Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Smedjan och grannarna

 • laven
 • laven Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
17 år 11 månader sedan #4658 av laven
Smedjan och grannarna skapades av laven
Hej!
Ämnet har varit uppe tidigare men jag har inte sett just den här varianten, så here goes...

Jag har börjat fundera på att inrätta smedja i en f d verkstadslokal. Lokalen ligger i en gammal lantgård. Runt gården är delvis öppen åkermark. För att slippa bifoga karta beskriver jag så här:
Åt norr: i princip hur mycket som helst, inga grannar inom rimligt avstånd.
Åt öster: Villaområde på cirka 40 meters avstånd
Åt söder: Småhus bebyggelse, cirka 200 meter dit
Åt väster: 180 meter till närmaste granne.
Tänk er det som att gården ligger asymmetriskt placerad i ett U av bebyggelse.

Jag tror jag vet vart jag ska vända mig för att kolla vad som gäller formellt. Nu undrar jag:
Någon som har erfarenhet av liknande fall?
Och om man nu ska kolla av vad grannarna tycker, vad svarar man på frågorna jag misstänker kommer: "Smedja? Hur mycket ryker det? Är det giftigt? Är min vittvätt hotad? Hur går det med lille Algots astma?"

En annan sak: Gäller samma regler om man kör tillfälligt som glad amatör som om man heltidar?

TIA
laven
Mer
17 år 11 månader sedan #4659 av Dark_Jester
Svar från Dark_Jester i ämnet Smedjan och grannarna
Detta är den information jag fick tag i när jag sökte runt så jag garanterar inte att den är 100% korrekt, men det var så man sade till mig:

Minsta avstånd till "tätbebyggt område" (d.v.s. din närmaste granne, de är tydligen petiga med det) skall vara 300 meter. Är det mindre än så får man fortfarande lov att bedriva smedja (på både hobby- oh yrkesnivå) <b>om ingen av grannarna blir störda eller klagar på grund av det!</b>

Det vill säga att du kommer att ha lättare om du frågar runt först i grannskapet och förklarar vad du ämnar göra (kanske bjuder in dem att delta och prova på när allting är färdigt för att "jämna marken" ytterligare?)

Är där någon som klagar på ljud, lukt, rök, vad som helst, måste du tyvärr sluta så länge de kan styrka att de rimligen blir störda. (Det är ganska svårt för en döv granne att klaga på ljudvolymen, om du förstår vad jag menar trots att jag överdriver.)

Lycka till och hoppas dina grannar är förstående!Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

http://www.nordanvinds.se
Mer
17 år 11 månader sedan #4660 av marberg
Svar från marberg i ämnet Smedjan och grannarna
Hej.
Elda med koks så kan du helt bortse från rök och lukten är inte mer än från en trädgårdsgrill. Tvätten kommer _inte_ att bry sig. Är det en före detta verkstad på en gård är det väl bara att köra, då har det säkert förekommit bullrig verksamhet där tidigare. Det att bullrar mindre än man tror, din närmaste granne får nog anstränga sig om han skall bli stör av dina hammar slag. Det är ju (väl?) ingen industriverksamhet du skall dra igång. En hobby smedja i din gamla verkstad kommer dom nog inte ens att märka (om du kör med koks).
Så mitt tipps är att du fixar ässja, städ, hammare, koks, några järnbitar och Järnsmidesboken (via denna site [;)]) och testar denna toppenhobby. Grannanrna kommer nog inte att bry sig annat än av nyfikenhet.
För järn, kolla med närmaste mekaniska verkstad dom har säker både skrot stumpar du kan få och stänger du kan köpa.
Mvh
Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
17 år 11 månader sedan #4661 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Smedjan och grannarna
Hejsan Laven!

För att minska ljudet ytterligare kan du ju se till att ditt städ är så dämpat som möjligt.
Jag fick besked på våran smidesträff att mitt städ var lite högt ljud från.
Ska försöka ordna detta. Kan göras med t ex korkplatta under städet, gummimatta, silikonlager, stor magnet på städet och att sätta fast det ordentligt. Jag upptäckte att min handsågade (ca 50-60cm i diameter) kubbe inte var så rak som jag trott, delar av städet var i luften... inte bra med tanke på ljudet...

