Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Konstsmide - Blacksmithing
- Yt- och efterbehandling [Stål] - Finishing [Steel]
- Bainit
Bainit
- Lars Eriksson
- Författare till inlägg
- Offline
- Gold Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 290
- Tack mottaget: 0
17 år 11 månader sedan #16650
av Lars Eriksson
Ja men då startar vi väl en tråd om detta. Jag är i varje fall intresserad. Alltså, vad är Bainit egentligen?
Temperatur? Egenskaper? O.s.v.
/Lasse
Bainit skapades av Lars Eriksson
SCB skrev: Men en diskussion om vad Bainit egentligen är skulle nog passa bättre i en egen tråd...
Ja men då startar vi väl en tråd om detta. Jag är i varje fall intresserad. Alltså, vad är Bainit egentligen?
Temperatur? Egenskaper? O.s.v.
/Lasse
- Kallsmén
- Offline
- Platinum Boarder
- SCB
- Offline
- Moderator
17 år 11 månader sedan - 17 år 11 månader sedan #16664
av SCB
Ett TTT diagram (Time Temperature Transformation) som omnämns i Kallsme´ns bibel är väldigt användbart när man skall bestämma vilken värmebehandling ett stål skall ha.
För ett rent kolstål med 0.8% kol ser diagrammet ut så här:
http://www.antracit.se/cpg/albums/userpics/10076/03.jpg
Jag har tagit mig friheten att lägga till några linjer.
Om vi börjar med den gröna kruvan.
Ovanför linjen A1 vid ca 725oC är befinner sig stålet i en struktir som heter austenit. Vid långsam avsvalning kommer austeniten att omvandlas till perlit som är en en relativt mjuk struktur som är lätt att bearbeta i kallt tillstånd.
Vid den röda kurvan så kyler vi stålet så snabbt att det inte hinner gå in i området för perlitomvandling. Vid Ms (ca 220oC) börjar austeniten att omvandlas till Martensit och vid Mf (ca 130oC) är all austenit omvandlad till martensit. Stålet är nu härdat och hårt som glas. Bra i knivar men det är dock väldigt sprött så efterföljande anlöpning krävs för att minska hårheten .
Om vi nu istället kyler vårt stål efter den blå kurvan kommer vi att få en helt annan truktur.
Precis som vid vanlig härdning så kyler vi stålet snabbt men vi avbryter nedkylningen innan temperaturen har nått ner till Ms.
I min bild har jag avbrutit vid ca 275oC, vi håller nu stålet vid konstant temperatur i ca 100 sekunder tills vi passerar den punkt där bainit börjar bildas.
Om vi avbryter varmhållningen vid min blåa "etta" och hastigt kyler stålet till rumstemperatur så kommer stålet att bestå av 50% bainit och den återstående austeniten kommer att omvandlas till martensit.
Om vi istället väljer att fortsätta hålla tempen (275oC) tills vi når min blåa "tvåa" så kommer all austenit att ha omvandlats till bainit, därför kommer ingen martensit att bildas när vi avbryter och kyler stålet till rumstemperatur. Vi har då ett stål med 100% bainit.
Men vad skall man då ha denna bainit till? hårdheten brukar ju bara ligga runt 50-55 HRC så det duger inge vidare till knivar, dessutom är inte bainiten i sig så värst bra på att hålla en egg.
Men om man behöver ett starkt och segt stål så är bainiten idealisk. Ett spett skulle nog må bra av att bainithärdas. Det finns dessutom den hel del svärdsmeder som bainithärdar sina klingor.
Hoppas att detta inte var alltför luddigt skrivet..
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Bainit
Kallsme´n skrev: Så här står det i Boforsbibeln lite kort förklarat.
Kallsme´n
Ett TTT diagram (Time Temperature Transformation) som omnämns i Kallsme´ns bibel är väldigt användbart när man skall bestämma vilken värmebehandling ett stål skall ha.
För ett rent kolstål med 0.8% kol ser diagrammet ut så här:
http://www.antracit.se/cpg/albums/userpics/10076/03.jpg
Jag har tagit mig friheten att lägga till några linjer.
Om vi börjar med den gröna kruvan.
Ovanför linjen A1 vid ca 725oC är befinner sig stålet i en struktir som heter austenit. Vid långsam avsvalning kommer austeniten att omvandlas till perlit som är en en relativt mjuk struktur som är lätt att bearbeta i kallt tillstånd.
Vid den röda kurvan så kyler vi stålet så snabbt att det inte hinner gå in i området för perlitomvandling. Vid Ms (ca 220oC) börjar austeniten att omvandlas till Martensit och vid Mf (ca 130oC) är all austenit omvandlad till martensit. Stålet är nu härdat och hårt som glas. Bra i knivar men det är dock väldigt sprött så efterföljande anlöpning krävs för att minska hårheten .
Om vi nu istället kyler vårt stål efter den blå kurvan kommer vi att få en helt annan truktur.
Precis som vid vanlig härdning så kyler vi stålet snabbt men vi avbryter nedkylningen innan temperaturen har nått ner till Ms.
I min bild har jag avbrutit vid ca 275oC, vi håller nu stålet vid konstant temperatur i ca 100 sekunder tills vi passerar den punkt där bainit börjar bildas.
Om vi avbryter varmhållningen vid min blåa "etta" och hastigt kyler stålet till rumstemperatur så kommer stålet att bestå av 50% bainit och den återstående austeniten kommer att omvandlas till martensit.
Om vi istället väljer att fortsätta hålla tempen (275oC) tills vi når min blåa "tvåa" så kommer all austenit att ha omvandlats till bainit, därför kommer ingen martensit att bildas när vi avbryter och kyler stålet till rumstemperatur. Vi har då ett stål med 100% bainit.
Men vad skall man då ha denna bainit till? hårdheten brukar ju bara ligga runt 50-55 HRC så det duger inge vidare till knivar, dessutom är inte bainiten i sig så värst bra på att hålla en egg.
Men om man behöver ett starkt och segt stål så är bainiten idealisk. Ett spett skulle nog må bra av att bainithärdas. Det finns dessutom den hel del svärdsmeder som bainithärdar sina klingor.
Hoppas att detta inte var alltför luddigt skrivet..
//Olof Nilsson
Last edit: 17 år 11 månader sedan by SCB.
- Granlund
- Offline
- Expert Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 122
- Tack mottaget: 0
- Melchior
- Offline
- Platinum Boarder
- Lars Eriksson
- Författare till inlägg
- Offline
- Gold Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 290
- Tack mottaget: 0
- SCB
- Offline
- Moderator
- gustav_metal
- Offline
- Platinum Boarder
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Konstsmide - Blacksmithing
- Yt- och efterbehandling [Stål] - Finishing [Steel]
- Bainit
Sidan laddades på: 0.088 sekunder