Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Gammal gårdssmedja (Varning: Stor mängd bilder)

  • Lars P
  • Lars P Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
12 år 11 månader sedan - 12 år 10 månader sedan #34079 av Lars P
Hallå alla smideskonstnärer.
Jag har behov av en del goda råd när jag nu planerar att så sakteliga ordna en gammal gårdssmedja som jag tittat på länge.

Hittade Antracit för ett bra tag sen tror jag, men just då var jag för upptagen för att lägga det på minnet, så jag lade till sidan som bokmärke och glömde bort det hela.
När jag sökte igenom mitt bibliotek i jakt på smideslänkar hittade jag tillbaka och här är jag alltså.


Bakgrund

Jag har i min familjegård en enorm ansamling verktyg och yta, men det mesta är gömt och bakom stora mängder bråte och glömt efter att ha legat oanvända i så många år.
I arsenalen finns bland annat en liten timrad gårdssmedja, som fick taket och skorstenen renoverade runt millennieskiftet för att inte kollapsa fullständigt. Det var ingen restaurering, utan en lagning för att den inte skulle ramla ihop och bli farlig.

Jag har under det gångna året tillsammans med en vän röjt ur en gammal trasig kalluftstork ur ett magasin 100 m därifrån, och har därmed en grogrund för en ordentlig snickarbod, och det är därför jag inte börjat med smedjan under året som gått. Nu har jag däremot lagt klart golvet i snickarboden, och kan därför rikta in mig på smedjan tills vidare.


Objektet

En liten (3*5 m? precisa mått kommer) timrad smedja med bälg, bord och en hel del material kvar. Jag har inte inspekterat den noga för hela stället är ett upplag av gammal bråte som måste bort innan något annat kan hända. Åtminstonne 1 städ finns kvar på gården, men det är omonterat och står i varmgaraget för kallsmide. Det är långt ifrån nytt (ska försöka datera det) men jag är ingen erfaren hantverkare, så det duger mer än nog att börja med. Det kan finnas städ under bråten i smedjan, det är berg av saker så det är lätt att missa något. Hammare och släggor av alla slag finnes också, om än med gamla eller ickeexisterande skaft. Tänger och annat finns nog i smedjan det med. I kort har jag förmodligen allt jag behöver i verktygsväg, men sakerna är gamla och dammiga, och jag försöker samla allt för att kunna ta itu med det på ett bra sätt.

Jag skulle fotat innan jag postade, men hittade inte kameran och är rätt säker på att batterierna är slut, så det är att köpa nya innan jag travar ut dit.

Vad ska jag fota? Finns det några särskilda detaljer som är viktiga att dokumentera. Säg till så fixar jag det och tusen bilder till.


Jag har tyckt om smide sedan jag fick pröva på det när jag var liten, men jag har förutom slöjden i skolan fått få chanser att praktisera det. Nu har jag ett större projekt på gång som kan underlättas avsevärt av att jag själv smider ringar, krokar och tältspikar modell större. Jag gillar att bygga och att göra saker själv, och att arbeta med händerna har alltid varit givande.
Jag förväntar mig inte att kunna rusta upp smedjan så att jag kan smida just där innan projektet är klart, men det kan vara en morot vid horisonten att någon gång i framtiden få använda verktygen och byggnaden som min familj använde förr. Den är rätt svulten på kärlek och jag känner att tiden är mogen, så här ska restaureras en smedja!


SÅ! Till att börja med är frågorna:

Vad borde jag titta efter i själva smedjan? (detaljer på skorsten, väggar, ässja, bälg)
Vad ska jag hålla utkik efter i den gamla bråten (verktyg som brukar kastas av misstag, material som är bra men kanske ser dåligt ut)?
Några personliga tipps för att renovera gamla verktyg? (skaftning, rostlösning, slipning/formning)


Jag ska köpa batterier imorgon och försöka hitta kameran så att det blir fota av.

Hör av er, alla ni som vill se processen över året 2012.