Sedan om du verkligen är orolig för grannens tvätt, trots koks, kan du elda med gasol i en gasässja. Inte det billigaste alternativet, men du kan jobba utan att bli svart och grannarna kommer inte kunna klaga på tvätten...

Lycka till
/Patrik
 • laven
 • laven Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
17 år 11 månader sedan #4662 av laven
Svar från laven i ämnet Smedjan och grannarna
Hej och tack för upplysningarna!
Några tankar som dök upp efter att ha läst era svar:

Inom en 300-metersradie är det många hushåll, att kontakta alla är en ganska omfattande apparat. (Alltid nån som ogillar idén?)

Vad ljud beträffar tror jag det är OK. Gården köptes ursprungligen för att användas som verkstad (tidigt 70-tal) och det fanns faktiskt en ässja installerad då, men jag tror inte den användes mycket och revs sedermera ut. Gården är f ö inte stadsplanelagd som bostad utan något annat, ska undersöka vad.

Lokalen är en ganska bastant sak i lersten, byggd sent 1800-tal. Det närmaste villaområdet byggdes på 1980-talet. Delar av gården var då och är fortfarande uthyrd som garage med mekmöjlighet och det har *aldrig* förekommit klagomål på ljud eller trafik.

Koks låter som en intressant idé, var köper man det? Jag är näst intill total nybörjare, alltså ingen industriverksamhet. ;)
Mer
17 år 11 månader sedan #4663 av Dark_Jester
Svar från Dark_Jester i ämnet Smedjan och grannarna
Njä, är det en tillsluten lokal färdas inte ljudet så mycket som man kan tro, jag står trots allt i ett skjul av korrugerad plåt och inte ens där hörs särskilt mycket utanför, så det löser sig nog. Om du vill prata med grannarna, koncentrera dig på de som är absolut närmst, annars så kör bara igång och hoppas på att de inte klagar.

Koks tror jag finns på Lantmännen, jag vet att smideskol (stenkol) ska finnas där i alla fall. Har dock aldrig handlat med dem eftersom jag fick ca 100 liter kol med min ässja oh jag har knappt hunnit börja ta på det än! [:D]

Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

http://www.nordanvinds.se
Mer
17 år 11 månader sedan #4664 av wolfie
Svar från wolfie i ämnet Smedjan och grannarna
Ring byggnadsavdelningen i din kommun och fråga. I min kommun var de riktigt trevliga och tyckte att det var kul att diskutera smide.
Är de på riktigt gott humör så kommer det att räcka med en bygganmälan, men mer troligt är att de kräver bygglov och grannhöra - särskilt om din tomt finns på detaljplanerat område. Bygglovsansökan fixar du lätt med att fylla i ett par papper och rita en bra karta. Grannhöran kommer säkert att krävasfrån alla angränsande granntomter med bebyggelse. I praktiken innebär grannhöran att dina grannar skall sätta en kråka på ritningen som gör gällande att de inte har något att invända mot bygget. Efterssom du inte skall bedriva någon verksamhet kan du själv säkert står som kvalitetsansvarig så länge du anlitar sotarfejarmästaren eller liknande för att slutbesiktiga anläggningen.

När du väl har ditt byglov (tar ett par veckor), eller om du slipper det så är det bygganmälan som gäller - ett enkelt formulär bara. Det som krävs är en kvalitetsplan (får du av kommunen eller ditt försäkringsbolag) och en utomstående askkunnig (=sotaren).

Ärende för både bygglov och bygganmälan är 'ändrat användingsområde' alternativt 'installation av eldstad'.

