Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Koskälla

  • kerk
  • kerk Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
19 år 7 månader sedan #5786 av kerk
Koskälla skapades av kerk
Eller vad det heter, har gjort några st ur en av de här järnsmides böckerna .. tyckte det verkade kul å testa, men har rammlat in i problem .. efterbehandlingen .. mässingen eller vad det nu blir man har på, det ska ju packas in i ett lerpaket men jag kan inte för mitt liv hitta någon lera som håller ihop för värmen och än mindre håller värmen så pass att man lyckas hetta upp allt rakt igenom.

Tänkte om någon gjort koskällor or kan tala om hur det ska gå till ? .. vore roligt att lyckas göra en på riktig väg åt farsans kor ist för att han ska behöva köpa något maskintillverkat :>
Mer
19 år 7 månader sedan #5795 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Koskälla
Hei! Koskälla er vel det samme som "kubjelle" på norsk ..
Jeg vet at noen smeder "braset" bjellene, de ble pakket inn i en slags leire med nogon tillsats, men aner ikke hva det var. Jeg snakket med noen om dette for en tid tilbake, og vi ble enige om at denne "brasingen" heter så efter "Brass" - altså messing.

Interssant, og det kunne være nyttig å vite hvordan dette går til. Kan du dela med det du vet om tillsats/metode etc., så er vi plutselig mange flere som har en aning ... og så dukker det sikkert opp noen som vet etter hvert ..


:-\ Jens-Erik
Mer
19 år 7 månader sedan - 19 år 7 månader sedan #5799 av Granlund
Svar från Granlund i ämnet Koskälla
Jag kan inte själv konsten att "brasa en skälla", som det kallas, men det finns en artikel i tidningen Hemslöjden nr 3 från år 2002, som beskriver hur det går till. Den går att få tag i via biblioteket. Leran består enligt den artikeln av lera, sand, torkad hästskit och lite vatten, som kavlas ut till en kaka och bakas ihop runt skällan. Sen så är det tydligen både koppar och mässing, som användstill att stoppa in i skällan, men bara tunna kopparplåtar på utsidan.
Är det problem att få tag i artikeln, så kanske jag kan ordna med kopior.
/ Henrik
Last edit: 19 år 7 månader sedan by Granlund.
Mer
18 år 4 månader sedan - 18 år 4 månader sedan #13875 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Koskälla
Hei!

Har funnet en utførlig beskrivelse av dette i det flotte bokverket "Lima ock Transtrand - Ur två socknars historia" - bind ett. I sylfte att förmedla vetan om detta chansar jag på at det er innom lagstiftningen om upphåvsrett att återge artikkelen så, med källreferens.
Håper dette blir lesbart!

Men hästskit, då ..!

:) :) :) jens-erik
Last edit: 18 år 4 månader sedan by jenlangs.
Mer
18 år 4 veckor sedan #16552 av Micke M
Svar från Micke M i ämnet Koskälla
Hej.
Jag brukar göra några skällor/år mest för att tekniken är skojig. Blandingen i degeln är som tidigare insändare skrivit, lera, sand, hästskit (torkad) och vatten. Om man känner nån som håller på med linberedning går det bra att byta ut hästskiten mot linagnar. Men den torra hästskiten luktar inget och är lättare att få tag i. Sanden funkar bra med vanlig kvartssand (typ badstrand). Leran jobbar jag alltid med torr, mald lera. Hästskiten skall till för att ge degeln en porös, genomsläpplig konsistens, det är mycket gaser som ska ut, sanden är magring, den smälter i prossessen och blir glasaktig, leran är "limmet". Problemet är vattnet. Degeln måste torkas innan blästern ska dras igång för mycket, mycket vatten gör degeln sprickbenägen, torka försiktigt. Men de allra flesta sprickor går att lappa i med lerblandning.

Om du mot förmodan är i närheten av Sätergläntan i Insjön, Dalarna så håller jag just för tillfället kurs för eleverna där i just brasning av koskällor, titta in på en kaffe vet ja.
Micke M

MM
Mer
18 år 4 veckor sedan #16576 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Koskälla
Hei MM!

Det var trivelig - takk for invitasjon - skulle gjerne besøkt i Dalarna!

Ser man det - det lever en som behersker kunsten! Det er ikke dårlig ;)

Informativt!


:-) jens-erik
Sidan laddades på: 0.081 sekunder
Powered by Kunena Forum