Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Bygga smedja i uthus

 • Smidefix
 • Smidefix Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
Mer
15 år 10 månader sedan #23776 av Smidefix
Bygga smedja i uthus skapades av Smidefix
Hej,
Har några frågor till er som har/håller på att bygga en smedja. Håller själv på att bygga en smedja i ett uthus där det innan har stått en värmepanna som man för länge sedan rivit ut och tyvärr tagit bort skorstenen. Har tänkt mig dubbel gips på väggar och i tak. Hade då lite funderingar om brandsäkerhet så jag pratade med mitt försäkringsbolag om detta som hänvisade mig till http://www.svbf.se och säger att man följer dom regler som dom föreskriver. Kontaktade svbf med ett mail där jag undrade hur jag skulle gå till väga dom hänvisade mig då till Boverkets byggregler och om det var en större eller komplicerad byggnation skulle jag kontakta en brandkonsult och prata med den kvalitetsansvarige.

Förstå min frustration rätt, jag ska smida som hobby inte starta en mångmillion industri. Nu till frågorna.

1. Hur har ni gått tillväga med era byggen d.v.s. har ni sökt bygglov skaffat en kvalitetsansvarig mm?

2. Har ni sotaren till att sota rökgångar eller gör ni detta själva?

3. Hur brandsäkert har ni byggt (Dubbel gips? mm)?

Hoppas någon kan reda ut detta med mig då jag känner att luften gått ur mig lite. Har dessutom skaffat städ/gammal gjutjärns forma mm.

//Smidefix
Mer
15 år 10 månader sedan #23779 av Greven
Svar från Greven i ämnet Bygga smedja i uthus
Jag går lite i samma funderingar. Jag och frugan håller precis på att leta hus och ett av kraven är att det ska finnas ett uthus där jag ska kunna bygga mig en smedja. Men man blir ju lite uppgiven när man läser om alla regler med kvalitetsansvarig och liknande. Så även jag skulle uppskatta svar på dessa frågor om folk vill dela med sig. Fast det är klart, om ens smedja är ett svartbygge kanske man inte vill skriva det i ett öppen forum på nätet?

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
15 år 10 månader sedan #23781 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Bygga smedja i uthus
Om det är ett fristående uthus som man bara skall använda själv så är det väl bara å bygga hur fn som helst och som lusten faller in. I mitt fall sitter smedjan ihop med 350 m2 övriga byggnader, det skulle bli lite väl stor majbrasa om hela skiten tog fyr.

Jag har inte fågat en kotte vad gäller myndigheter utan gjort som man gör i ett pannrum, dubbelt gips omlott samt korrugerad plåt på detta för att väggen skall tåla smällar (plåten har inget med brandskyddet att göra). 2 x Gips även i tak då förstås.

Tänk va lite problem man har med organiserad brottslighet och hur mycket man har med myndigheter....man börjar undra vem som egentligen är kriminell...

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
15 år 10 månader sedan #23784 av AuntyJack
Svar från AuntyJack i ämnet Bygga smedja i uthus
Hejsan!

Jagkan glädligen bekräfta Mr Presidents uttalande.

Flytta dom j**la molekuler f* f**.
Mer
15 år 10 månader sedan #23793 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Bygga smedja i uthus
Det finns ett material som heter Aquapanel som också är brandtåligt och dessutom slagtåligt. Kan användas också, dock så är det svintungt och dyrt! Jag sätter upp detta i ett badrum som behöver nåt sådant nu för tiden tydligen...

/Patrik
 • Smidefix
 • Smidefix Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
Mer
15 år 10 månader sedan #23843 av Smidefix
Svar från Smidefix i ämnet Bygga smedja i uthus
Och hur är det med sotning av rökgången från ässjan?
Mer
15 år 10 månader sedan #23845 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Bygga smedja i uthus
Varför inte använda en mineritskiva utanpå gipsen,

det är ju en form av stenskiva, och den borde väl vara bransäker

Kallsme´n
 • Solberga Konstsmide
 • Solberga Konstsmide Profilbild
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
15 år 9 månader sedan #23906 av Solberga Konstsmide
Svar från Solberga Konstsmide i ämnet Bygga smedja i uthus
Minerit är brandsäker o passar utmärkt till ändamålet,

Den är förvisso inte så "billig", men det är ju viktigt med säkerheten!

Lasse [url=http://solbergakonstsmide.se$quot;:1kcofowr]
Fil bilaga:
[/url]
Mer
15 år 9 månader sedan #23907 av marberg
Svar från marberg i ämnet Bygga smedja i uthus

Smidefix skrev: Och hur är det med sotning av rökgången från ässjan?

Min kära Skortensfäjarmästare (huuuu tänk att ha en sådan titel) ville naturligtvis ha steg upp till skortenen på taket. Sotningsintervallen blev som för öppen spis (han hittade inte ässja i sitt reglement). När soteren var här för att sota ässjan (jag har vedpanna så han är här ofta) nöjde han sig efter viss övertalning med att lysa upp i rökgången och konstatera att där var ju inte mycket att göra.

Jag har en (1) mineritskiva som sitter på plåtregel mellan ässjan och gipsväggen (5cm spalt). Nederkant ca 70 cm upp från golvet och den slutar 10 cm under taket så det blir en fin luftström mellan den och gipsen Det gjorde Skortensfäjarmästare (Huhhh) glad. Dock hade jag plaserat "ryggen på ässjan nästan i kontakt med skivan det var "inte bra" så jag fick flytta ut ässjan fem centimeter. Då blev han glad.

