Nya inlägg

Topic-icon Rockfarbrorn´s Smedja, följ med från starten.

  • rockfarbrorn
  • rockfarbrorn Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
10 år 3 månader sedan #35085 av rockfarbrorn
Hallå Hallå!

Nu har jag efter mycket funderande äntligen tagit första steget mot som vad kommer att bli en egen smedja (stora ord, men glädjande ända in i själen).

Jag har lyckats få tag på en gammal fältässja trampmodell, fick ett enligt mig mycket bra pris på denna. Den saknar drivrem, men skall få stor uppmärksamhet och kärlek för att återfå sin forna glans. Jag har tänkt bygga en egen men det ligger stor charm och personlig glädje i att få giva denna ässja sin glans åter.

Om själva Smedjan, denne skall vara 100% fri ifrån elektricitet. Allt skall vara kroppsligt arbete här.
Min yttersta önskan är att även järn och kol skall produceras på marken den befinner sig (håller på och läser om myrjärn och kolmilor), då jag får hejda mig och inse att köpt stål och kol kommer att vara ett nödvändigt ont för att testa alla saker och se hur ässjan fungerar osv.

Både jag och min bror kommer att ha hand om och bygga upp denna förhoppningsvis fungerande smedja, allt detta på min brors mark en bit ut i skogen där vi även har byggt upp hans nuvarande hem i form utav en timmerstuga, även denna fri ifrån elektricitet och rinnande vatten (bäcken utanför täcker hans behov med stor glädje).

Varken jag eller min bror har någon erfarenhet ifrån smide förutom att jag har läst böcker osv. Men det är bättre att kasta sig in , än att känna efter med tårna.

Det är med stor önskan och tacksamhet jag efterlyser råd, tips, kängor för att hjälpa mig i mitt projekt.

Smidesstäd gick jag tyvärr miste om i helgen som var, bara att bita ihop och hålla ögonen öppna. Råd mottages gärna här.

Men ack, ej att gräma sig över, det är mycket som skall göras ännu innan vi kan ta emot vår hedersgäst smidesstädet. Ässjan skall ses över, bod skall byggas, många frågetecken som behöver svar.

Bilder kommer, var så säker.

Väl mött Antracit.
Rockfarbrorn
Mer
10 år 3 månader sedan #35092 av Melchior
Låter som ett underbart stimulerande projekt.

Om det är så att ni vill bygga upp smedjan från grunden så är det bäst att börja smida egna tänger först. Det ger snabb erfarenhet av de olika momenten i smide. Smid ut tängerna från ca 10-12 mm rundstång.
Städ är ju givetvis ett måste, leta och leta tills ni hittar ett prisvärt eller någon som vill skänka ett. Se till att ha en stadig bas för städet. Det ska inte hoppa omkring och vingla. Spänn fast det ordentligt på en stubbe.

En smedja utan elektricitet gör att möjligheterna för stora maskiner försvinner, men öppnar upp för ett helt annan känsla för smide.

Ser fram mot ert projekt och bilder därtill.

Posta så mycket bilder ni vill samt ställ frågor i forumet. En fråga per tråd är bäst.

Lycka till!

/E

Emil Schönning
Sidan laddades på: 0.055 sekunder
Powered by Kunena Forum