Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Grillspett

  • kerk
  • kerk Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
14 år 9 månader sedan #29234 av kerk
Grillspett skapades av kerk
Vad tycker ni om dessa? Ser att ett av dem blev lite kort jämfört med de andra, ska jag bry mig om det? :)
Ska till veckan stå å demo smida är det meningen på dansbandsveckan i malung och tänkte kanske sätta dem på försäljning, saknas en krok att hänga dem på bara :)
Någon som har ett förslag vad man kan sätta för pris på det? Det tog väldigt lång tid att göra dem eftersom jag bara har en temporär smedja atm och allt är väldigt krångligt.. så kan inte ta betalt för tiden jag lagt ned iaf isf skulle de gå på typ 1500kr =)
Bilagor:
Mer
14 år 9 månader sedan #29235 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Grillspett
Snygga grillspett. Jag tycker du skall ta bra betalt för dem. Sätt ett pris på 500:- per styck så förstår man att det är ett gediget hantverksjobb. Själv smider jag inget till försäljning men jag har förstått att många av medlemmarna här på Antracit gör det, och att man säljer alldeles för billigt. I och för sig är det ju kul att leka vid ässjan och städet men med de kolpriser som gäller idag måste man ju få betalt för sina arbeten.

Keep the blues alive
  • kerk
  • kerk Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
14 år 9 månader sedan #29236 av kerk
Svar från kerk i ämnet Grillspett
St som i per grillspett? :)
Mer
14 år 9 månader sedan #29237 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Grillspett
Vet inte om jag uttryckte mig lite otydligt men jag tycker du skall begära femhundra spänn för varje grillspett.

Keep the blues alive
Mer
14 år 9 månader sedan #29238 av Ludwigo
Svar från Ludwigo i ämnet Grillspett
Snygga!

500kr/st är inte alldeles för mycket tycker jag, men så vet jag ju arbetet bakom också. Tyvärr förstår inte alla det jobb som ligger bakom diverse hantverk, och kan därför inte rättfärdiga priset.. även om de gillar saken. Rätt pris är ju när allt kommer omkring det som någon vill betala för saken. Hmm, nu blev jag lite sugen på att smida grillspett också! :) Kanske 2014. ;)

Ska du behandla dem på något vis? Borsta, linoljebränna?

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
  • kerk
  • kerk Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
14 år 9 månader sedan #29239 av kerk
Svar från kerk i ämnet Grillspett
Ja haft svårt att sälja dyra grejjer förra året .. handlar nog bara om att träffap å rätt kund =)

Blir väll linolja antar jag :)

Hade tänkt jag skulle göra ett set av dem, 4 grillspett, kanske en stekvändare och en krok att hänga dem på.
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 9 månader sedan #29240 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Grillspett
Hej

Ja inte under 500kr/st med tanke på allt hantverk som DU lagt ner i dessa. Att ta för lite betalt blir ju "prisdumpning" och ger fel signaler till alla kunder. Snegla inte på priser som butiker tar för importsmide från Kina eller andra länder, det går inte för en skandinavisk smed att konkurera med de priserna. Du kan konkurera med kvalitet, närhet till kund, upplevelse och uppfinningsrikedom exempelvis. ;D ;)

Snygga grillspett! Vill du att det korta skall bli samma längd är det ju bara att smida dess stång lite tunnare, annars har det väl ingen betydelse för funktionen direkt utan är en estetisk fråga.

:)

//admin

Johan Sangberg
Mer
14 år 9 månader sedan #29241 av Klas
Svar från Klas i ämnet Grillspett
Jag instämmer med övriga, snygga spett.