Lycka till
/Marberg

PS. Glöm inte att dra ut en kabel (trådlöst kan oxå funka) till smedjan så du kan hålla kontakten med Antracit när du smider.

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
15 år 9 månader sedan #23927 av skreddarn
Svar från skreddarn i ämnet Bygga smedja i uthus
Smidefix,

Peta inte i getingboet.

Drar du in myndigheter i verksamheten så slutar det inte förrän du har handikappanpassad toalett, nöddusch, sprinklersystem och fast anställd brandkår på åtta man installerad på tomten.

Sätt in en "länkad" brandvarnare (som tjuter i sovrummet om det tar sig i uthuset, finns trådlösa), klappa upp redigt med gips - på plåtreglar - och skaffa riktiga brandsläckare.

Och använd ditt sunda förnuft.

/Skreddarn
 • Smidefix
 • Smidefix Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
Mer
15 år 9 månader sedan #23936 av Smidefix
Svar från Smidefix i ämnet Bygga smedja i uthus
Tack Skreddarn,

Det känns ändå som om man bör prata med sotarn iallafall så han inte "snubblar" på den nya skorstenen nästa gång han kommer. :)
Men sotarn har väl inget med kommunen att göra eller?
Mer
15 år 9 månader sedan #23952 av skreddarn
Svar från skreddarn i ämnet Bygga smedja i uthus
Svårt att svara på.

"Min" sotare dyker upp som sotare en gång om året, och vartannat år som någon sorts inspektör, där det åks med kameror i rökgångarna och morras om att jag har takstolarna inmurade i skorstensstocken.

Sotare är som gamla taxar. Man vet aldrig när dom tänker hugga. Så var försiktig.

Om ditt uthus inte riskerar att antända någon annan byggnad så behöver du ju faktiskt inte ens försäkra det, utan ta det på egen risk så att säga. Därmed torde en del av problemet försvinna, gissar jag.

Man skall ju inte råda folk till att strunta i bestämmelser, men jag är allvarlig när jag säger att jag inte tror att någon privatperson har råd att bygga en smedja enligt Svenska myndigheters krav. Jag har sett lite av regelverken. Jizes Krajst, säger jag bara.

Dessutom kan du vara helt övertygat om att INGEN tjänsteman på kommunen kommer vilja svara på någon direkt fråga. Dom slingrar sig som ormar och lägger ansvaret på sotarn, som naturligtvis blir en smula petig eftersom han är den ende som kan ställas till svars för att han inte sett till att normerna följs.

Samtidigt vore det intressant om någon försökte göra detta "by the book" så vi andra kan följa din vandring mot ekonomisk ruin här på forumet.
 • Smeaknosen
 • Smeaknosen Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
14 år 8 månader sedan #28320 av Smeaknosen
Svar från Smeaknosen i ämnet Bygga smedja i uthus
Hoho alla smideskollegor, detta blir mitt första inlägg här då denna tråd passar bra att börja i eftersom jag själv håller på att inreda en del av mitt stall till smedja.

Ja, diskussionen verkar dugga tätt om hur man ska bygga och inte bygga, såhär tänker jag göra iallafall:

För det första tar jag hänsyn till att väggarna är garanterat totalt brandsäkra i flera timmar eftersom de består av nästan en halvmeter tjock sten :D så jag har "bara" taket att ta störst hänsyn till.
Men jag har reglat upp och isolerat väggarna ändå så jag lätt kan inreda min fina lokal med hyllplan och så vidare, men jag monterar dubbla gips omlott på detta. Där golv och vägg möts kommer jag dessutom gjuta upp en liten radie som sträcker sig upp ett par cm på väggen så detta område blir tätt. I taket går det stora bjälkar (höloft ovanför) och jag har då från undertaket ca 220mm ner till underkant av timret där tänkte jag isolera med stenull och täcka med byggpapp, på det kommer jag sedan att lägga plank (100x20mm) att skruva gips på som även där blir dubbla gips, det ger förutom ett utomordentligt isolerat tak även en liten luftspalt, som jag inbillar mig hjälper till att isolera en ev. eldsvåda. Sen ska det naturligtvis målas och så vidare i trevliga färger som även det ger en liten liten liten skyddande effekt.

Utrustning i form av ett antal brandsläckare är ju en självklarhet, minst 3st 6kilos kanske kan vara en bra start. Men sen som skräddarn skrev att skaffa länkad brandvarnare var för mig något nytt och det var en riktigt bra ide,kanon!

Den enda osäkerheten jag har är hur seriös en skorsten bör vara egentligen? Det är nåt jag måste forska vidare i tror jag.

Slutsummering, VAD är egentligen oddsen att en eldsvåda skulle ta sig i en ren och välstädad smedja som man inrett med dubbla gips?? Det ska ju vara rent på brandfarliga saker och damm. Det där med sunt förnuft är den viktigaste punkten när man går "Heta arbeten" kursen. Ordentligt tätt i alla springor och hål och så vidare. Stanna kvar, städa upp och grunna ditt dagsverk en stund innan du ger dig hän så minimerar man ännu mer att nån elak liten loppa ska ta sig.

Nu har jag lättat mina tankar litegrann och gett min bild på vad en säker smedja är när den ligger vägg i vägg med mindre brandsäkra lokaler.
Mvh/Håkan
Sidan laddades på: 0.112 sekunder
Powered by Kunena Forum