Lars P


EDIT:
Jag delar upp bilderna i inläggen så att alla kommer med, och så att de inte försvinner i framtiden.


[attachment=4:129fqt1j]<!-- ia4 -->IMG_4349.jpg<!-- ia4 -->[/attachment:129fqt1j]

[attachment=3:129fqt1j]<!-- ia3 -->IMG_4355.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:129fqt1j]





Här på baksidan sticker en bit av murstocken ut genom väggen, är det en vanlig konstruktion?
Man ser också i bilderna hur illa medfaren väggen är i mittenpartiet, antagligen på grund av värmeskillnader, men jag är inte helt säker än.

[attachment=2:129fqt1j]<!-- ia2 -->IMG_4358.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:129fqt1j]




Hålet verkar gjort med flit, men det kanske är en fog som gått sönder med tiden?


[attachment=1:129fqt1j]<!-- ia1 -->IMG_4361.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:129fqt1j]



Skorstenen fick bara grova nödlagningar enligt far min. Jag mins lite vagt hur dålig den var före, men jag har ingen aning om den här fortfarande är tät.
Locket har i alla fall skyddat härden innanför mot regn, och den har ju inte rasat ihop.



[attachment=0:129fqt1j]<!-- ia0 -->IMG_4385.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:129fqt1j]
Last edit: 12 år 10 månader sedan by Lars P.
Mer
12 år 11 månader sedan #34081 av janhelmik
Hei!
Dette høres skikkelig spennendes ut! Gleder meg til å følge med videre, særlig hvis det kommer bilder. Kan vel aldri bli for mye av det.
Heldig er den som kan ha en haug med smiverktøy liggendes..... Gode råd om hvordan du skal gå fram overlater jeg til andre her på forumet, men jeg hadde tatt meg god tid før jeg kastet noe.

Hilsen Helmik
Mer
12 år 11 månader sedan #34082 av Melchior
Detta låter ju helt underbart! Visualiserar mig en härlig upptäcksfärd bland historiska föremål!

Kom ihåg att fota en historia, dvs fota först helheten, ta sedan lite närbilder på saker du tycker är intressant. Börja sedan att röjja. Lägg allt stål som inte är format i en hög, därefter alla verktyg i en annan. Fota högarna så kan vi hjälpa dig att berätta vad verktygen är till för. 

Fota ässja och skorsten. Se till att få en sotare som tittar på skorstenen, så du inte eldar upp smedjan.

Detta är en resa och jag hoppas att få se bilderna som en film! Laddar med popcorn nu! :)

/E

Emil Schönning
Mer
12 år 11 månader sedan #34083 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Gammal gårdssmedja (Varning: Stor mängd bilder)
Släng inget :D Lägg det i en ny hög.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
12 år 11 månader sedan #34090 av Ludwigo
Kul!

Hade samma situation förr, men nu är det en fungerande smedja igen efter rejäl röjning. Ungefär samma mått också, men min är i resvirke eller vad det kallas när det bara är en stomme med panel.

Många verktyg man kan hitta kan vara skapade för ett specifikt ändamål som endast smeden kände till. Vissa saker man hittade visste man inte ens om att det var verktyg och i bland verktyg till något annat. Hittade bland annat ett drevjärn för drevning av timmerstommar.

Ska återuppta mitt smide snart nu när barnen har blivit lite större och vårljuset lyser upp kvällarna när koltrasten sjunger.

Fota mycket och släng inget utan att veta vad det är. Här finns mycket kunskap att dra nytta av. Var i Sverige ungefär är det du håller till?

Lycka till!

