Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Bygga smedja!!

  • Landby
  • Landby Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
20 år 9 månader sedan #2457 av Landby
Bygga smedja!! skapades av Landby
Hej allihop!!

Ja nu är det på gång... Jag ska bygga mig en smedja!
Men eftersom jag aldrig har byggt någon smedja förut så
vill jag att ni som har gjort det ska fudera på om det är något jag bör veta... Något tips kanske?? smedjan blir 6*6 meter, invändigt klädd med gips och plåt (1m från golvet) jag har isolerat ett stålrör med rockwol och dragit ett spirorör utanpå, att ha som skorsten, jag har en klafreström 100 hammare som väntar på att få börja jobba. det är utgångsläget!! alla ideér och synpungter tas emot med tacksamhet..
<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>


/Landby

Ändrat av - kenth den 2003/07/09 20:41:40
  • MrDread
  • MrDread Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
20 år 9 månader sedan #2458 av MrDread
Svar från MrDread i ämnet Bygga smedja!!
Prata med Jan-Olof (Jano-knifes) om Äsja bygget, han har precis byggt sig en kanonäsja med gasol. Han delar säkert med sig av sina erfarenheter och har dessutom allt special mtrl du behöver.

Lycka till

Åke Lithen, Dread-knifes.com

Dread-knifes.com rules
Mer
20 år 9 månader sedan #2459 av helje
Svar från helje i ämnet Bygga smedja!!
Hej !
Att inreda en smedja kan vara nog så knepigt och det finns inte specielt mycket om detta i literaturen heller,vad jag vet.
Mitt största dilema har varit att få allting så nära som möjligt utan att det blir för trångt.
Tänk på att placera fjäderhammaren så att du kan gå rakt fram till den ifrån platsen vid ässjan utan att behöva snubbla över städet t.ex.
Om man vänder sig ifrån ässjan till städet ska man helst se till att vända sig åt höger (om man är högerhänt) för att kunna greppa hammaren först , innan arbetsstycket kommer, annars blir det gärna att man river ner hammaren på golvet hela tiden ( jobbigt i längden)
Som sagt är det mycket att tänka på för att få det bekvämt.

Hälsn. helje
Mer
20 år 9 månader sedan #2460 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Bygga smedja!!
Jag har snart byggt ihop en fungerande smedja. Ingen sköhet dock eftersom att allt järn vi använt till bord och kåpa är rostigt så jag vet inte om jag vågar lägga ut bilder på antracit. Men, den funkar bra, eller kommer göra när kräket till rökhuv slutar ryka in..

Ett riktigt budget-projekt i alla fall eftersom min kompis bor på landet och har plåt och skrot ståendes. Hittils är det dyraste hammarskaften, betsen och lacken till dem (får ofta berömm för mina fina hammare).

Bordet till själva ässjan består av vinkeljärn och plåt. Forman (det kolet ligger i för de som inte vet) var kanske en tabbe eftersom det inte går ner något utan istället bygger vi upp kolhögen med eldfast tegel runt om (får se i längden om det lönar sig, eller över huvud taget funkar). I vanliga fall brukar formor vara lämpliga att göra av bromstrumman från en bil. Kan också svetsas av grovt plattjärn.

Fläkten jag har är en clas ohlsson-trumfläkt som kostar ca 300-400 kr. Mycket bra köp!

Kanske återkommer med foton eller ritningar.

En bok att rekomendera är järnsmidesboken, den innehåller också en del om att bygga smedja och mycket grundläggande fakta om smide.

/Ludwig XVII

Klurgubbe i unga år
  • poze
  • poze Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
20 år 4 månader sedan #2461 av poze
Svar från poze i ämnet Bygga smedja!!
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">Kopia av meddelande:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Forman (det kolet ligger i för de som inte vet) var kanske en tabbe eftersom det inte går ner något utan istället bygger vi upp kolhögen med eldfast tegel runt om (får se i längden om det lönar sig, eller över huvud taget funkar). I vanliga fall brukar formor vara lämpliga att göra av bromstrumman från en bil. Kan också svetsas av grovt plattjärn.

<i><div align="right">Ursprungligen postad av ludwig - 2003/06/04 :  09:56:27</div id="right"></i>
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Forma.. skulle underlätta i mitt arbete med smidjan.. vart kan man köpa nya sådana.och isåfall vad är ca pris för sånna.? eller skulle vilja ha lite råd och tips om hur man gör en sådana själv
Mer
20 år 4 månader sedan #2462 av orlow
Svar från orlow i ämnet Bygga smedja!!
Halloj!!

Lite info finns att läsa på denna länk om hur man bygger en forma av plåt.
http://www.antracit.nu/forum/topic.asp? ... %2C%E4ssja

(sökte på bygga ässja)

Finns många här som har haft fina bilder upplagda på just byggandet av forma och ässjebyggen. Så det är bara att söka! Det finns mycket att läsa här!!

VSH Orlow på Ön
Sidan laddades på: 0.077 sekunder
Powered by Kunena Forum