Nya inlägg

Topic-icon smed som yrke?!

 • Karl_pedersen
 • Karl_pedersen Profilbild Författare till inlägg
 • Besökare
 • Besökare
17 år 3 veckor sedan #5885 av Karl_pedersen
smed som yrke?! skapades av Karl_pedersen
Hej. tänkte berätta hur jag kom in på smed yrket..
Det började med att jag var arbetslös nere i staden Falkenberg i Halland. jag satt inne på AmS ( som vanligt) och kollade på allt och ingnting. efter någon timmes sittande vid deras datorer, så slog mig tanken: fan kalle,, du kanske skulle börja plugga igen!
Så jag började söka på div utbildningar som jag vill gå.. det var allt mellan rymdforskare, polis och ja en massa saker somjag garanterat inte hade kommit in på. Efter några roliga minuter i drömmarnas land sö skrev jag in SMED på sök rutan.
evter 1sekund så kom det upp en en rad med utbildningar och jag klickade på första bästa vilket råkade vara; Bruks Smed i Kramfors.
Kramfors tänkte jag.. var  f "censur" n fligger det?! skrev ut ett papper och tog med hem till mammsen poch visade. Ni alla vet ju hur mammor kan vara, så när hon bad mig att söka det så gjorde jag det.. inte för att jag ville gå den utbildningen eftersom det inte intreserade mig för 5öre.. men ok jag gjorde mamma nöjd och sökte..( på en utb som ansöknings tiden hade gått ut med 3veckor.... men det viste ju inte mamma). 3dagar senare så fick jag ett brev från: High cost accademy ( vet inte om stavningen e rätt) där dom medelade att jag kom in!! JÄVLA SKIT!!!  jag ville ju igentligen inte gå en "jävla smed utb!! men men jag tog mig i kragen och tänkte att.. det går alltid att hoppa av om det inte är kul..
Så jag åkte upp till kramfors och började på den dumma skolan, men en MYCKET neggativ inställning. efter 2veckors intensi bankande, kom jag fram till: hmm det här ÄR roligt, det är gratis träning och det jag tillverkar blir snyggt!
nu när det har gått 1,5år sedan jag började på utbildningen och 3veckor sedan jag är klar och nu anställd på fjäderholmarna i Sthml , så tycker jag fortfarande att det är väldigt roligt att gå till jobbet, och jag nästan väntar varje kväll på att morgondagens problem skall dyka upp så jag kan lösa dom på ett nytt och spannande sätt.
Sidan Antracit, måste jag bara medela att det är en av dom bättre och en mycket trevlig sida, som ni säkerligen har märkt så kan jag inte så mycket om vad som är bra till vad, men jag har alltid fått svar på mina frågor här på denna sida. varje dag lär man sig något nytt.
Finns det någon mer som har upplevt samma sak som jag, när det gäller val av yrke\studier?!
Tack alla på antracit för bra svar och roliga kommentarer, och hoppas ni fortsätter med det.
Mvh\\ Kalle
Mer
17 år 3 veckor sedan #5896 av SCB
Svar från SCB i ämnet smed som yrke?!
Lysande!!

//Olof Nilsson
Mer
17 år 3 veckor sedan #5902 av barmark
Svar från barmark i ämnet smed som yrke?!
Fy vad avundsjuk man blir, tänk om jag upptäckt i tid att det var smed jag ville bli! Nu är man 42, hus å barn å fast i IT-träsket...
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 3 veckor sedan #5903 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet smed som yrke?!

barmark skrev: Fy vad avundsjuk man blir, tänk om jag upptäckt i tid att det var smed jag ville bli! Nu är man 42, hus å barn å fast i IT-träsket...  :( Nå, man får göra vad man kan för att hålla drömmen vid liv ändå!  :)


Man kan väl byta lite..Själv e jag smed sedan 15års ålder och IT arbetare sedan 7 år och numer 49 år gammal. Vem vet, kanske keramiker eller förläggare imorgon

Johan Sangberg
Mer
17 år 3 veckor sedan #5904 av marberg
Svar från marberg i ämnet smed som yrke?!
Jag halkade via ett bananskal in i IT-träsket för 20 årsedan. Det gav mej möjlighet att vi drygt 40 fyllda bygga en ganska skaplig hobby smedja. Så förakta inte IT, man kan ha det till mycke  ;)
/Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
17 år 3 veckor sedan #5907 av barmark
Svar från barmark i ämnet smed som yrke?!
Jag håller med Admin om att man kan (ska?) byta yrke emellanåt i livet! Det är bara lite svårt med omställningen från det relativt välavlönade livet som mångårig IT-vana kan ge (ja de e såååå synd om mej :'( ) till den ekonomiska realitet jag har räknat ut skulle gälla för mej de första 10-15 åren som smed! Man (jag) har ju en fantastisk förmåga att skaffa sej fasta utgifter som balanserar inkomsterna...  ;)

Alternatvit kan det här resonemanget helt enkelt tjäna som täckmantel för brist på talang, jag inser ju det... :)
 • Karl_pedersen
 • Karl_pedersen Profilbild Författare till inlägg
 • Besökare
 • Besökare
17 år 3 veckor sedan #5910 av Karl_pedersen
Svar från Karl_pedersen i ämnet smed som yrke?!
undrar:
när man läser andras inlägg på detta forumet eller vad man skall säga så står det ålder på er.. hmm är det bara jag som är 21år "gammal"?? eller vad tror ni att medelåldern ligger på här på antracit?? mvh kalle
Mer
17 år 3 veckor sedan #5914 av marberg
Svar från marberg i ämnet smed som yrke?!
21 år!!! Då ligger du långt före mej i alla fall. Jag fick färdig min smedja när jag var 44. Du kommer att var  ljusår för mej i din första smedja. ;-) Lycka till.

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
 • Karl_pedersen
 • Karl_pedersen Profilbild Författare till inlägg
 • Besökare
 • Besökare
17 år 3 veckor sedan #5917 av Karl_pedersen
Svar från Karl_pedersen i ämnet smed som yrke?!
man får tacka för alla goda råd och lov ord man får, det känns välldigt bra och roligt att veta att det finns hjälp och tipps att få. kommar att lagga in lite bilder på saker jag gjort, från första gången fram tills i dag, så får ni se och kommentera. mvh.kalle
Mer
17 år 3 veckor sedan #5934 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet smed som yrke?!
Klart du ska lägga upp bilder.. Har själv haft smedjan i ca ett år. Har försökt lägga upp lite bilder på det jag gjort i mitt galleri, ska bli kul att få se om några år vad som hänt. :)

Själv har jag jobbat med it i fem år nu. Innan var det lite extraknäck i min farbrors aluminiumbåtsverkstad, så det var väl då som handlaget formades. Så smidet är en ruskigt avkopplande hobby, förutom i helgen när jag försökte smida spik... jäsiken va svårt.

Men du, jag finner det lätt att lägga de extra pengarna man tjänar i it branchen på smidesprylar... ska hämta min smidesstämpel i morgon eller i kväll :)

/E

Emil Schönning
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 5 dagar sedan #6068 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet smed som yrke?!

Karl_pedersen skrev: man får tacka för alla goda råd och lov ord man får, det känns välldigt bra och roligt att veta att det finns hjälp och tipps att få. kommar att lagga in lite bilder på saker jag gjort, från första gången fram tills i dag, så får ni se och kommentera. mvh.kalle


Spännande, ser redan fram emot dina försök!!

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.071 sekunder
Powered by Kunena Forum