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
12 år 11 månader sedan #34091 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Gammal gårdssmedja (Varning: Stor mängd bilder)
Hej Lars

Det där låter riktigt spännande och trevligt!! Kula att du hittade "tillbaks" till Antracit och på så vis blåser liv i smedjan och håller liv i Antracit. Börja som du gjort, skriv här och fråga på så får du svar vart det lider. Bilder och filmer som komplement är alltid bra och gör det hela mer greppbart. Du får väl se det som ett "pussel" och börja med att identifiera vad som finns på plats och vad du eventuellt skall slänga alternativt bevara. En viktig fråga tycker jag du skall ställa dig själv (och sedan berätta svaret i sinom tid för oss i forumet) och det är, Vad Skall Smedjan Vara till För? Alltså det är ju viktigt med tanke på hur du skall "bestycka" din skatt! Exempel på detta är: Skall den vara historisk, produktionsinriktad, hobby osv....?

Leta mer i forumet om just hur en smedja har sin grundutrustning och så kan du ju utgå därifrån!

Hammare
Smidesstäd
Ässja
Tänger

Där har du nödvändigheterna.....

Jag har bokmärkt detta inlägg genom detta svar och följer därmed ämnet nyfiket under 2012 och längre i fall det krävs :-)

//johan

Johan Sangberg
  • Lars P
  • Lars P Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
12 år 11 månader sedan - 12 år 10 månader sedan #34095 av Lars P
Kul med en så snabb respons, och roligt att andra är/har varit i samma sits!

Jag håller till i Torstua Kävlinge. Karta
Den lilla pricken under "Till" är smedjan.


Kan fortfarande inte hitta kameran tyvärr. Det blir att leta ordentligt i helgen när tapetseringen är klar.

Har däremot mätt kåken ordentligt, och det visar sig att den är nästan 5*6 meter, i alla fall på utsidan. Det känns litet inuti med allt skrot och skräp.

Jag är rätt säker på att smedjan är flyttad närmare gården från att ha stått längre bort.
Vid närmare inspektion så är väggen på ässjans sida rätt illa medfaren. Det verkar ha gått röta eller så har något skadat en av stockarna halvvägs upp på väggen, så där kan det krävas ordentliga reparationer, om vi inte behöver byta ut den helt och hållet. Det är ett enkelt åstak, och teglet är ditlagt för att det inte ska regna in. Ingen som helst isolering, så om det måste bort för att reparera kåken så krävs det minimalt med arbete. Har lagat ett liknande tak förut, så den biten ska nog inte vara några problem.


Jag hade inte tänkt kasta något innan jag gjort rent och fotat det. Familjen är inte känd för att de slänger saker, vilket antagligen är anledningen till att det är så mycket skit överallt, men det betyder också att om verktygen fortfarande är någorlunda brukliga så är de kvar någonstans.


De saker jag kunnat identifiera utan att rota i bråten:

Traktordäck (flera par och storlekar)
Ett förråd av reflexpinnar
100 m taggtråd
Ett badkar (tror jag har spekulanter på det, kan nog användas till härdning annars, vi får se)
En gammal kantklippare
Några dikesspadar
En hög med fjäderpaket (är det möjligt att göra något av dem?)

Sedan några saker som jag funderar på kan höra till smedjan:

Ser en bit av en hög cylinder med lock som står bakom ett hjul. Ser ut som en kamin, men har inget skorstenshål vad jag kan se, så det kanske är någon sorts bad? Kan inte se någon märkning.
Det sticker ut något som liknar en antik pelarborr under några lådor. Någon som vet vad en sådan kan heta? Den är svår att beskriva förutom att den har hjul och kuggar överallt.
Bakom badkaret står vad som liknar en spiralfläkt, ser ut att vara av trä. Mekanisk blåsbälg eller liknande? Kan inte urskilja bokstäverna från där jag stod.

Jag lyfte bort några pappskivor vid dörren en hörnbänk med ett monterat skruvstäd. Nådde inte att testa det, men det kanske kan gå att fixa.
Hittade en lagad timmerbila som verkar ha blivit kvar i en hink, vad jag är säker på är en undersänke, samt två spetsiga hammare som är rätt svampiga i skallen.

