36946 av SCB
Svar från SCB i ämnet Vällning med sand??
Borax är inte tillståndspliktigt så där har du fått fel information.

Jag har aldrig provat det själv men det finns många som väller med krossat glas med lysande resultat.

//Olof Nilsson
Följande användare sa tack: fb_1514223879
Mer
7 år 10 månader sedan #36947 av SCB
Svar från SCB i ämnet Vällning med sand??
Vilket flussmedel man använder är egentligen rätt ointressant, "allt" funkar så det är bara att ta det du kan få tag på och arbeta fram en metod som ger bra resultat. Eller väll helt utan fluss.


//Olof Nilsson
Följande användare sa tack: fb_1514223879
 • fb_1514223879
 • fb_1514223879 Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
7 år 10 månader sedan #36949 av fb_1514223879
Svar från fb_1514223879 i ämnet Vällning med sand??
Jo, jag vet också att det går att välla utan flux, och jo jag lyckades med det också. Men skillnaden att använda Borax eller inte, är som att limma ihop dem. Det är mycket lättare med borax. Det jag är intresserad av med vällning med glas är hur svårt det är. Om det är lika lätt att välla med glaskross som borax, då kan glaskross vara att föredra.

Jo jag får väl gå ner och se på färghandeln om det är tillståndspliktigt eller inte. Jag hade ingen aning om det går att köpa borax, utan tillstånd.

/Mvh Nicklas
Mer
7 år 10 månader sedan #36950 av SCB
Svar från SCB i ämnet Vällning med sand??
Om det är lättare beror väl på vad man är van vid. Är det lättare att räkna med metriskt eller imerial?
Är du van att använda ett specifikt fluss så kan det nog upplevas som jättebökigt att gå över till glas, sand, aska, borax m.fl

Testa med glaskross några gånger och berätta sen hur du upplever skillnaden, det skulle vara intressant att veta.

Fördelen med borax är att det har lägre smältpunkt än glas, har man inte 100 koll på atmosfären i ässjan riskerar man att få fler oxider att bråka med om man använder ett fluss som smälter senare.
Behöver man "hängslen och livrem" så kan man blanda i ca 10% borsyra i boraxen, då får man gott skydd mot oxidering från 170 grader till dess boraxen smälter.
Men när man väl har lärt sig tekniken så är det nog lika lätt oavsett val av fluss.

Har man full koll på ässjan och sin arbetsmetod så behövs ju egentligen inte flusset alls, då är det ju mera en mental bit, som en extra försäkring "utifall att.." Om det sen är borax eller jordnötssmör spelar mindre roll.

Generellt sett tycker jag att det används alldeles för mycket fluss när man kollar på filmer på youtube, med lite mer självförtroende så hade de flesta klarat sig utmärkt med en tiondel så mycket.Istället för färgaffären så kan du kolla på någon leverantör till keramiker, de brukar vara rejält mycket billigare. T.ex www.tarn.se/

//Olof Nilsson
Följande användare sa tack: Johan Sangberg, fb_1514223879
Mer
7 år 9 månader sedan #36968 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Vällning med sand??
Förr i tiden såldes borax på alla möjliga ställen. Det användes som konstgödsel eller nått. Sen kom det lagar som skulle se till att det slutade användas på det viset och detta gjorde att det blev galet mycket dyrare och i mindre behållare. Förr köpte man säckar i lanthandeln idag är det snarare medicinburkar i specialaffärer, vad jag har hört. Men jag tror det stämmer som du skriver att man behöver ett specialtillstånd för att sälja borax. Missuppfattningen ligger i att man behöver ju inte något tillstånd för att köpa det. Så tillståndet berör inte oss smeder.

Jag väller med både sand och borax beroende på vad jag ska välla. Inget av dem klistrar ihop järnet även om det kan se ut så när någon med koll håller på. Skillnaden är framför allt de olika temperaturerna de smälter respektive brinner på. Det lite svåra med sanden är att man måste få upp hela stycket i så hög temperatur att sanden smälter utan att någonting börjar brinna... ja alltså att sanden måste ju ligga på järnets översida för att inte rinna av och ässjan värmer ju gärna mest på undersidan. Fördelen är att det inte rinner runt överallt och klabbar ner och så sa smeden som lärde mig att mönstervälla att sanden tål värme bättre så järnet är lite mindre benäget att brinna när det nått välltemperatur. men boraxen känns smidigare om man nu ska jämföra.

Och när man väl kan så spelar det ingen roll vilket så jag förslår att du går ut i smedjan och ställer dig och väller och väller tills det funkar. För mig tog det några dagars traglande.

//Gustav Thane
Sidan laddades på: 0.089 sekunder
Powered by Kunena Forum