Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Tips om murad ässja

  • Granlund
  • Granlund Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
18 år 3 månader sedan #9463 av Granlund
Tips om murad ässja skapades av Granlund
Jag har fått möjlighet att hyra en gammal smedja, men det finns tyvärr ett problem som jag behöver lite tips för att lösa. Någon gång i tiden så har ässjan rivits ut ur denna smedja, så det måste dit en ny ässja. Murstocken står kvar och uppe vid taket finns ett fyrkantigt hål till rökgången (hålet är så att säga i taket och inte i murstockens vägg), detta hål är antagligen det som var i användning med den ursprungliga ässjan. Idag står en kamin där ässjan en gång stod, kaminen används då och då, men kan rivas ut vid ässjebygget. Kaminens rökrör går dock rakt in i murstocken till vad som tycks vara en andra rökgång.

Ägaren till smedjan står på god fot med en murare, och är villig att låta honom mura upp en ny ässja, om jag tar reda på hur den ska se ut och vad det kan kosta materialmässigt. Förutsättningen är dock att denna kostnad är rimlig. Frågan är då vilken typ av ässja som skulle vara lämplig, samt bäst o billigast att mura upp? Jag har tittat på nätet på murade sidodragshuvar (t ex:
http://www.beautifuliron.com/steel.htm och: http://sofablacksmiths.org/events/valleyview/valleyforge2.htm ) och även sådana ässjor som är helt slutna av mur på tre sidor, att ansluta till hålet i murstocken/taket.

En murad sidodragshuv med murat ässjebord (eller kanske ett bord i stål o plåt) framför (med vanlig gjutjärnsskål, med blästerluft underifrån, som forma) känns enklast, mest praktiskt och tycks för mig billigast. Men finns det något man bör tänka på? Fördelar? Nackdelar? Kostnader? Andra möjligheter? Jag vill gärna höra vad ni kan tänkas tycka och tänka. Tips, ritningar, erfarenheter, synpunkter… Allt är välkommet!
/ Henrik
Mer
18 år 3 månader sedan - 18 år 3 månader sedan #9470 av mogård
Svar från mogård i ämnet Tips om murad ässja
Erfarenhetsmässigt kan jag bara säga gott om sidodragsmodellen. Jag har 2 typer av sidodrag. I gammelsmedjan, som är inmurad treväggsmodell, blev jag tvungen att sätta in sidodrag. Den är med sidobläster och jag tyckte att det blev för trångt intill en vägg så jag flyttade ut forman någon dess från väggen vilket innebar att röken inte hade någon vägg att följa. Den gick runt under huven och ut i rummet. Då lät jag tillverka en bockad plåt som jag satt på väggen och upp till rökgången. Det skulle i princip gått med ett spirorör av större diameter som man kluvit på mitten men jag tyckte att det blev snyggare så här. Öppningen vid forman är ca 35x35 cm. Fördelen med detta är att när jag härdar i olja så kan jag göra det under huven och slipper få ut oljeröken i smedjan. Om jag har uppfattat dig riktigt så bör även du kunna utnyttja principen eftersom du har 2 rökutgångar. Ejektoreffekten från värmen till sidodraget tar även med sig det om är under huven. I den "moderna" smedjan lät jag tillverka en låda a la ][http://www.beautifuliron.com/steelhoods.htm] fast bara i bockad plåt. Nackdelen där är som sagt just vid härdning annars fungerar principen på båda ställen klockrent. Det som du kanske bör tänka på är nog längden kontra diametern på själva skorstenen men den informationen finns under länken ovan fast du får klicka dig vidare litegrand.
Last edit: 18 år 3 månader sedan by mogård.
Mer
18 år 3 månader sedan #9472 av SCB
Svar från SCB i ämnet Tips om murad ässja
Jag har också byggt min sidodragsässja enligt modellen på http://www.beautifuliron.com/steelhoods.htm och jag är väldigt nöjd när det gäller draget i skorsstenen. En sak som dock kan vara lite jobbig är att det är svårt att värma stora och skrymmande saker, man blir ju ganska begränsad av att ha en vägg precis brevid foman.

Ett tips kan ju vara att göra ett enkelt plåtbord för forman och testa hur allt fungerar innan ni börjar mura upp något mer permanent. För jag tycker definitivt att ni skall välja en helmurad ässja, det blir mycket snyggare.. Tycker iaf jag!

//Olof Nilsson
  • Granlund
  • Granlund Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
18 år 3 månader sedan #9784 av Granlund
Svar från Granlund i ämnet Tips om murad ässja
Det verkar visa sig att den ässjekonstruktion som blir enklast att bygga är en som ser som på denna länk: http://kovarna.webzdarma.cz/stranky/jak_postavit_kovarnu/vyhen.htm (bilderna på denna sida kan vara lite sega att ladda).

Frågan är om detta är ett bra val? Rökhuven kommer att sitta direkt mot murstocken som på de två bilderna överst. Röken kommer alltså inte att ha fri väg precis rakt upp utan måste gå in i murstocken längst upp under huven. Hur stort hål ska man i sånt fall göra i murstocken, om detta ens är en lösning som man bör fundera över, eller vad tror ni?

/ Henrik
Mer
18 år 3 månader sedan #9799 av mogård
Svar från mogård i ämnet Tips om murad ässja
Tror inte att det ska vålla några större problem. Tänk bara på att om inte röken har någon vägg att följa måste du dra ned huven ganska långt alt. ha plåtar att hänga på så det inte kommer in för mycket "Tjyvluft". Om du tror att rökgången går enda ned till forman kan du slå bort några stenar där som ett sidodrag men ändå ha huven som tar upp spillrök. Då behöver den inte gå ned så långt. Har du någon bild på din eldplats?

Michael
  • Granlund
  • Granlund Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
18 år 2 månader sedan - 18 år 2 månader sedan #10283 av Granlund
Svar från Granlund i ämnet Tips om murad ässja
Nu har jag lite mer koll på läget, efter att ha varit och krupit på vinden för att begripa att det nog finns tre rökgångar i murstocken och så har jag tagit lite bilder så jag minns hur det ser ut och kan visa… Litet dåligt med minnet tidigare, men som på nedanstående bilder ser det i alla fall ut.

Det måste ju vara enklast att sätta upp en plåthuv och ansluta till hålet i taket/murstocken, där den tidigare ässjan borde ha varit ansluten. Blir iofs en del inpassande med alla vinklar och utskjutande delar, men det får väl lov att gå. Luckan eller plåtbiten/skjutspjället som sitter för anslutningen sitter som berget för tillfället, men efter vindsbesöket lyckades jag se att den anslutningen också går upp i skorstenen så det är en komplett rökgång där ovanför.

Ässjan nedanför huven blir en murad konstruktion, som nån form av bord med forman i. Kaminen ska förstås väck, eller åtminstone flyttas ur vägen.

Detta borde väl kunna vara en vettig lösning?

/ Henrik
Bilagor:
Last edit: 18 år 2 månader sedan by Granlund.
  • Granlund
  • Granlund Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
18 år 2 månader sedan #10284 av Granlund
Svar från Granlund i ämnet Tips om murad ässja
Fler bilder
Bilagor:
Sidan laddades på: 0.099 sekunder
Powered by Kunena Forum