Nya inlägg

Topic-icon Liten Mokume film! :>

 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
16 år 8 månader sedan - 16 år 8 månader sedan #11350 av kerk
Liten Mokume film! :> skapades av kerk
Hittade denna också på ett annat forum, en förklaring och lite dålig kvalite över hur man kan göra simpelt modume :>


(Denna är embeddad, vilket jag finner väldigt irriterande men vet inte vad sidan tycker om direkt länkar, men gör en endå :P )
http://media.putfile.com/Mokume-Demo-94mb

(Högerklicka, spara som.)
http://x1100.putfile.com/videos/c7-5407384369.wmv


Den är ca 6min lång och är på ungefär 9.5megabyte :>
Last edit: 16 år 8 månader sedan by Johan Sangberg.
Mer
16 år 8 månader sedan #11388 av ewoc
Svar från ewoc i ämnet Liten Mokume film! :>
jag vet inte vad det där var  ??? , men inte var det mokume gane i alla fall. snarare sammansmältning och smide av några stackars kopparmynt. mokume gane är en gammal japansk teknik, väldigt exakt och delikat, främst i silver, koppar och guld. hela poängen med mokume gane är att metallen får samma vackra ådringar som trä (eller som ceggas vackra yxor), och det är ungefär det som termen betyder; "trä-metall". kolla länken nedan;

http://www.mokume-gane.com/Pages/What_is_Mokume.html

Ever tried. Ever failed. No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)
 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
16 år 8 månader sedan #11389 av kerk
Svar från kerk i ämnet Liten Mokume film! :>
Ahh ser jag stavat fel i ämnesnamnet :/ .. Mokume är det ju jag menar :>

Mokume kan bestå av vilka metaller du vill bara de går ihop, koppar, silver, guld, mässing, nickel, whatever iallfall det jag förstått av det. Beroende på hur du vill att det ska se ut och hur smältpunkterna ligger. detta är väll en simpel form, tror han mest vill visa att det går att göra i en gasolässja och för hand och inte som i de flesta beskrivningar där de typ skriver att det krävs syrefri miljö å blablabla :> Men kan lika gärna gallas mokume som om det vore av guld och silver.

Han gör precis som de där gör fast med simplare processer, nickel koppar nickel etc, == blir som damask. Gör skårir i dem och smider ned det, beskrivet i länken du gav. Inget fel på processen han gör det på.
Mer
16 år 8 månader sedan #11391 av ewoc
Svar från ewoc i ämnet Liten Mokume film! :>
idag blandar man alla metaller, det är sant, har sett många vackra ting i platina, vitguld etc. mokume gane ska dock egentligen inte inte smältas ihop, utan "svettas" ihop, och det du kallar blablabla blir då väldigt viktigt. det är en hel vetenskap (som jag bara sniffat på). blablabla är viktigt främst om man kanske gör större plåtar. har en kompis som "fuskade" lite med rengöring och pressning. resultatet blev en plåt som sprätte upp som sidorna i en bok efter en halvtimmed smide.

filmen kan lika mycket kallas mokume gane som en svetsad ljusstake kan kallas handsmidd. jag menar, resultaten kan likna varandra, men det är ändå inte samma sak. ursäkta om jag hetsar upp mig, men jag tycker om gamla tekniker som det ligger historia och exakthet i, blir därför irriterad på billiga kopior. vill man göra m.g. tycker jag det ska göras på rätt sätt, annars kan man kalla det något annat, tex. fusing (vilket var vad filmen visade). är det inte så med allt nu för tiden? i väldigt många gamla japanska tekniker var tiden det tog att tilverka ett objekt lika med värdet på det. tänk på riktiga japanska lackskålar som slipas för hand och lackas, om och om igen, i flera månader. de vet att värdesätta skönheten i omsorgen om traditioner. i västvärlden bara stressar vi för att tid är pengar, och säljer billiga kopior  :'( . vi om några borde väl värna om det som är äkta och ursprunglit i vårt arbete?

