Nya inlägg

Topic-icon Devil-Forge

  • Anders J
  • Anders J Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
8 år 4 månader sedan #36990 av Anders J
Devil-Forge skapades av Anders J
Jag gick smideskursen i Malung och var också och tittade på Lars och Mattias smedjor. Jag har ingen avsikt att bli "knivnörd", men tycker det är kul och har gjort till en liten sport att använda begagnade hästskor, som finns ikring mig i obegränsade mängder.Jag har valt att börja bygga upp min smedja runt gasol, för att det är lätt och snabbt att tända/släcka och det finns gasol att köpa för 29 kr/kg i obegränsade mängder och dessutom kan inte gärna någon ha synpunkter på kolrök!

Jag har köpt tvåbrännarsässjan från Devil-Forge (en hel hästsko går in så att man hinner räta ut den hjälpligt på första värmningen...) och kör den på en flaskregulator inställbar 1-4 bar och har ännu inte funnit anledning att använda högre tryck än 1 bar. Nej, jag har inte provat att välla ännu!

Jag föreställda mig att jag skulle ha parallellkopplade ventiler så att jag bara enkelt kunde stänga och ha brännaren(-na) på "sparlåga" medan jag smidde, men det visar sig ju att om brännaren är inställd för lagom mycket luft så börjar den "pumpa" när man minskar gasflödet. Jag föreställer mig att andra brännare bär sig likadant åt.

Har någon annan en bra lösning på det, eller ska man bara ändå vara nöjd med att man så enkelt kan släcka/tända när man ska märka/mäta/fundera? Jag har funderat på ett tunt rör som går ned bredvid brännardysan som man kan ha som evighetslåga, det skulle vara litet läckert med en solenoidventil så att man kunde tända och släcka med foten!

En annan fundering: Även om jag ju med nöd och näppe får in en hästsko i 140 x 140-öppningen så är det ju litet kul att kunna hålla på med större saker som t ex en ljuskrona eller att nita ihop ännu större delar. Det var ju f ö inte så enkelt i smedjan på folkhögskolan heller!
Jag har funderat på att köpa en extra brännare från Litauen och ha på ett höj-, sänk-, vinklingsbart stativ. Det är lätt att inse att värmen försvinner ut blixtsnabbt jämfört med den isolerade "ugnen", men det är ju å andra sidan inte vällning man håller på med då.

Jag har t o m funderat på en mer traditionell ässja, fast gaseldad, man skulle t ex kunna fälla in en bromstrumma i arbetsbänken och ha brännaren tittande upp i den och så kan man ha litet eldfasta stenar och bygga upp det som är praktiskt.

Någon annan som funderat i liknande banor?
Bilagor:
  • Anders J
  • Anders J Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
8 år 3 månader sedan #36991 av Anders J
Svar från Anders J i ämnet Devil-Forge
Jag smidde en del i helgen och blev väldigt förvånad när trycket plötsligt försvann. Körde bara ena brännaren med 1 bar, vilket enligt data borde betyda 1,5 kg/h i förbrukning. Räknat på ångbildningsvärme 426 kJ/kg så innebär det att kyleffekten blir ungefär 178 W vid det flödet/förångningen.

Om man slår vidare i tabellerna litet så finner man specifik värmekap 1,53 kJ/(kg x T) man att efter en timme så har flaskan, om den innehåller 10 kg, sänkt sin temperatur 0,178 kW x 3600 s / (1,53 x 10 kg) = 41,8 grader! Om den då är nollgradig från början så jovisst, den borde sluta ge övertryck ungefär då, eftersom kokpunkten ligger vid -42! Givetvis "värms" flaskan av uteluften, liksom att den kanske innehöll mindre än 10 kg, att metallen i flaskan också tar tid att kyla, samt att det behövs 2 bar eller mer i flaskan för att regulatorn ska kunna upprätthålla ett övertryck på 1 bar till brännaren m fl felkällor.

Men det visar med all önskvärd tydlighet att man redan vid ganska rimlig förbrukning i kallt väder måste tillföra värme för att få gas. Det var någon tidigare här som avvisat att det skulle kunna vara ett problem.

Om man inte vill ha flaskan inne i värmen (vilket jag inte vill) så får man antingen ta kafferast eller ordna med idiotsäker uppvärmning på annat vis. Jag hade tänkt använda självreglerande PTC-kabel och linda runt flaskan.

Annars är det enormt praktiskt att när som helst kunna ha en glödande järnbit på städet på ett par minuter!
Sidan laddades på: 0.119 sekunder
Powered by Kunena Forum