Jag sitter och tittar på själva spettändan och kan inte från bilder riktigt förstå hur du har gjort dem. Är de uppkluvna och isärsmidda?
  • kerk
  • kerk Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
14 år 9 månader sedan #29242 av kerk
Svar från kerk i ämnet Grillspett
Admin:
Tycker det är så svårt å sätta pris, jag vill ju sälja något samtidigt som jag inte vill förstöra priserna för alla andra.. Vet inte riktigt hur man ska räkna pris egentligen. I malung i almänhet är det jätte jätte svårt att sälja saker till "rätt" pris för att alla är så förbövelns snåla här, men på dansbandveckan kommer ju folk från hela landet + norge + danmark .. lite finnar etc etc så då kan det gå bättre =)

Klas:
bara klyver, smider ut dem, riktar dem rakt ut sen stukar jag upp det mot städet tills det är slätt istället för en V form där, smider till det lite så det ser bra ut sen viker jag bara ned dem till där jag vill ha dem =) väldigt simpelt egentligen .. tyckte det var svårt förut, en sak som är viktig är att när man klyver så ställer du materialet upp i skruvstycket och hugger ned riktigt med huggmejsel så att du inte lämnar något kvar av snittet sen är det bara å stuka in dem efter man smidit dem klara =)
Mer
14 år 9 månader sedan #29243 av Klas
Svar från Klas i ämnet Grillspett
Det måte jag prova. Har haft någon idé om att det skulle vara svårt att smida ut det snyggt på det sättet, men när jag tänker efter så har jag nog aldrig provat ordentligt. Tack för inspirationen.
Mer
14 år 9 månader sedan #29244 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Grillspett
Tycker inte att du skall sälja alla grillspetten tillsammans. Då blir det ju 2000:- för fyra. Det blir mycket pengar och då är det nog lite svårt att kunna sälja dem. Det är nog bättre om du säljer dem ett och ett och begär 500:- per styck. Om kunden förstår att det är gediget handarbete så tror jag att det kommer att gå bättre. Vill än en gång uppmana alla er som tillverkar smidesarbeten för försäljning: Ta ordentligt betalt för era alster. Alla andra som håller på med lite speciella arbeten tar ju jävligt bra betalt. Fick just en faktura från en redovisningsbyrå som hjälper mitt lilla företag med deklarationen. De tar ju ca 650:- per timma plus moms för lite arbete vid datorn. Man får då beakta att de har ju, enligt mitt sätt att se, ingen större yrkeskunskap mer än att de lärt sig en del om olika paragrafer och skatteregler. Jämfört med en smed som hållit på ett antal år, och som lärt sig hur man t.ex. kan tillverka ett grillspett i ett stycke, förbleknar ju dessa ekonomer helt, om man jämför yrkeskunskap.

Keep the blues alive
Mer
14 år 9 månader sedan #29245 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Grillspett
Jag har gjort liknande "gafflar" och ser i böckerna att jag tagit 280 st för dom (4 år sen). Då gjorde jag två i timmen, så jag tycker inte jag ägnade mig åt prisdumpning.
Mer
14 år 9 månader sedan #29247 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Grillspett
Snygga & stilrena!
Att en är lite kortare bevisar ju bara att det är äkta hantverk (och inte är det många mm).

Ta betalt vad du tycker de är värda, fundera på hur lång tid det tog att tillverka dem och hur mycket bränsle/el det förbrukade.

Strunta i vad vi andra säger om prisdumpning, men våga ta betalt, att första och fjärde kunden inte handlar betyder inte att det är för dyrt, bara att de inte har råd eller inte förstår vilket arbete som ligger bakom.

Jag har själv mycket svårt för att ta betalt för min tid, min senaste kund förstod, han gav mig mer än dubbelt mot vad jag begärde, jag var gladare över tanken/uppskattningen än över pengarna.

:Jimi
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 9 månader sedan #29251 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Grillspett
Hej

Just det. Allt är rätt och man kan ju ge bort sitt smide med. Då är det en gåva.

Men en som köper något vill ju ha varan som DU tillverkat, det är värt massor, utöver materialkostnader, lokalkostnad, verktygskostnad, tidsåtgång mm.En del är skickligare en andra och kanske är modellen enkel och kan då göras i 4 ex på en timma, medans en del är mer avancerade modeller som utförs av en smed med ringa erfarenhet och då tar det kanske en timma för ett spett att bli tid.

Alla dessa parametrar varierar ju beroende på olika saker.

Se bara till att ta betalt om det är målet med ditt smide!

:) admin

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.103 sekunder
Powered by Kunena Forum