Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Bilder på ässjor och formor

  • Rand
  • Rand Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
19 år 1 vecka sedan #5496 av Rand
Hej!

Jag är i full gång med att bygga en smedja med allt vad det innebär. Jag ska mura en ässja och forman kommer att bli i eldfast tegel med lufttillförsel underifrån. Men ässjan är fortfarande på planeringsstadiet och jag skulle bli enormt tacksam om ni skulle vilja visa bilder på era konstruktioner. Jag skulle vilja se urrensade ässjor och formor, dvs utan kol och dyl så att man kan se konstruktionen tydligt. Jag är även intresserad av att se dysor. Ritningar är även intressant (i synnerhet då murade ässjor).

Jag kommer att presentera mitt projekt här så småningom då arbetet har tagit fart, vilket förmodligen kommer att ske i maj/juni. Just nu bygger vi verkstaden som för övrigt blir ett ekohus byggt med lera och halm!

/Simon Lundqvist, studerande från Kivik i Skåne
Mer
19 år 5 dagar sedan #5509 av SCB
Svar från SCB i ämnet Bilder på ässjor och formor
Detta är min forma. Lite amatörmässigt ihopsvetsad av 6mm plåt.
50mm rör till blästerluften samt en bit rundstång ,diameter ca 35mm, med tre påsvetsade distanser så att alltsammans passar i röret.
Jag har provat flera olika varianter med galler och hålplattor men ingen funkade riktigt bra.. Antingen blev de sönderbrända eller igentäppta med slagg.
Denna konstruktion är jag dock ganska nöjd med, ingen risk att den bränns sönder och skulle det bli täppt så är det bara köra ner en spetsad pinne och ruska om lite.



Ett litet tipps om du skall mura din forma av eldfast tegel.. Mura upp en ram och lägg in den eldfasta fodringen utan murbruk så håller de lite längre.
De kommer ändå att spricka/slitas ut efter ett tag men har du skippat bruket så är det mycket lättare att byta ut dem!

//Olof Nilsson
Mer
19 år 5 dagar sedan #5524 av joel
Svar från joel i ämnet Bilder på ässjor och formor
hej scb, snygg forma :) . Men blir det inte dålig spridning på luften och värmen i den?

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
Mer
19 år 5 dagar sedan #5526 av SCB
Svar från SCB i ämnet Bilder på ässjor och formor
Njaaääee... Inte speciellt.

//Olof Nilsson
  • Rand
  • Rand Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
19 år 4 dagar sedan #5527 av Rand
Svar från Rand i ämnet Bilder på ässjor och formor
En ram runt stenarna hade jag tänkt. Att lägga stenarna utan bruk är inte så dumt, men jag har tänkt att mura dem med lerbruk. Lerbruk är mycket rörligare än det vanliga bruket och kan lättare knackas isär. Hmm får nog fundera på den litet..

Tack så jättemycket för bild! Vill hemskt gärna se fler!
Mer
18 år 11 månader sedan #5565 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Bilder på ässjor och formor
Sådär!

Jag är inte helt snabb på att svara alla gånger, men nu har jag lite tipps i alla fall. Jag säger som vår väl Kallsme'n, håll till godo!
Två saker, först;
-Sorry om bilderna är så stora att det tar tid att ladda sidan.. Mitt photoshop har krashat så jag har svårt att fixa till det.
-Sen, sorry om bilderna är tillknöcklade och har konstiga format, det är dock inte mitt fel, det är något admin får ta.. Kolla på mitt album om ni vill se bilderna i orginal.












Klurgubbe i unga år
  • Rand
  • Rand Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
18 år 11 månader sedan #5689 av Rand
Svar från Rand i ämnet Bilder på ässjor och formor
Haha nej inte jag heller :) (snabb på att svara alltså)

Ah jag gillar den lösningen, med bromstrumman. Riktigt smart! Jag gillade lösningen på luftsystemet ochså, med "vippan". Undrar om jag inte ska göra en likadan, hade tänkt mig ett spjäll från början men jag tror att din lösning är lättare(?).

I vilket fall som helst är min ässja i princip klar, sånär som på luftsystemet! Återkommer med en redovisning så småningom.

Tack för tips o bilder!
Sidan laddades på: 0.102 sekunder
Powered by Kunena Forum