Nya inlägg

Topic-icon Någon som kan något om äldre metallfräsar?

  • Bushido
  • Bushido Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
9 år 9 månader sedan #35239 av Bushido
Strikt taget är detta ingen smidesfråga utan mer en generell metallbearbetningsfråga, men jag tänkte att det kanske finns en del som är kunniga inom sånt här också...

Jag har länge saknat en metallfräs i min verkstad, men då de flesta maskinerna är antingen för dyra eller för stora så har utbudet varit minst sagt begränsat... Nu har jag dock hittat en fräs som eventuellt skulle kunna funka. Den verkar vara lite mindre och därmed mer behändig än många gamla tretons skolfräsar, men med fot i gjutjärn etc är den nog inte riktigt vad man skulle kalla lätt... Men den borde kunna gå att asa upp och förvara i min inomhusverkstad ett halvplan upp. Har gjort detta med en gammal svarv på ca 500 kg så jag tänker att det borde gå med den här fräsen. Hursom, den drivs av ett remverk "ovanpå" maskineriet och verkar ha ett tvåaxligt koordinatbord men mer än så kan man inte riktigt se på bilden. Den uppges vara fungerande. Min fråga är: är det någon som kan säga vad det här är för maskin, vad den duger till och hur den fungerar rent praktiskt bara genom att titta på den? tänker om någon känner igen modellen eller så... Tror ni att man kan ställa höjden på fräshuvudet och eventuellt vinkla detsamma, eller är allt utom koordinatbordet fast monterat och man får själv komma på hur man ska fräsa på olika djup eller i olika vinklar?
Bild på fräsen:
[attachment=0:zxasp90w]<!-- ia0 -->Metallfräs.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:zxasp90w]

Sorry för den dåliga bilden, det var den enda säljaren hade. Tacksam för all hjälp jag kan få :)
Bilagor:
Mer
9 år 9 månader sedan #35243 av znutt
Hej
Såg den också, blev sugen har dock ingen plats.
ställ din fråga på http://www.maskinisten.net/
Där finns duktigt folk för sådant här
  • Bushido
  • Bushido Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
9 år 9 månader sedan #35254 av Bushido

znutt skrev: Hej
Såg den också, blev sugen har dock ingen plats.
ställ din fråga på http://www.maskinisten.net/
Där finns duktigt folk för sådant här

Tack för tipset! Jag tog dock en chans och åkte och kollade på fräsen, och det hela slutade med att den nu står i mitt garage! :) Skicket var flrvånansvärt bra, alla matningar löper fint och lätt utan att glappa och föreågendfe ägaren har laggt till en del finurliga finesser såsom traktorväxellåda för enkla ändringar av varvtal etc. Men den är helt klart uråldrig och vägen as gör den ;D Sicket jobb vi hade med att baxa in den i verkstan :D Men nu står den där och utgör ett finfint kompliment till min egen lilla mekaniska verkstad :) Återkommer när jag börjar fräsa!
Sidan laddades på: 0.064 sekunder
Powered by Kunena Forum