Det finns några lådor och hinkar med blandat material och en del saker som ser ut som verktyg. Iom att bråten ligger för stora delar av rummet så kan jag inte se om det finns mer bakom vid väggarna, men det finns det nog. Det finns också någon verktygshållare bakom hjulen, så där hänger nog en del.

Jag har också lyckats urskilja tecknen på städet, som visar att det är från Söderfors och 48,5 kg tungt. Det har också 4516 stansat i sidan. Ett serienummer?
Har även hittat en slipsten monterad i en järnram på gården. Det ser ut som om det ska vara drivet av en motor, men jag kan ha fel. Stenen verkar ha stått skyddat och ser hel ut. Vad ger vi för chans för att den är bruklig? Vore tufft att montera den i en fottramp så att jag kan slipa i smedjan. Har tillgång till en som drivs av en borrmaskin, men den är så högljud och rätt långt bort.


Jag ska fota innan jag börjar slita i saker, det är kul med bilddokumentation när man är klar. Lite före-efter. =)
Jag hade också tänkt att lägga allt som överhuvud taget kan vara smidesrelaterat i en låda för sig, material i en för sig, och trasiga saker för sig. Blir lättare att dokumentera, så kan jag lägga upp bilder här och försöka lista ut vad det är för något.

Hade tänkt ordna med sotare samtidigt som jag kopplar in pannan i en annan gammal kåk, så det är inbokat till sommaren.


Bra fråga om vad den ska användas till.
Jag är rätt säker på att den inte ska vara produktionsinriktad. Jag gillar att smida, men är inte säker på att jag är bra nog att arbeta med det. Jag hade tänkt ha det som hobby, och iom att jag är intresserad av historiska tekniker och återskapande så kan det komma sig att det blir en sådan tillställning av det. Har en vän som jag lovat ska få komma och banka rustningar mot att han hjälper till att bära skrot, och själv gillar jag knivsmide, så hobby/historiskt är nog åtminstone en ordentlig del av användningsområdet. Sen finns det en del gamla gångjärn och sånt på gården som måste lagas, så brukssmide blir det nog en del med. =)


Kollar runt efter ledtrådar och tips och försöker sortera mina bokmärken så att jag kan hitta dem igen.



EDIT:
Jag delar upp bilderna i inläggen så att alla kommer med, och så att de inte försvinner i framtiden.
Last edit: 12 år 10 månader sedan by Lars P.
Mer
12 år 11 månader sedan #34098 av Ludwigo
Rackarns, vad roligt det låter. Min gamla gårdssmedja är ju inte större än 8m2 typ, men klart funktionell och inte trång till mitt bruk så 5x6m utvändigt är inte så litet tycker jag.

Själv hade jag ett söderfors i min smedja, men har nu ett lesjöforsstäd från 1893 tror jag, 48 kg. Står ett Kohlswa 98kg i lagårn, fick det för 1500 kr. Fynd. Det gamla Söderforsstädet står numer i verkstaden i källaren. Skaffade lite "braåha" grejor en period till mitt nästa smedjebygge... 2048 eller så.. ::)

Hur som helst, angående söderfors så lade jag in ett par frågor om mitt städ och dess märkningar här: http://www.antracit.se/phpbb3/viewtopic.php?f=59&t=2803 kanske kan vara till någon hjälp?

Leta nu upp kameran innan vi alla spricker av nyfikenhet här!

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
  • Lars P
  • Lars P Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
12 år 11 månader sedan - 12 år 10 månader sedan #34108 av Lars P
Städet verkar inte ha något serienummer alls, men det verkar brukligt.


Smedjan kommer nog att kännas mycket större när alla däck och allt tegel och sånt är borta, och golvet är plant igen.
På farfars gårdskarta från 1873 finns smedjan inte med på sin nuvarande plats, men en byggnad som han yrkar på ska ha stått längre mot skogen finns på kartan. Efter 1873 någon gång så delades marken upp, och smedjan hamnade enligt utsago på fel sida gränsen.
Så de plockade isär den och flyttade den till rätt sida. ::)




Kameran är hittad igen.


