Nya inlägg

Topic-icon Hårdlödning, vad behövs?

  • Greven
  • Greven Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
14 år 2 veckor sedan #29622 av Greven
Hårdlödning, vad behövs? skapades av Greven
Hej!
Jag har blivit mer och mer sugen på att testa hårdlödning som ett komplement till svetsning när det är mindra saker och kraven på hållbarhet inte är lika höga. Men jag blir inte riktigt klok på vad som behövs, jag har tidigare endast lött elektronik. :'(

Jag har fattat att jag behöver något sätt att värma upp materialet, räcker det med en liten gaslåg som man för av tex http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=134360975 eller liknande. Att lågan är 1300 grader behöver ju inte betyda att man får tillräcklig temperatur i godset, är lågan liten som en vanlig tändare kan jag tänka mig att det inte räcker långt eftersom det som skall lödas skall hettas upp till 550 grader (stämmer temperaturen?).

Lödpasta, lödvätska, lödfett? kan någon reda ut begreppen för mig? Som jag fattat det så ska man ta på flussmedel i form av lödpasta, vad är det andra? Skall det vara en speciell typ av lödpasta?

lod eller lödtråd? Jag hittar både lödtråd, utan närmre beskrivning, och tenn-silverlod för sådant som kommer nära mat. Men vad är lämpligt att börja med för att lära sig?


Många frågor, men jag vet att jag här kan få många bra svar ;D

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
14 år 2 veckor sedan #29637 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Hårdlödning, vad behövs?
Hei adelige!

Ett oakademiskt innförande med språklig imperfektum :D

Till mindre arbeten kan en gasol-brännare duga - beror på hur mycket gods som måsta varmas upp. (Plåt o dylika) Till större material måsta du ha autogen (acetylen och syra) förr att nå tillrecklig temperatur (innom lagom tid).

Det er i princip två metoder:

Kapillarlødning - man utnytjar den effekten som får ett flytande material (lødmetallet) sugas inn mellan två nogrant anpassade ytor som har mycket liten avstånd mellan sej. Tillsett av lødmaterial utførs best vid att klippa av små betar och lägga inntill lødstellet. Hätta opp och se till at lødmetallet smältar och drar seg inn mellan ytorna. Obs: det drar sej alltid åt den biten som er varmast ..

Andra metoden är att legga på lødmetall direkt på dom delarna som ska sammanfogas. Värma upp betarna först, sen smälta av en droppe av metallet "Måla" iväg lødmetallet med flammen at det hållet du vill ha det (den blåser ju ).

Flussmedel - finns i form av flytande och pulver "på burk" - till Kapillarlødning lär flytande vara bäst, när det er fråga om gult metall (koppar, mässing)

Lødmetall finns i en rad varianter, med olika legeringar. Dyrast och mest "lättlødad" er dom med mest silver (tex 56 %, typ 150:- pr stång å rundt 30-35 cm) Priset er då pr kg, typ 5000:- pr kg. Sen er trøgtflytande typ fosforbronse, som smälter vid høgre temperatur.

Lødmetall finns med och utan flussmedel belagt utanpå.

Knalla på och lycka till - det skiter sej nog :D eller mer pedagogiskt sagt - man får öva på detta också ..


:) jens-erik

PS:
Här kan du läsa mera ..
http://www.castolin.com/wCastolin_com/products/brazing/brazing_alloys.php?navid=63
Sidan laddades på: 0.087 sekunder
Powered by Kunena Forum