Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Städ från förra sekeskiftet, några generella nackdelar?

  • _Peppen_
  • _Peppen_ Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
10 år 9 månader sedan #36513 av _Peppen_
Är på jakt efter mitt första städ till knivsmide. Jag har tänkt att lägga 2000 och siktar på ett säd mellan 50-65kg då jag kan behöva flytta på det ibland. Det dyker upp norlandsstäd som passar denna specifikation med jämna mellanrum.

Nu undrar jag om det finns några generella nackdelar med ett sådant städ? Finns det något man offrar jämfört med ett efterkrigsstäd?
Mer
10 år 9 månader sedan #36516 av TobbeÅh
Om skicket är bra på ett gammalt städ är det snarare tvärt om. Förr blyhärdade man städen vilket tydligen gav bra egenskaper.
Viktigast är att du har bra "svar" i städet så det inte är mjukt och att det är helt och inte har sprickor. Pröva med en stålkula och släpp den mot städet. Är allt ok skall den i princip hoppa upp till samma höjd du släppte ifrån. Och det skall vara bra klang i det för det indikerar att det inte är sprucket.
Mer
10 år 8 månader sedan #36544 av frosakersmed
Om banan och helst kanten på ett 100 år gammalt städ är bra.................. måste man då fundera på kvaliteten?
Mitt Lesjöfors från mitten av 1800-talet har en klang som man inte hittar hos ett modernt städ, kanterna kan väl vara lite sönderslagna men man hittar alltid någon stans för en ned sättning som passar.

Frosokersmed

Ingemar Strömberg
Sidan laddades på: 0.067 sekunder
Powered by Kunena Forum