Jag skyndade mig att fota eftersom ljuset är så dåligt, och det inte finns någon el i smedjan. Det är så lite utrymme att man bara överexponerar med blixt, så det är lurigt.
Har försökt ta om bilder som blev suddiga, men det är svårt att avgöra eftersom displayen är ynkligt lite på kameran.

Jag hittade en till slipsten som fortfarande sitter monterad på axeln, men den står bakom bälgen och det var för mörkt att fota. Jag klättrade in och tittade på den, och den verkade hel, men jag vet inget om slipstenar, så jag får testa den när jag får ut den. Den har i alla fall stått under tak.


EDIT:
Jag delar upp bilderna i inläggen så att alla kommer med, och så att de inte försvinner i framtiden.





Verktygen på högerväggen. Det var svårt att fota eftersom fönstret var så ljust mot hur mörkt det var under taket, och jag fick nöja mig med en halvsuddig bild.
Det finns många bläck med rader av olikformade hål. En verkar vara gjord av en gammal maskindel som gått sönder. Har använt liknande när jag gjort spik, men de här är större varianter.
En närbild av greppet på en tång, även den med små hål.
Jag undersöker också vad tratten kan vara för något.

[attachment=4:1l1hbt66]<!-- ia4 -->IMG_4434.jpg<!-- ia4 -->[/attachment:1l1hbt66]
[attachment=3:1l1hbt66]<!-- ia3 -->IMG_4447.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:1l1hbt66]
[attachment=2:1l1hbt66]<!-- ia2 -->IMG_4495.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:1l1hbt66]




Skruvstädet, hammarskallar, två don eller liknande och undersänken.

[attachment=1:1l1hbt66]<!-- ia1 -->IMG_4460.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:1l1hbt66]
[attachment=0:1l1hbt66]<!-- ia0 -->IMG_4455.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:1l1hbt66]
Last edit: 12 år 10 månader sedan by Lars P.
Mer
12 år 11 månader sedan #34109 av Ludwigo
UNDERBART!

Fin smedja, men mycket jobb att städa ur den.. Jag tillhör dock den delen av befolkningen som tycker det är kul att rota ur den här typen av byggnader. Allt verkar väl vara i skick som inte är bortom räddning enligt mitt sätt att se på det. Hade jag bott närmare hade jag kommit över direkt och hjälpt dig röja. Hade nog tagit med fika också.. ;)

El i smedjan behövs inte för hobbybruk, det finns ju hörselskydd med radio, vill man ha belysning så kan man köra med bilbatteri och 12v-lysrörsarmaturer. Kör med det själv, funkar förträffligt. :D

I min smedja stod det bara en plog till grållen, jag hade letat rätt mycket efter den plogen innan jag snubblade över den i smedjan. De metallbitar med hål i du nämner är nog nageljärn, eller järn för att göra bultskallar, har en del exakt likadana.

Förresten, väggen som är lite åtgången, råkar den vara åt söder? Solen är en riktig bov vad det gäller att äta upp timmer. Jag skulle tro att smedjan var omålad när den var ung. Timmerstommar är väldigt sega och oftast är det inte alls så illa som det ser ut. Jag hade nog satt upp en vanlig lockpanel för att skydda den mot väder och vind.

Kul med bilder, fota mer allt eftersom städningen framskrider! :)

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
  • Lars P
  • Lars P Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
12 år 11 månader sedan - 12 år 10 månader sedan #34110 av Lars P
Har städat värre. Ska se om jag kan rota fram före-efter bilder på loftet. VI fyllde lätt en sån där jättekontainer på återbruket bara med delvirke. Däremot så kommer jag nog att behöva en traktor för att flytta de större däcken. Kanske kan donera dem till något, eller så kanske de kan användas till något. Någon idé där?


