Nya inlägg

Topic-icon Wokpanna

  • jonjonsson
  • jonjonsson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
20 år 3 månader sedan #765 av jonjonsson
Wokpanna skapades av jonjonsson
Jag tänkte slå ut en litet större wokpanna
fö de där tunna man kan köpa i affärerna tar snart slut, men då undrar jag :
Kan man laga mat i alla stålsorter utan att bli sjuk, eller skall man ge sig på och förstöra "farmors gamla plättlagg". Köpte en större modell på loppis för ett par år sedan för en femma.Den verkar för övrigt inte vara gjord i gjutjärn var det vanligt förr?

Ändrat av - kenth den 2003/09/16 18:53:55
Mer
20 år 3 månader sedan #766 av Eldrike
Svar från Eldrike i ämnet Wokpanna
Det skadar väl aldrig att ta sig ett järn. Den vesäntliga skilnaden mellan att använda järn kontra gjutjärn är att fettet ( olja Margarin ) går in i porerna på en gjutjärnspanna så den blir bara bättre ju mer man använder den. Varför inte slå ut wokpannan i rostfritt istället, Eller varför inte leta en botten eller överdel til en trycktank kan finnas på skroten. När jag var i Mynimäkki på Smideskongress Bjöds vi på mat stekt i sådana rfr bottnar ca en meter i diameter. Går naturligtvis bra med järn också. Drar mig till minnes att jag gjorde en stekpanna av järn i järnslöjden för länge länge sedan-
MVH Sågbäcksgymnasiet SOLOV

SOLOV
  • smiden
  • smiden Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 11 månader sedan #767 av smiden
Svar från smiden i ämnet Wokpanna
Nu börjar det tangera mitt special..!
Det som ser ut som wokpanna i gjutjärn
från förr är med största sannolikhet
ett kärl för kokning av karamell och
kan även ha varit för tillverkning av salva!
Det var väl en rejäl salva som är utanför
konstsmidet, haven förbarmande med
mitt övertramp! Man känner sig lite
utav en bov som sprider dessa helt
ovidkommande kunnskaper., men kolgubbar kan väl kopla av från
puddeljärnet ett tag!
Mvh. Herr smiden.
  • ryden
  • ryden Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 11 månader sedan #768 av ryden
Svar från ryden i ämnet Wokpanna
Gör inte din wokpanna i rostfritt!
Det bränner fast som attan, jag har tillbringat mycket tid i restaurangkök med att diska rostfria kastruller och pannor.
Jag kommer ihåg från Kina att de slog wokar i vanlig svartplåt där (eller vilken plåt som helst som de hade hemma), tricket är att pannan skall vara tjockare i botten än i sidorna för bästa resultat.
  • smiden
  • smiden Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 11 månader sedan #769 av smiden
Svar från smiden i ämnet Wokpanna
Woka Woka store hövding sa lilla Hiavata
och tillade att rostfritt har så dålig värme-
ledningsförmåga vilket resulterar i för
stor hetta på liten area=vidbränning!
Mvh. smiden.
Sidan laddades på: 0.060 sekunder
Powered by Kunena Forum