Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon skadliga aluminiumångor

  • Sofia
  • Sofia Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
18 år 3 månader sedan #13838 av Sofia
skadliga aluminiumångor skapades av Sofia
Jag vet inte vad folk här på forumet vet men det här med metallhantverk inbegriper ju en del kontakt med halsovådliga ämnen...
Vid aluminiumgjutning avges ångor som påverkar hjärnan och nervsystemet, och man har hittat samband med demenssjukdomar som Alzheimers. Läste silvermide tillsammans med en pharmaceupt (eller hur det nu stavas) och hon berättade ganska mycket man inte visste...
Mer
18 år 3 månader sedan #13846 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet skadliga aluminiumångor
Hej,

Jo, aluminium skall man vara försiktig med just av den anledning du nämner. Likaså skall man undvika att använda aluminiumkokkärl för syrliga rätter pga att man då löser ut en del aluminium i maten. Den som har kokat rabarberkräm i en aluminiumkastrull vet vad jag menar - men det är ju ett bra sätt att få grytan ren på....

Å andra sidan kanske man måste sätta i sig rätt mycket rabarberkräm för att få en skadlig effekt, men det är ju dumt att chansa i sådana sammanhang.

Mvh Uffe
Mer
18 år 3 månader sedan #13847 av SCB
Svar från SCB i ämnet skadliga aluminiumångor
Visst har Aluminium negativa, i vissa fall riktigt otäcka, hälsoeffekter, men jag tror dock inte att man behöver vara så värst orolig, precis som med allt annat så är det graden av exponering som styr. Hur mycket man får i sig samt hur ofta man får i sig denna dos.

Vid kortvarig exponering, t.ex hobbygjutning, så är omsättningen i kroppen väldigt snabb, överskott av Al går försvinner med urinen och Al-nivån i kroppen har en halveringstid på ca 8 timmar.
Vid långvarig kraftig exponering, t.ex daglig aluminiumsvetsning med otillräcklig ventilation, så lagras Al i skelettet och därför renas kroppen mycket långsammare med en halveringstid på flera år.

Håller med Uffe i förljande citat: "Man måste sätta i sig rätt mycket rabarberkräm för att få en skadlig effekt"
Risken är nog stor att man hinner bli ordentligt förgiftad av oxalsyran i rabarberna innan man märker av någon aluminiumförgiftning.

Men det är ju som sagt var väldigt dumt att chansa. Ha koll på exponeringen, oavsett vilka material man jobbar med.

//Olof Nilsson
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
18 år 3 månader sedan #13848 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet skadliga aluminiumångor

Uffe skrev: Hej,

Jo, aluminium skall man vara försiktig med just av den anledning du nämner. Likaså skall man undvika att använda aluminiumkokkärl för syrliga rätter pga att man då löser ut en del aluminium i maten. Den som har kokat rabarberkräm i en aluminiumkastrull vet vad jag menar - men det är ju ett bra sätt att få grytan ren på....

Å andra sidan kanske man måste sätta i sig rätt mycket rabarberkräm för att få en skadlig effekt, men det är ju dumt att chansa i sådana sammanhang.

Mvh Uffe


:D Hej

Ja det kan bli märkligt ibland. Har man exempelvis som 50-talist med amalgam i munnen (kvicksilver) uppstår "övernaturliga" förmågor. Undertecknad kan direkt avgöra (inte äta) rabarber kokade i aluminiumkastrull, ej heller använda bestick som skrapats i alu-kastruller osv. Det verkar bli en elektrolytisk reaktion (som när man la tungan på ett batteri i ungdomen) med saliven och jag känner det i hela munnen. Inga mängder alltså men klart tillräckligt för att det skall bli oätligt och besticken måste rengöras.

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.096 sekunder
Powered by Kunena Forum