Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon hjälp med kalls kap/såg

  • Halland
  • Halland Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
12 år 2 månader sedan #31704 av Halland
hjälp med kalls kap/såg skapades av Halland
hej igen alla :)

var i smedjan och gav mig f*n på att jag skulle få igång den gammla kall kapen/sågen.
bytade alla kablar till motorn med mera, ( måste dock ha tagit lite klena för efter 3minuters körning ryker det lite ur kopplingsdosan..blir att fixa det lite senare..)
nu till problemet.
Axlen som bladet och vikten sitter på måste jag lyfta upp för att sedan lägga materialet jag vill såga under det och sedan starta, när jag väl har startat sjunker axlen, MEN den sjunker för fort! det går inte att kapa ett 100*100 på 2sekunder!!

ifrån axlen går det en "kolv" av något slag som har en massa olja i sig ( tror jag ) tänkte prova att byta olja och se om det gör någon skillnad.
Förslag på olja?
Skall se om jag inte kan ta en bild på det så kanske ni kan få lite mer klarhet i det hela :S ???

Karl EkelundPedersen
Mer
12 år 2 månader sedan #31708 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet hjälp med kalls kap/såg
Är ingen expert på området men tror nog du ska ha hydraulolja. Det är det i min i alla fall. Sedan har jag en ratt som jag ställer trycket med. En ventil. Hur fort den faller avgör trycket den sågar med (homogent grovt material=mer öppen ventil och snabbare fall), det viktiga är att den lyfter på tillbakagång. Det hörs när den sågar för snabbt för då knastrar det i tänderna och bladet kan haka i. Då blir det att byta blad i regel.
Det skall vara rikligt med kylvätska så det sköljer bort spånen ur bladet och det får inte bli varmt så det ryker, då är det för torrt.

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
12 år 2 månader sedan #31710 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet hjälp med kalls kap/såg
Kan du under pågående sågning lyfta bladet för hand (altså, är det hydrauliken som trycker eller bara armens egenvikt?). Lyfter sågen bladet på returen (går fritt från materialet på returen)?

Om det inte är ett fruktansvärt tryck (du kan lyfta) så kanske det bara är att du har ett blad med för (edit) få tänder. En regel är att du skall ha minst 3 tänder i materialet samtidigt (tror det var så). Ett 100x100 om det är tex 3mm gods bör ha ett blad på minst 14 tänder eller så (i min såg), kör du med 6 tänder så kommer det gå av bara fn och om det är ett tunt billigt blad så kommer det gå av. Det får aldrig bli så att en (1) tand kan haka fast i det du sågar utan stöd av fler tänder (altså materialet du sågar ryms mellan 2 tänder).

Prova såga ett massivt material typ runt 40mm rundstång (eller vad du råkar ha) och se hur det går (då får du många tänder samtidigt i materialet).

Jag har i regel ett blad med många tänder i min såg (14 tänder/tum) för då går det bra till rör och massivt även om massiva materiel skulle gå fortare med grövre blad.

Lite erfarenhet från skruvandet på min kallsåg i alla fall.

Har du slagit din lärling idag ??
Sidan laddades på: 0.061 sekunder
Powered by Kunena Forum