Varför pladdrar jag nu om allt detta strul ?
Jo, för det första så är det inte alls struligt - det går snabbt och lätt! (Det enda jag tycker kan vara kinkigt är att prata med grannarna: Hej jag tänkte ställa til med en massa buller och rök - det är väl ok ? [:I] )
För det andra är det inte alls roligt om du skulle göra ett svartbygge och sedan bli påkommen. Brinner stället ner och det kommer fram att du byggt en smedja utan tillåtelse blir det tråkigt. [Oops!] Och även om det inte händer så är det tufft att behöva riva hela rasket och sedan betala böter. Men visst, har man lite tur så kan det kanske kvitta. Själv känns det skönt att sotarn får säga sitt.

I ett stenhus blir det inga problem att få godkännande...

Kostnaden för bygglov och slutbesiktning varierar från kommun till kommun, men ligger på en till två tusenlappar totalt.

Med reservation för ev. tryckfel... [^]
 • laven
 • laven Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
17 år 11 månader sedan #4665 av laven
Svar från laven i ämnet Smedjan och grannarna
Tack igen, nu tror jag jag har allt jag behöver för att ta nästa steg. Till Wolfie: Det *låter* ju åtminstone inte så farligt, med pappersexercisen menar jag. Har dessutom hört att stadsarkitekten är en trivsam och lättpratad individ. Med risk för att vara petig: Hur formulerade du dig när du tog upp detta med dina grannar? Som du säger kan det ju vara lite känsligt, så jag undrar hur du sålde in idén.

Det verkar finnas lite olika meningar om huruvida man ska bygga först och kommunicera med omvärlden sen eller tvärt om... :) Själv vill jag ha så mycket papper som möjligt i ordning i förväg. Bättre Feng Shui och så sover man bättre. ;)
Mer
17 år 11 månader sedan #4666 av wolfie
Svar från wolfie i ämnet Smedjan och grannarna
Lite nervös traskade jag in till den ena grannen och snackade väder och vind en stund och frågade sedan om han hade något emot att jag byggde mig en liten hobbysmedja. Inte alls sa han och så var det med det. Det visade sig att han jobbat som smed i nästan 20 år varav flera år med 'gamla' metoder som ässja och städ. Riktig fullträff med andra ord![:D]

Den andra grannen kändes det lite värre med efterssom jag backat sönder hennes staket några veckor tidigare...[Oops!] Hennes kommentar när jag kom in var ett stort:'vad har du nu haft sönder?' - fast med ett stort leende. Efter min fråga visade det sig att hon mest varit nyfiken på vad det var för klingande (jag hade ju stått utomhus hela sommaren) som försigick hos mig. Och så tyckte hon inte att kommunen var kloka som ville ha hennes godkännande (det är ca 100m mellan våra hus).

En vecka senare gick jag över med papper till båda grannarna och fick underskrivna - plus att jag lovade att bjuda in dem på visning och fika när allting var klart (vilket det tyvärr fortfarende inte är).

Så jag är så lyckligt lottat att jag har supertrevliga grannar!
 • laven
 • laven Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
17 år 11 månader sedan #4667 av laven
Svar från laven i ämnet Smedjan och grannarna
Bra! Nu vet jag ungefär hur jag ska lägga upp det.
Och jo, du har nog tur som har så positiva grannar.
 • laven
 • laven Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
17 år 11 månader sedan #4668 av laven
Svar från laven i ämnet Smedjan och grannarna
Hej igen!
Nu har jag kommunicerat med stadsarkitekten. Beskrev ganska utförligt vad jag ville och fick ett rätt kort svar som i princip löd: För hobbyverksamhet behöver du inget bygglov. För näringsverksamhet behöver du anmäla annat användningsområde för lokalen. Glöm inte att kontakta brandkår och skorstensfejare. Lycka till!

Ehhh...är det bara jag som tycker det gick för lätt det där?

Hälsningar
laven
Mer
17 år 11 månader sedan #4669 av marberg
Svar från marberg i ämnet Smedjan och grannarna
Det var väl bra.

Glöm Luther, allt behöver inte vara svårt.

Lycka till.

Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
17 år 11 månader sedan #4670 av wolfie
Svar från wolfie i ämnet Smedjan och grannarna
Det var ju bara trevligt att det gick så lätt.
Nu har du gjort vad som krävs iaf - du frågade först...
Sidan laddades på: 0.077 sekunder
Powered by Kunena Forum