Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hemmagjort stål och kniv! :P

Mer
18 år 2 månader sedan #10858 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Hemmagjort stål och kniv! :P
(Vad bra! Såg ut som det höll på att bära iväg med viss begreppsförvirring förut ???
Mer
18 år 2 månader sedan #10871 av SCB
Svar från SCB i ämnet Hemmagjort stål och kniv! :P
Vad jag har läst om luftregleringen så blåste man kraftigt i början för att få upp tempen för att blåsa lite lugnare under själva reduceringsfasen. Men det är nog ganska svårt att ge några generella råd.. Det är nog bara trial and error metoden som gäller för att få reda på hur mycket kol/malm/luft/slagbildare som beövs.
Många är de som har testa och över lag verkar det som om det krävs ganska många försök innan man får till ett utbyte som äs acceptabelt, ett vanligt fel verkar vara för mycket luft, malmen reduceras till järn men överskottet på luft oxiderar den till järnoxid igen och då får man ingenting.


Kanske skulle vara läge för någon moderator att dela upp detta ämne? Visserligen är ju rubriken "Hemmagjort stål och kniv!" men allt prat om gropugnar och tamahagane skulle nog kunna bli en bra självständig tråd.

//Olof Nilsson
Mer
18 år 2 månader sedan #10872 av Valle
Svar från Valle i ämnet Hemmagjort stål och kniv! :P
Mmmmmm......Jag vet faktiskt inte.De lägger risaska och kolpulver i botten på ässja.Efter lägger de tamahagane med t.ex. 2%C ,ovanför detta kol...Jag tror att man måste ha erfarenhet för att göra en avkolning och veta på ungefär hur mycket kol får man i stålet.Lättare att kola upp stålet...Det är ganska tidskrävande att lära alla knepp med stål tillverkning.Japansmederna utbildar sig i ca 7-8 år .Så är det.
Jag har funderat på tiden för uppkolning och avkolning....samma sak här...man måste experimentera...eller ha en testlaboratorium med två-tre professorer i metallurgi  ;D ;D ; ;D
SCB har läst mina tankar... 8)

....jag är ingen trollkarl, men jag lär mig...
Sidan laddades på: 0.097 sekunder
Powered by Kunena Forum