Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Renovering av Ässja

  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
18 år 7 månader sedan #6710 av Melchior
Renovering av Ässja skapades av Melchior
Hej, här kommer en bildserie över vårt projekt i Nynäshamns Lokstallar. Det finns två ässjor där med gemensamt luftflöde. Ventiler och fläkt fungerar som de ska. En tidigare medlem har renoverat dessa. Dock fungerar inte ässjorna som de ska, för lågt luftdrag i dem. Slaggluckorna har rostat sönder och fungerar inte. Så Jörgen och jag beslutade, i samråd med en annan smed (Leif) som också är medlem, att lyfta upp stenar och försöka laga ässjorna.

Jörgen och jag har inte någon erfarenhet av ässjor och dess konstruktion men så vitt vi har förstått är ässjorna inte murade utan stenarna är ditlagda med sand och lera.

Detta visade sig vara riktigt när vi började plocka isär den ässjan som var i sämst skick. Dock har lagningar gjorts med murbruk som vi fick hacka loss.

Här kommer vår bildserie med kommentarer, vi vill väldigt gärna ha input från er som har erfarenhet. Saker som exempelvis vad för matrial vi ska ha när vi sätter tillbaka stenarna (sand, lera?), tips och tricks dvs!


Så här ser ässjorna ut, i förgrunden ser ni vattenhon.
Fil bilaga:


Första stenarna är borttagna och själva forman blottlagd:
Fil bilaga:


Forman borttagen:
Fil bilaga:


Stålplatta borttagen:
Fil bilaga:


Sand och lera borttaget:
Fil bilaga:


En av orsakerna till dåligt luftflöde; en klump med smält bly i röret:
Fil bilaga:


Ett till lager sten avlägsnat:
Fil bilaga:


Stenlagrena ligger omlot med varandra så vi var tvugna att avlägsna mer av de fasade stenarna. Vissa av dessa avfasade stenar var så spröda så de föll isär när vi tog bort dem.
Fil bilaga:


Fler stenar borttagna:
Fil bilaga:


Nu har vi tagit oss igenom stenlagret ner till ässjans renslucka. Här har vi tagit bort ett omfång som satt runt T korset av rör, vi trodde det höll ihop den horisontella röret med det vertikala men det visade sig att rören är gjutna och inte gjorda i två delar. Varför finns då detta omfång?
Fil bilaga:


Här är en bild på omfånget, någon som vet varför det finns? Är det för att stärka upp röret? Täta mot luftlekage? Tar hand om värmen?
Fil bilaga:



Så tyvärr gick det inte att lossa det vertikala röret för att vi skulle kunna sätta dit renslucka och kunna lappa i det som har gått sönder. Så nu får vi nöja oss med att göra rent allt så gott det går och sedan försöka lösa det på andra sätt.

Vi var tvugna att skära bort de flesta bultar så vi behövre lösa detta på annat sätt. Troligtvis med rostfria förband (tycker jag låter bra i alla fall).

Frågor som vi behöver lite hjälp med:
Sand och/eller lera, var köper man det lättast och vad heter det?
De fasade tegelbitarna, finns de att köpa färdiga eller blir det till att knacka eldfast tegel förhand?

"To be continued..."
/E

Emil Schönning
Mer
18 år 7 månader sedan #6715 av SCB
Svar från SCB i ämnet Renovering av Ässja
Vilket roligt projekt!  :)
Lera och sand hittar man väl i skogen? Annars finns det nog att köpa hos någon keramiker.

Eldfast tegel brukar vara lite knepigt att forma för hand, inte alls lika lätt som vanligt rött tegel iaf. Det brukar bara spricka sönder åt alla möjliga håll, kanske en vanesak men jag har aldrig lyckats speciellt bra.
Det bästa är nog att leta reda på någon med en stensåg som kan kapa till stenarna åt er.

//Olof Nilsson
Mer
18 år 7 månader sedan #6716 av JiBe
Svar från JiBe i ämnet Renovering av Ässja
Eller kanske en vinkelslip med kapskiva för sten?
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
18 år 7 månader sedan #6719 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Renovering av Ässja
Visst är det ett kul projekt.... bara lite skakigt för vi vill ju inte ha sönder mer än vi lagar... det ska ju bli bättre efter vi är klara.

Okay, då ska vi se till att inhandla lite kapskivor för stenarna.. kan det händelsevis gå att kapa dem i en vattenkap för klinker och kakel? Dvs håller kapen för det?

Sand och lera ska vi köpa av en firma som heter tegelförsäljning, leran heter torrlera och är gjord för kakelugnar. Sanden heter något i stil med "tvättad fin sand". Firman ligger i hammarbyhamnen. Kostade några hundringar för en säck av varje...

/E

Emil Schönning
Sidan laddades på: 0.092 sekunder
Powered by Kunena Forum