Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Ytbehandling gjutjärn

  • Henric
  • Henric Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
16 år 10 månader sedan #17500 av Henric
Ytbehandling gjutjärn skapades av Henric
Hej !

Jag renoverar en spiraltrapp i gjutjärn. Stegen är nu blästrade och jag vill inte förstöra ytan genom att måla - åtminstone inte med tjock färg. När jag gått smideskurs har jag bränt in linolja i smidesgodset och undrar om det är gångbart även i det här fallet. Stegen är ju rejält stora och därmed svåra att värma samtidigt som jag inte har tillgång till ässja. Kan det fungera med en värmepistol?

Om någon känner till ett bra alternativ till linoljebränning som ger en svart yta som inte färgar av och som inte bygger i tjocklek är jag intresserad av tips.
Mer
16 år 10 månader sedan #17539 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Ytbehandling gjutjärn
Jag ska inte säga allt för mycket, men jag tror att det går att linoljebränna gjutgärn. Jag har för mig att man måste upp ungefär i 300 grader för att linoljan ska bli svart.

Jag har använt gasolbrännare ibland när jag ska bränna grejjer som inte går ner i ässjan, men det är bökigt och tar tid. Jag tror att det är ett hästjobb att linoljebränna en hel trapp, jag tröttnade när jag skulle bränna en ljuskrona i 3*35 mm bandjärn.

Ludwig

Klurgubbe i unga år
  • Henric
  • Henric Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
16 år 10 månader sedan #17541 av Henric
Svar från Henric i ämnet Ytbehandling gjutjärn
Hej !

Förr fanns det något som man använde för att svärta järnspisar med. Vet någon om det fortfarande finns att köpa och i så fall var. Frågan är också om det färgar av sig - man vill ju inte ha svarta strumpor jämt!
Mer
16 år 10 månader sedan #17547 av marberg
Svar från marberg i ämnet Ytbehandling gjutjärn

Henric skrev: Hej !

Förr fanns det något som man använde för att svärta järnspisar med. Vet någon om det fortfarande finns att köpa och i så fall var. Frågan är också om det färgar av sig - man vill ju inte ha svarta strumpor jämt!

Det finns fortfarande och kallas, hör och häpna, "spissvärta"

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
16 år 10 månader sedan #17549 av rocker
Svar från rocker i ämnet Ytbehandling gjutjärn
Spissvärta går nog att använda men är gjort för att tåla värme, vilket inte behövs i en trappa. Om du nu promt ska linoljebränna skulle nog försöka med gasolbrännare. Ett tålmodigt arbete att linoljebränna en hel trappa men det är ju ett stort objekt och då tar det tid. Själv skulle jag nog måla trappan med färgen Kirjo (finns på färgaffären) utspädd med lacknafta. Den flyter ut fint och tål lite tuffare tag.
Mer
16 år 10 månader sedan #17551 av Cegga
Svar från Cegga i ämnet Ytbehandling gjutjärn
Ett problem med linolja är att du har blästrat då blir det svårt att få den mörk (om du blästrat hårt) kan blanda i lite tjära om du vill ha den lite mörkare.om du kollar på Nohab renovering under lufthammarer så ser du hur det blir när man linoljar och har lite tjära i på

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Mer
16 år 10 månader sedan #17913 av Micke M
Svar från Micke M i ämnet Ytbehandling gjutjärn
Spissvärtan som nämnts är bra, den är grafitbaserad. Men som sagts, det färgar av sig. Jag brukar blanda spissvärta med något förhållandevis snällt lösningsmedel och pensla ut det. Sedan stryker jag efter med en trasa med kokt linolja. Färgen får du då från grafiten och oljan lägger sig som ett skyddande skikt så att det inte färgar av sig. Det finns "Grafitfärg" i små burkar på Skara Slöjddetaljer, det blir lite billigare än att köpa spissvärta på tub. Dom är ganska likvärdiga i användning.

Micke M

MM
Sidan laddades på: 0.100 sekunder
Powered by Kunena Forum