Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Vad rekommenderar ni för svets för "hobbybruk"?

 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
10 år 5 månader sedan #34342 av Melchior
Hej, jag funderar lite på vad jag skall köpa för svets till min smedja. Så jag tänkte slänga ut frågan till er som har lite erfarenhet.

Vill svets mindre smidesdetaljer såsom damaskpaket, delar till utrustning exempelvis fixa tänger som gått sönder. Ibland kanske jag vill svetsa lite grövre saker exempelvis sänken till städet mm.

Vill kunna svetsa i lite tunnare plåt för att fixa ihop exempelvis delar till en gasässja eller liknande.

Kommer bara att svetsa ytterst lite, inga långa 8 timmarspass. Utan lite fjuttande då och då.

Jag har skaplig koll på vanlig svetsning med pinne. Men det är ju lite enerverande att hålla på med fastnande pinnar och allt slagg. Dock går det ju inte att svetsa tunnare detaljer med en sådan svets.

Jag tänkte i banorna MAG/MIG fast utan skyddsgas, har för mig att det går att köra utan med en speciell tråd som innehåller fluss. Men min fråga är du hur bra det går?

När det gäller kostnad så vill jag givetvis hålla mig lite i det ekonomiska området. Men jag vill inte köpa "skitgrejjer".

Vad tror ni?

/E

Emil Schönning
Mer
10 år 5 månader sedan #34368 av SCB
Ingen som har något att rekommendera??
Själv har jag ju ingen aning om MIG-svetsar men det stående rådet är ju att det alltid är bättre att köpa en begagnad proffsmaskin, esab, kemppi eller liknande istället för en ny billig nonamemaskin i samma prisklass som den begagnade.

//Olof Nilsson
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
10 år 5 månader sedan #34369 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Vad rekommenderar ni för svets för "hobbybruk"?
MIG är perfekt men jag har aldrig kört utan skyddsgas. Låter smidigt och kanske billigare? Fyller på med SCB om att köpa begagnad proffsmaskin är bättre en ny udda variant. Sen är det ju bra om det finns reservdelar lätt att komplettera med. En del rörliga :grin:delar samt handtag och slang kan ju behöva bytas...
//johan

Johan Sangberg
 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
10 år 5 månader sedan #34371 av Melchior
Jag har frågat runt lite om svets och den rekommendationen jag fått är att köpa en esab i 7000 kr klassen. Köpa en friköpt flaska med blandgas, det räcker längre än man tror. Så nu har jag lagt ett bud på en flaska så ska jag se om jag hittar en svets.

Som komplement skall jag köpa en billig pinnsvets för arbeten i grövre matrial, blir lite billigare. MIG får användas till tunna plåtarbeten tror jag.

Ska bata lära mig svetsa också, tur man har en farbor som är aluminiumbåtbyggare som kan hjälpa mig igång, han har ju lagt några mil svets. :)

Emil Schönning
Mer
10 år 5 månader sedan #34372 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Vad rekommenderar ni för svets för "hobbybruk"?
När jag köpte var det någon säljare som sa att svetsarna nu för tiden innehåller samma delar. Så även om man köper Esab eller Kempi (konsument produkter) så får man samma delar som i "no-name" svetsarna.

Jag körde med flusstråd i början men har övergått till skyddsgas/Mison. Flusstråd är inge bra, särskilt dåligt när man krämar på med hög effekt. Det sprätter som fn å svetsarna blir inte täta.

Sen ska man väl inte köpa en för liten svets. Många går ju köra på hög effekt även om man inte kan köra kontinuerligt, men då får man vänta lite mellan varven.

Det där med friköpt flaska är förbryllande. Påstås att det inte finns sådana ?? Finns bara 5kg flaska som man kan äga, de stora "går inte" äga ?? De är snodda ???

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
10 år 5 månader sedan #34376 av rocker
Japp, det bästa att göra är att köpa en beg "proffs-svets" för i alla fall 5000 kr (annars är de vanligtvis för slutkörda) plus en 5 L mison tub. Svetsar man upp mer än 3 st 5 L tuber/år lönar det sig bättre att hyra en 20 L tub.
Mer
10 år 5 månader sedan #34377 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Vad rekommenderar ni för svets för "hobbybruk"?
Det där med nytt eller begagnat hänger väl ihop med om man kan lyfta momsen eller ej oxså. Gör ju viss skillnad. 5.000 i fickan pris är ju sisådär en 12 - 15.000 inkl. moms brutto.

Kan man lyfta momsen och köpa brutto så ska man nog inte räkna bort nya svetsar. Slang och handtag är rätt dyra om det behöver bytas.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
10 år 5 månader sedan #34379 av Lyckasmed
Litet aktuellt tips! Just nu på Blocket:
Pris: 2 000:- Plats:Göteborg,Hisingen
ESAB Mig svets i bra skick, 150A ink regulator 230v årsm 2006
Skickar med 2 nya 5kg trådrullar 0,6/0,8
Bra hobby svets eller för liten verkstad, säljes pga införskffat tig svets

Kanske för litet aggregat? Kanske för långt bort?
Använder själv en något äldre ESAB som jag är väldigt nöjd med.
Esab och andra proffskärrora har väl ofta längre gångtid med viss ström jämfört med med budget maskinerna som oftare behöver paus.
Men - det beror väl på hur bråttom man har... ;)
 • Magnus Henriksson
 • Magnus Henriksson Profilbild
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
9 år 7 månader sedan #35629 av Magnus Henriksson
Svar från Magnus Henriksson i ämnet Vad rekommenderar ni för svets för "hobbybruk"?
Köp en svets med gastub. Flusstråd ger inte alls lika bra svetsar, pluttrar och har sig mer. Jag hade en Esab miggy 125 i många år som funkade bra för det jag gjorde, bilplåt och svetsa ihop ett o annat plattjärn upp till 5+5 mm men ska man göra grövre saker så bör man ha lite större svets. Som alla andra säger, satsa på en begagnad svets av bra märke om det inte finns pengar till en ny av bra märke, då vet du att kan få reservdelar om det behövs.
Sidan laddades på: 0.076 sekunder
Powered by Kunena Forum