Nya inlägg

Topic-icon Nygammal räckhammare

  • Anders_Möller
  • Anders_Möller Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 2 månader sedan #29740 av Anders_Möller
Nygammal räckhammare skapades av Anders_Möller
Är det någon som besökt Gnosjös industrimuseum som ligger i de dolska skogarna i Småland? Jag har, en mycket givande resa! Rekommenderas varmt. http://www.industrimuseum.gnosjo.se/

Bland annat tillverkade man trådar genom att nyttja kraften i vattendragen i området. Genom avancerade system för den tiden ledde man vattnet via fördämningar till vattenhjul som drev t ex räckhammare i de små timrade kåkarna.

En sådan räckhammare som drivs med en kam som en gång per varv lyfter räckhammarskaftet borde kunna reproduceras med en liten elmotor eller bensindriven historia, så man alltid har sin maskinhammare med sig när man är ute i terrängen och smider.

Någon annan som funderat i dessa banor?

/Anders
Mer
12 år 3 veckor sedan #32346 av petersjogren
Svar från petersjogren i ämnet Nygammal räckhammare
Jag har länge drömt att tillverka en räckhammare/stångjärnshammare/smälthammare som modell, originalen hade ju hammarhuvuden på ca 400 kg. Jag har bara inte kommit fram till lämplig skala, den ska ju inte vara för stor men ändå kunna smida.
Det blir ju ändå inte en "mobil" grej så du kanske tänker på någon annan variant. Det som tilltalar mig med förflutet som skeppstimmerman är att nästan alla delar är av trä, förutom hammarhuvudet och diverse beslag. Och där stöter jag på första problemet, jag har bar ett slägghuvud på 6 kg och det räcker nog inte långt, var kan man få tag i riktigt tunga släggor?
Sen behövs antagligen något slags svänghjul, jag är sugen på en fottrampad variant där man får fart på ett svänghjul med en pedal och någon stång. Men där dyker nästa problem upp, ett tungt svänghjul, jag tror att ett svänghjul från en tändkula skulle nog funka men mina tändkulekompisar vill inte släppa ifrån sig sina :o
Som ensamsmed drömmer man väl alltid om en "smedhalva" med en riktigt tung slägga, så det händer lite medans järnet är varmt.
Bifogar en ritning från 1700-talet, den användes tydligen som modell för de flesta hammarsmedjor förr i tiden.
Fil bilaga:

Peter Sjögren
Mer
10 år 1 månad sedan #35448 av petersjogren
Svar från petersjogren i ämnet Nygammal räckhammare
Jag hittade en film på Wikimedia där man kan se ganska bra hur en räckhammare fungerar. På den här modellen är det en "lyftare" ganska nära själva hammarhuvudet, jag har även sett en modell där den bakre delen på hammaren trycks ner så att huvudet lyfts.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:St%C3%A5ngj%C3%A4rnshammar_Gravendal_video_2012.ogv
Men.....verkar det inte som att det är kallsmide på gång :o

Peter Sjögren
Mer
10 år 1 månad sedan #35451 av znutt
Svar från znutt i ämnet Nygammal räckhammare
Lätt kallsmide ;D

Mellan den hammaren vil man inte komma i klämm.
Verkar ju som gplvet skakar. Föstr all utfyllnad under på ritningen.

Frågan är hur "stor" den måste vara som minst.
Tänker man på en luft/fjäder hammare så är ju slaghastigheten lite högre.
Sidan laddades på: 0.118 sekunder
Powered by Kunena Forum