Nya inlägg

Topic-icon Hälsorisker med koks

  • Lillängen
  • Lillängen Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
15 år 7 månader sedan #15776 av Lillängen
Hälsorisker med koks skapades av Lillängen
Även om jag inte har tagit mig tid att lägga ut bilder på Lillängens smedja, så pågår verksamheten fullt ut på hobbynivå av en glad amatör.

Nu är det så att jag vid ett möte med en smed, så sa han att koks kunde vara hälsofarligt. Om koksen lagrades i smedjan kunde den i vissa fall, beroende på hur den var framställd, orsaka lungskador. Likaså om rökgaserna inte helt fångades upp av rökhuven.

Vet någo något om detta?

Tack på förhand


Lillängen

Som köper sitt koks i Lidköping hos Beijers kol & koks

Lillängen
Mer
15 år 7 månader sedan #16095 av SCB
Svar från SCB i ämnet Hälsorisker med koks
Rök är aldrig hälsosamt men då koks och peroleumkoks innehåller mindre flykiga ämnen så är koksens rök generellt något mindre hälsovådlig än stenkolsröken.
Dock finns det gott om ämnen i både stenkols- och koksrök som kan orsaka skador i lungor/luftvägar
Men vid "normal" användning i en hyffsat/väl ventilerad smedja så behöver man nog inte vara så orolig.

Att förvaring av koks/stenkol skulle kunna medföra en hälsorisk ser jag som tämligen orealistiskt, det är väldigt små mängder som skulle kunna dunsta vid normal rumstemperatur, en liten burk med motorolja är nog en mycket större källa till luftburna föroreningar än ett helt lager av koks.

//Olof Nilsson
Mer
15 år 7 månader sedan #16106 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Hälsorisker med koks
Ja, förutom de vanliga giftigheterna med förbränning av skitiga fosila bränslen så har koks en extra farlighet. Som är farlig just att förvara i sin smedja, inte så farlig att elda.

Koks som har koksats från stenkol kyls ofta av med vanligt havsvatten. Detta gör koksen salt och inte bara lite. När koksen ligger i smedjan och rörs upp ibland kommer saltet ut i luften och det ska visst på något vis vara riktigt onyttigt. Jag tror man får "stenlunga".

Bejers i Lidköping är ett seriöst företag och skulle alldrig försöka lura dig. Däremot så är deras egentliga kunder inte smeder, det är industrin. Min erfarenhet av deras stenkol är att det är fruktansvärt ojämn kvalité, olika sändningar har olika innehåll. säkert samma med koksen.

Men många smeder smider ju med koks utan problem... så varför inte du. man kan ju för säkerhets skull ha kolbingen utomhus och bara ta in en hink i taget i smedjan. Jag skulle nog smaka lite på en koksbit... men det är nog bara jag som är störd.

Gustav
Mer
15 år 7 månader sedan #16127 av SCB
Svar från SCB i ämnet Hälsorisker med koks
Att inhalera saltdamm har samma effekt på kroppen som att äta salt, det höjer blodtrycket. Ett ganska vanligt hälsoproblem bland arbetare i saltlager och dyligt.
Men jag är starkt skeptisk till att koks i en smedja skulle kunna generera tillräckligt höga halter av luftburet salt för att ge en märkbar, om ens mätbar, effekt på blodtrycket. Möjlitvis om man jobbar på et koksverk eller i ett kokslager.
Jag tror snarare att det kan skapas en massa koldamm när man kyler koksen, oavsett om man använder salt- eller färskvatten. Koldamm är rejält mycket farligare än saltdamm.
Men åter igen, har man inte väldigt stor omsättning på koks i sin smedja så behöver man nog inte vara speciellt orolig.

Glasfiberdamm från kapskivor och överdrivet sprayande med 5-56 är en, i mina ögon, mycket större hälsorisk i en smedja.

//Olof Nilsson
  • Lillängen
  • Lillängen Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
15 år 7 månader sedan #16138 av Lillängen
Svar från Lillängen i ämnet Hälsorisker med koks
Hej alla ni vid städen

Tack för all nyttig info.

JAg tycker också att Beihers i Lidköping är helt OK. Trevligt bemötande när jag var där och inget att klaga på när det gäller kvaliten.

Jag gjorde ett försök med bilder på Lillängens smedja i går igen, utan att lyckas.

Troligen beror det på mitt låga intresse för datorer.

Lillängen

Lillängen
Sidan laddades på: 0.074 sekunder
Powered by Kunena Forum