Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Konstsmide - Blacksmithing
- Stålkvaliteter - Steel qualities
- Kolhalt
Kolhalt
- Ante_b
- Författare till inlägg
- Besökare
20 år 3 månader sedan #4520
av Ante_b
Kolhalt skapades av Ante_b
Funderar på hur man går tillväga när man vill få ner kolhalten i ett ämne. Jag är med på hur man går tillväga för det omvända dvs. uppkolning. Men kommer inte på hur man skulle gå tillväga för att ner den. Någon som kan berätta det för mig?
- SCB
- Offline
- Moderator
20 år 3 månader sedan #4521
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Kolhalt
Smid hett så försvinner kolet i rasande fart. Det går fruktansvärt mycket snabbare att avkola ett ämne än att öka kolhalten.
I smält stål sänker man kolhalten genom att blåsa syrgas genom smältan, kolet är mer reaktivt än järn och därför oxideras det före järnet.
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
I smält stål sänker man kolhalten genom att blåsa syrgas genom smältan, kolet är mer reaktivt än järn och därför oxideras det före järnet.
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
//Olof Nilsson
- Ante_b
- Författare till inlägg
- Besökare
20 år 3 månader sedan #4522
av Ante_b
Svar från Ante_b i ämnet Kolhalt
Okej det är så det är alltså.
Hur mycket förloar man då i kolhalt om man te.x. smider en helstålskniv av 1778. Är det marginellt liten % som försvinner eller handlar det om att man får en färdig kniv som har en kolhalt på 0,6 istället för ursprungliga 0,7 ?
Hur mycket förloar man då i kolhalt om man te.x. smider en helstålskniv av 1778. Är det marginellt liten % som försvinner eller handlar det om att man får en färdig kniv som har en kolhalt på 0,6 istället för ursprungliga 0,7 ?
- SCB
- Offline
- Moderator
20 år 3 månader sedan #4523
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Kolhalt
Ner till ett par tiondels mm kan man förlora allt kol om man är oförsiktig. Men precis som vid uppkolning går det snabbast på ytan medan det tar betydligt längre tid att sänka/höja kolhalten 0.5-1 mm eller djupare.
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
//Olof Nilsson
- Ante_b
- Författare till inlägg
- Besökare
- Kallsmén
- Offline
- Platinum Boarder
20 år 3 månader sedan #4525
av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Kolhalt
Hej
En liten sak.
Det kallas ju avkolning, och så vitt jag förstår så är ju slaggen
avkolet, och fortsätter man att smida så slår man ju bort avkolet
och är tillbaka på ruta ett.
Har jag fel eller.? rent logiskt så borde det ju vara så.
Kallsme´n
En liten sak.
Det kallas ju avkolning, och så vitt jag förstår så är ju slaggen
avkolet, och fortsätter man att smida så slår man ju bort avkolet
och är tillbaka på ruta ett.
Har jag fel eller.? rent logiskt så borde det ju vara så.
Kallsme´n
- SCB
- Offline
- Moderator
20 år 3 månader sedan #4526
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Kolhalt
Slaggen/glödskalet består främst av järnoxid, men för att järnet skall få börja oxidera så måste kolet vara borta först. Detta gäller i alla fall i smält stål, vid smide så tror jag nog att både kol och järn oxideras i stort sett samtidigt..
Är dock inte helt säker på den biten.
Under glödskalet har man dock fortfarande nån tiondels mm stål som har lägre kolhalt än det ursprungliga materialet.
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
Är dock inte helt säker på den biten.
Under glödskalet har man dock fortfarande nån tiondels mm stål som har lägre kolhalt än det ursprungliga materialet.
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
//Olof Nilsson
- nize
- Offline
- Fresh Boarder
- Anders_Möller
- Offline
- Gold Boarder
20 år 3 månader sedan #4528
av Anders_Möller
Anders M
http://www.andersmoller.net
Svar från Anders_Möller i ämnet Kolhalt
Ja men om man kan göra det svårt för sig, varför inte? [Yeah!]
Anders M
http://www.andersmoller.net
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Konstsmide - Blacksmithing
- Stålkvaliteter - Steel qualities
- Kolhalt
Sidan laddades på: 0.115 sekunder