Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Härdning av dubbeleggadde föremål??

  • Joakim00
  • Joakim00 Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 3 månader sedan #16431 av Joakim00
Om man härdar en egg är det väl bara att hålla ner endast den delen i oljan som ska härdas?
Men om förebolet har två eggar, om man då kör ner hela stycket
Mer
17 år 3 månader sedan #16432 av Cegga
Svar från Cegga i ämnet Härdning av dubbeleggadde föremål??
Hej!
vet inte vad du ska härda men om det är en större sak typ en yxa så är det bara att ta en egg i taget .En kniv med två eggar blir ju det lite svårare så jag skulle nog välja ett stål som man kan härda hela kniven typ RWL 34
cegga

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Mer
17 år 3 månader sedan #16435 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Härdning av dubbeleggadde föremål??
Hej

Det fins en hel del problem om man endast doppar ner en del av eggverktyget, åtminstånne om allt är varmt, då tenderar det att bli sprickor längs skarven där vattenytan gick. Bättre ofta att värma endast en del och doppa ner alltihop.

När jag har härdat dubbeleggade saker har jag doppat ner alltihop och sedan anlöpt vissa delar krafigare så att de inte blir så spröda. Eller så har jag laminerat så att endast de delar jag vill härda är hårda.

Värre brukar det vara att få det att inte slå sig då dubbeleggade saker ofta är långa och smala.
Mer
17 år 3 månader sedan #16437 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Härdning av dubbeleggadde föremål??
Annars får man väl göra som japanerna, skydda det man inte vill härda med lera... Har inte provat sälv men sett resultat även på dubbeleggat.

/Patrik
Mer
17 år 3 månader sedan #16441 av SCB
Svar från SCB i ämnet Härdning av dubbeleggadde föremål??
Eller så kan man hindra stålet i mitten från att ta härdning genom att täcka hela bladet utom eggen med lera.
Dock krävs att man använder ett stål som inte är så djuphärdande.
När det gäller t.ex 1880 så har man ca 2 sekunder på sig att sänka temperaturen från härdtempen på 800 grader ner till ca 175 grader där martensiten bildas, de delar som man då har täckt med lera kommer att svalna långsammare och då bildas, istället för hård martensit, en betydligt mjukare perlitstruktur i stålet.
Vissa legeringsämnen t.ex Krom och Mangan, gör dock att tidsfönstret för martensitbildningen blir större, stålet blir då mer djuphärdande vilket är bra om man vill härda grövre detaljer men dock inte så bra om man vill hindra vissa delar att ta härdning med lera.

Äh.. Patrik hann visst före..

//Olof Nilsson
Sidan laddades på: 0.096 sekunder
Powered by Kunena Forum