Vi får se om det blir någon inflyttningsfest. =)

Jag gillar själv att ställa saker i ordning och reparera, så det som inte är helt sönderrostat kommer jag nog att försöka laga.
Hade inte tänkt dra in el egentligen, inte till att börja med i alla fall. Kan nog klara mig med en öppen dörr, härden och några oljelampor eller så.
Hörselskydd med radio, eller som man kan plugga in i mp3:n har jag funderat på att inhandla. Kan vara värt det.


Nageljärn: Det finns nog 10 stycken på väggen, och hålen är inte olika varandra. Ska de användas samtidigt eller är de individuella?
Kan man verkligen behöva så många av samma sort, eller kan de kanske ha samlat ihop från skrubbar och andra ställen allteftersom?


Om plogen: så kan det gå. Kaminen har min far funderat över var den stod någonstans. Nu kom den fram.

Det underliga är att den söndriga väggen ligger åt norr. Vet inte vad det kan vara som orsakat. Det är mycket möjligt att den var omålad, men iom att den kan vara runt 200 år om datumen jag hört är korrekta så blir det nog svårt att få veta. Ska fråga farfar.

Tycker om timmerhus, och det kan vara så att det måste växlas en markstock och då kanske det är lika bra att byta det som är dåligt, men du har rätt i att det är rätt härdigt material. Det finns gott om virke kvar i väggen trots rätt djupa skador.




EDIT:
Jag delar upp bilderna i inläggen så att alla kommer med, och så att de inte försvinner i framtiden.



Sedan har vi en pelarborr monterad på väggen bakom traktordäcken, och en till på golvet?

[attachment=4:3oargd78]<!-- ia4 -->IMG_4402.jpg<!-- ia4 -->[/attachment:3oargd78]
[attachment=3:3oargd78]<!-- ia3 -->IMG_4401.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:3oargd78]




Den vänstra väggen, men del del saker som jag inte kan identifiera på rak hand.

[attachment=2:3oargd78]<!-- ia2 -->IMG_4406.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:3oargd78]



Så till skrot och annat.

Badkar.

[attachment=1:3oargd78]<!-- ia1 -->IMG_4484.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:3oargd78]



Radikalfläkt som min farfar skall ha berättat om att hans egen pappa byggt. Viktigt i historien är att den aldrig funkat.

[attachment=0:3oargd78]<!-- ia0 -->IMG_4452.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:3oargd78]
Last edit: 12 år 10 månader sedan by Lars P.
Mer
12 år 11 månader sedan #34111 av Ludwigo
Är väggen åt norr kanske det är mer röta än solskador då?

Vad gäller belysning körde jag först med fotogenlyktor med veke. Funkar, men blir rätt skum belysning. Sedan köpte jag batteridrivna stallyktor med lysrör, det blev skillnad! Tyvärr gillade inte batterierna kyla så det blev till att skaffa ett bilbatteri och armaturer i stället.

Alltid hittar man nåt spännande i bråtfyllda uthus!

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
Mer
12 år 11 månader sedan #34112 av Melchior
Underbart! Bra levererat!
Smedjan är nästan exakt likadan som den jag började i.
Skriver mer när jag har möjlighet lite senare.

Emil Schönning
Mer
12 år 11 månader sedan #34113 av janhelmik
Fyttigrisen du er heldig som får "tutla på" i ei sånn smie! Knallkjekt med mange bilder. Håper det blir bilder etterhvert som du rydder og får smia opp å gå igjen.
Mer
12 år 11 månader sedan #34114 av SCB
Vilken guldgruva! ;D
Det ser ut att finnas en hel den intressanta saker där..

Angående "tratten" som hänger brevid fönstret så tycker jag att den ser ut som en gammal brandsläckare. Om det är en sådan och den är intakt så kan den innehålla en glasampull med koncentrerad svavelsyra i, så sparka inte runt den alltför mycket när du börjar röja ut allt.

//Olof Nilsson
Sidan laddades på: 0.143 sekunder
Powered by Kunena Forum