Nya inlägg

Topic-icon Billig smedja

 • Piranha
 • Piranha Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
Mer
13 år 8 månader sedan #28921 av Piranha
Billig smedja skapades av Piranha
Hej!
Har varit intresserad av smide under en längre tid nu spec, kniv/svärd smide. Så nu har jag bestämt mig för att gå en smideskurs i slutet av månaden. Jag skulle behöva lite tips på hur man kan bygga en så billig smedja som möjligt.
Ässjan kommer jag bygga själv, men det är just städet och lite andra verktyg som jag vill få tag på lite billigt, är inte så sugen på att lägga ut 1500:- på ett städ.

//MVH Sören

Life´s like a penis, it´s hard and you get screwed.
Mer
13 år 8 månader sedan #28922 av Greven
Svar från Greven i ämnet Billig smedja
Hej!
Något som många rekomenderar som ett litet billigt städ är en bit järnvägsräls som man kan hitta på skroten, även en I-bark ska kunna fungera.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 8 månader sedan #28923 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Billig smedja
Välkommen till Antracit

Bra att göra "slag i saken" och börja smida! En kurs följs säkert av fler och att ordna en egen smedja kan vara bökigt till en början. Massor av tips finns ju här på Antracit och i böcker och filer du kan köpa på Antracit.

Hammar och städ är ju själva grunden och det finns ju ofta på loppmarknader eller liknande, hammare alltså. Städ kan kosta allt från 0-4000kr eller mer. Fråga runt, kolla i skogen på skroten mm. Järnvägsräls kan fungera för mindre arbeten.

Återkom med frågor och sök gärna på forumet. Får vi sedan lite text och bilder på dena framgångar inom smidets värld är det ju en roligare... 8)

hälsar
admin

Johan Sangberg
Mer
13 år 8 månader sedan #28925 av Jörgensen
Svar från Jörgensen i ämnet Billig smedja
Jag tror det kan vara vettigt att lägga pengarna på ett så riktigt städ du har råd med. Trösten är att de håller värde bra, så om du tröttnar kan du kränga städet vidare och kanske till och med gå på +

*Janne Jörgensen*
 • Piranha
 • Piranha Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
Mer
13 år 8 månader sedan #28926 av Piranha
Svar från Piranha i ämnet Billig smedja
Då kanska man ska köpa ett riktigt städ. Men då skulle jag behöva lite tips på bra modeller, pris, tillverkare.
Är det något man bör ondvika när man köper städ? Självklart blir det begangnat.

//MVH Sören

Life´s like a penis, it´s hard and you get screwed.
Mer
13 år 8 månader sedan #28927 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Billig smedja
Detta är det lilla jag vet om städ. Rätta mig gärna om jag har fel.

Ju tyngre desto bättre är väl en grundregel. För tungt blir ju lite jobbigt att hantera, men mina ligger på runt hundra kilo vilket är fullt tillräckligt för mig. Satsa på åtminståne 50kg och uppåt till finare smiden är mitt råd, och gör en ordentlig kubbe till det.

Det som blir på städ är att slitbanan blir sliten och det kan gå flisor ur den. Beroende på ålder och modell kan man planfräsa och slipa till detta. På äldre modeller är slitbanan påvälld, och detta kan man se på att det har fyrkantiga hål i sidorna på livet (för att kunna hantera städet när man smidde det, stoppade man in stänger där). Om så är fallet kan man slipa lite på sidan på städet där slitbanan sitter välld och försöka avgöra hur mycket av slitbanan som är kvar. Tror det brukliga var en tum och du kanske ska ha kvar 20mm för säkerhets skull. Jag har sett ett städ där vällningen börjat spricka.
Modernare städ är i gjutstål och skall vara genomghårda som jag förstår det. Jag har hört att det finns en modell mellan oxå med slitbanan fastgjuten i städet.

Det finns några olika modeller på städ (engelska, tyska, svenska... alla är olika) och smaken är som baken. De svenska med långsmalt horn använder jag och tycker det är bra, men det svara inte lika bra längst ut i stället. Det tyska med ett sånt där planbord på sidan tycker jag verkar prakiskt men jag har just ingen erfarenhet av dem.

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
13 år 8 månader sedan #28947 av Myring
Svar från Myring i ämnet Billig smedja
Kolla runt på armé-loppisar, det brukar finnas en del såna runt om i landet. Jag hittade ett riktstäd (sånt utan horn) på 71 kilo helt oanvänt för en 500-lapp.
Annars är det väl Blocket som gäller men då rör sig priserna runt 2000 spänn i genomsnitt för normalstora städ. Vilken form det är på städet är inte så avgörande, man vänjer sig vid det man har.
Sidan laddades på: 0.067 sekunder
Powered by Kunena Forum