Ever tried. Ever failed. No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)
 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
16 år 8 månader sedan - 16 år 8 månader sedan #11393 av kerk
Svar från kerk i ämnet Liten Mokume film! :>
Vad tror du de gör i länderna som du håller så högt idag då ? .. Jo det är storindustri av allt detta, Och det kallas mokuma även om det är vitguld eller whatever idag, så det är alltså mokume han gör, och ja man "smälter" ihop, eller "svetsar" ihop eller "väller" ihop eller whatever du vill kalla det, det värms till ett semismält tillstånd där det kan bilda ett metallurigiskt band precis som när duv äller i ässjan eller vad du nu kan hitta på, snälla dra det inte så himla off topic (Menar att det blir en disktuion om tradition och inte om själva ämnet som filmen är om), inte jag som döpt tekniken, inte jag som döper den.

Det är mokume enligt dagens "standard", Om du ska hålla dig så in i bövelns till traditioner så skulle man inte få pasta något här för "det är inte som de gjorde förr så det får inte kallas det" då lär vi döpa om allt då ? .. Wootz t.ex får vi verkligen kalla det för det? För förr gjorde de det i riktiga lerdeglar, med hemmagjort järn och kol för att kola upp, idag används stålspån, gjutjärn etc. Samma resultat andra metoder, men vi kanske ska döpa om det till något annat för det är inte som de gjort det traditionellt? Snälla ge dig nu.

Ja man ska respektera hur de gjorde det förr, men för att den här killen gjorde det på ett modärnt sätt så får du det att låta som han är värdelös, han kanske för det första inte ville lägga ned 1 månads arbete för att göra en liten exempel film till någon som kanske vill prova. Det är en väldigt bra introdution till HUR du kan göra inte hur de gjorde traditionellt.
Last edit: 16 år 8 månader sedan by kerk.
Mer
16 år 8 månader sedan #11408 av ewoc
Svar från ewoc i ämnet Liten Mokume film! :>
nej, all mokume gane massprodueras inte idag. känner flera som respekterar och jobbar med tekniken, och de vore kanske mer lämpade än jag att beskriva alla aspekter av den. om wootz vet jag inget, vill därför inte blanda mig i den diskussionen. poängen jag ville få fram är bara att den äkta mokume gane tekniken visserligen är lite invecklad, men fullt möjlig utan en smedja från 1600-talet, och inte så svår i grunden. är man inte villig att lägga ner tiden och mödan så är det inte heller mokume gane. har en excellent bok i ämnet;

"mokume gane" av ian ferguson (kostar bara 216 på ad libris).

där finns bl.a. beskrivet hur plåtarna rengörs, pressas och svettas ihop, hur de smids ut, valsas, mönstras och efterbehandlas. där finns också de olika "recepten" o.s.v. den rekommenderar jag verkligen om det är någon som är intresserad. har ett par färdiga block som jag inte har fått gjort något med än hemma, men om jag får till det ska jag lägga in bilder på resultaten. jag blev så glad när jag såg att någon hade startat detta tema, och det är kanske därför jag blev så besviken på den epiga filmen, kerk. ingen skugga faller på dig för det! om du är intresserad tycker jag det är skoj. har du testat, enl. filmen eller annat? kan du lägga in bilder i så fall?

Ever tried. Ever failed. No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)
 • bergvall
 • bergvall Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
16 år 8 månader sedan #11423 av bergvall
Svar från bergvall i ämnet Liten Mokume film! :>
Kalla det vad ni vill...
Det verkar ju i allafall vara ett sätt att göra metall med lite latjo mönster för en "billig penning" (ha ha ha).

Är det nån som har testat?

Stålarna han använder i filmen är ju om jag hörde rätt US-penny (zink pläterad koppar) vilket borde ge en ok kontrast.
Våra egna sweden pengar är ju dessvärre legerade = ingen kontrast.
Man kanske kan blanda lite 5 öringar å 25 öringar? Kanske väva in nån 50 lapp för att få det lite exclusive. (
Sidan laddades på: 0.070 sekunder
Powered by Kunena Forum