Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Spalje - Materialval

 • Greven
 • Greven Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
13 år 9 månader sedan #31765 av Greven
Spalje - Materialval skapades av Greven
Hej!
Jag har blivit tillfrågad att göra en ganska enkel spalje i form av en båge som ett brudpar ska kunna stå i vid vigseln med medeltidstema nästa sommar. Efter vigseln vill de kunna montera ner den i två halvor för transport hem till trädgården där de ska ha den till att rosor ska klättra på den. Detta blir det första projektet som är så här stort för mig så jag har lite tankar som jag skulle vilja diskutera med kunnigt folk innan jag tackar ja till att göra det.

Själva bågen tänkte jag göra i fyrkantsjärn som jag böjer runt en mall i form av bultar satta i en kraftig masonitskiva, förhoppningsvis kan jag bocka det kallt eftersom det är en så pass stor båge, annars får jag se om jag kan låna en gassvets någonstanns. Men jag har lite funderingar kring materialet i bågen, vilken dimension bör jag använda mig utav? Jag vill ju inte ha för grovt eftersom det då blir välldigt tungt att flytta den, men samtidigt måste det vara tillräckligt grovt för att kunna bultas ihop i ovankanten och den får inte heller upplevas ranglig. Ett bra allternativ hade varit fyrkantsrör, men jag har ingen aning om hur man bockar det.

Det är framför allt här jag vill höra lite idéer på material och ev metod för att tillverka fyra likadana stora böjar. Jag vet vad jag har tänkt på men jag vänta lite med att avslöja det tills jag har fått lite respons. Naturligtvis kommer projektet, om det genomförs, dokumenteras och redovisas i ord och bild här på Antracit.

De tvärgående pinnarna har jag tänkt svetsa med ca 10 cm mellanrum, vilket ju borde stabilisera upp det hela. I toppen har jag tänkt att sätta ett hjärta (brudens förslag) som jag tänker göra i rundstång av mässing för att få det lite guldskimrande. Denna ska gängas i botten så att den skruvas fast i en svetsad mutter högst upp. De vill också ha någon form av drake (brudgummens önskemål) på spaljen, typ stavkyrka. Dessa har jag tänkt såga ut i svartplåt och svetsa fast, alternativt skruva fast så de kan tas loss vid transport. Här har jag dock inte hittat några bra förlagor, de jag har hittat på nätet ser mest ut som ankor ::)

Om det är någon som har tankar kring detta är ni naturligtvis välkomna att dela med er med allt som rör projektet.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
13 år 9 månader sedan #31768 av snickarn
Svar från snickarn i ämnet Spalje - Materialval
Hej
Fyrkantprofiler går utmärkt att bocka kring exempelvis en träskiva med rätt diameter.
Jag har gjort hundbur i 15x15 med radie 100mm, inga problem att kallbocka, bara att ta i ;) .

/Snickarn
 • Greven
 • Greven Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
13 år 9 månader sedan #31769 av Greven
Svar från Greven i ämnet Spalje - Materialval
Fyller man med sand för att det inte ska skrynkla eller fungerar det ändå?

Kan 15x15 vara stabilt nog för en spaljebåge?

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
13 år 9 månader sedan #31770 av snickarn
Svar från snickarn i ämnet Spalje - Materialval
Det funkar kanon utan sand.

15x15 är det jag provat, men med en större båge så kan du säkert gå upp i dimension.

/Snickarn
Mer
13 år 9 månader sedan #31772 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Spalje - Materialval
När jag böjer och vill styra vart det skall böja/skruva/vika sig så använder jag ibland en gasolbrännare. En bra gasolbrännare gör underverk för böjandet, man behöver inte acetylen/syrgas i det fallet. För 15x15 så ska man väl iofs ha lite kräm i brännaren och inte bara en skidvallare e.d.

Jag kör med sieverts promatic,

http://loofs.jetshop.se/promatic-burner ... c-158.aspx

Underbar att jobba med då den tänder/stänger sig direkt med handtaget.

Och en större brännare när det ska värmas ordentligt,

http://loofs.jetshop.se/promatic-kraftb ... c-158.aspx

3kg/h nominellt, flåsar på bra då 8)

Kan tycka att om man kör med fyrkantsrör så förlorar man lite smideskänslan och det blir "mekano". SKulle kanske välja 10x10 (finns 8x8?) solid fyrkant hellre och lägga in en liten skruv och annat med smideskänsla. Således tunnt och "fackverk" hellre än grovt ramverk. Kanske ta lite lösa bitar av 10x10 och smida små detaljer som man fäster på "ramen". Går ju snabbt att platta 10x10 varje 20cm och få platt/fyrkant om vartannat och på det sättet få lite liv i materialet.

Vad jag kan komma på så här på söndag kväll.

Har du slagit din lärling idag ??
 • Greven
 • Greven Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
13 år 9 månader sedan #31778 av Greven
Svar från Greven i ämnet Spalje - Materialval
Jodå 8x8 finns, det är en av de storlekar jag nästan alltid har hemma. Men blir det tillräckligt stabilt med 8x8 eller 10x10? Jag vet visserligen inte vad rosor väger, men jag kan tänka mig att det blir några kg när den är övervuxen och då blir det också mer vindfång.
Min första tanke var 10x10 eller ev 8x8 för att få ner vikten lite.

När det gäller smideskänsla i fyrkantsrör skulle ni bara veta hur många som har frågat om jag har gjort pergolan som står i vår trädgård och som är köpt på ClasOhlson. Men är det svart metall så måste det ju vara handsamitt :P

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Sidan laddades på: 0.084 sekunder
Powered by Kunena Forum